İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde araştırma görevlileri ve öğretim üyelerine ücretsiz izin dilekçesi imzalatılmak istendiği öne sürüldü.

Ücretsiz izin dayatması
Fotoğraf: İHA

Berkay SAĞOL

İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde görev yapan araştırma görevlileri ve öğretim üyelerinin sözleşme yenileme dönemleri başladı. Üniversite yönetiminin, sözleşme yenilemeden önce ücretsiz izin dilekçesi imzalatmak istediği ileri sürüldü. Birkaç araştırma görevlisi dışında hiç kimsenin ücretsiz izin dilekçesini imzalamadığı belirtildi.

Üniversitede görev yapan bir öğretim üyesi yaşanan süreci şu şekilde anlattı: “Böyle bir süreç daha önce Okan Üniversitesi’nde yaşanmıştı. O dönemde araştırma görevlilerine haftanın bir veya iki günü için ücretsiz izin dilekçesi imzalatıyorlardı ve bu sayede üniversite vermek istediği kadar maaş veriyor. Okan Üniversitesi’nde o dönem araştırma görevlileri yarı zamanlı çalışmaya mecbur bırakılmışlardı ve şimdi bu sürecin birebir aynısı bizim üniversitemizde yaşanıyor. Biz şimdi sözleşme yenileme dönemindeyiz. Daha önceden sözleşmeler topluca veriliyordu ama bu sefer araştırma görevlileri görüşmeye tek tek çağırıldı. 5 kişiden oluşan üniversite yönetim kadrosu, sözleşme yenileme görüşmeleri için herkesi tek tek davet ediyor ve araştırma görevlilerine sözleşmeden önce ücretsiz izin dilekçesi veriyorlar. Yeni sözleşme için ücretsiz izin dilekçesini şart koşuyorlar.”

Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM) tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nde sözleşmeye çağrılan akademisyenler, ikna odası misali kendilerini karşılayan 5-6 kişilik yönetim kadrosu tarafından sözleşmeden önce ücretsiz izin dilekçesi imzalamaya zorlanıyor. İmzalamayanlara sözleşme verilmiyor. Fakat şimdiye kadar birkaç kişi dışında kimse ücretsiz izin dilekçesini imzalamıyor. Tüm akademisyenler sefalet dilekçesine karşı tepkili. Aldığımız duyumlara göre kimse imzalamayınca sözleşme görüşmeleri durmuş” denildi.

ÜCRETSİZ İZİN HUKUKA AYKIRI

Okan Üniversitesi’nde çalışan araştırma görevlileri, 2020 yılında üniversite yönetimi tarafından kendilerine imzalatılmak istenen sözleşmeyle zorla ücretsiz izne çıkarıldıklarını öne sürmüştü. Ayrıca maaşlarının da düştüğünü ifade eden çalışanlar, yarı zamanlı çalışmaya mecbur bırakıldıklarını, mobbinge uğradıklarını iddia etmişti.

Okan Üniversitesi’nin daha önce de salgını gerekçe göstererek akademik personelini 15 Mayıs-17 Temmuz 2020 tarihinde ücretsiz izne göndermesini mahkeme hukuka aykırı bulmuştu. Mahkeme kararında şu ifadelere yer vermişti: “Vakıf yükseköğretim kurumlarında niteliği belirtilen kamu hizmetlerinin yürütülmesi için istihdam edilen akademik personel ile vakıf yükseköğretim kurumu arasında akdedilen sözleşme idare hizmet sözleşmesi niteliğindedir. Davacının ücretsiz izne çıkarılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadı."