Sendikalaştıkları için ücretsiz izne çıkarılan ve 31 gün süren direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Sinbo işçileri, “Biz pazartesi günü işbaşı yapacağız ama ücretsiz izin köleliğine karşı mücadelemiz sürecek” diyor

Ücretsiz izine karşı mücadele sürecek

EMEK SERVİSİ

İstanbul Haramidere’deki Sinbo küçük ev aletleri fabrikasında Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan 6 işçi, 31 gün fabrika önünde sürdürdükleri direnişi kazandı. Direnişçi işçilerden Dilbent Türker, “Biz kendi fabrikamızda direnişimizi kazandık. Ancak 2 buçuk milyon arkadaşımız ücretsiz izin saldırısıyla karşı karşıya. Mücadelemiz onlar için devam edecek” dedi.

Kararlı şekilde direnmenin zaferi beraberinde getirdiğini belirten Türker, “Milletvekilleri soru önergeleri verdi, muhalif basın kuruluşları sesimizi duyurmamıza yardımcı oldu, sosyal medyada yürütülen kampanyalarla kamuoyu da bize büyük destek verdi. Tarihimizden de öğrendiğimiz şekilde kazanımlar direnişle geliyor. Biz de bu bilinçle hareket ettik ve kararlı durduk. Sonunda biz kazandık” diye konuştu.

“Ücret farklarımız yatırıldı. Yarın işbaşı yapacağız, kötü çalışma koşulları düzeltilecek. Sendikal faaliyetlerimiz engellenmeyecek” diyerek elde ettikleri kazanımları anlatan Türker, tek bir taleplerinin karşılanmadığına dikkat çekti. Sinbo işçileri, pandemi gerekçesiyle nisan ayında çıkarılan ve patronlara istedikleri kadar işçiyi istedikleri süreyle ve işçinin onayı olmaksızın ücretsiz izne gönderme olanağı tanıyan yasanın iptalini istiyordu. İşte bu talebin gerçekleşmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Türker, şunları söyledi: “Tek taraflı ücretsiz izin, tüm işçi sınıfına yönelik ciddi bir saldırı. Biz bu direnişi kazanarak önemli bir adım attık; ama bizim gibi ücretsiz izne çıkarılan 2 buçuk milyon arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızdan bazıları direniyor. Onlarla dayanışmamız sürecek. Bu saldırı ortadan kalkana dek birlikte mücadele etmek zorundayız.”

NE OLMUŞTU?

Sinbo’da 11 Eylül’de ücretsiz izne çıkarılan TOMİS üyesi 6 işçi, ücretsiz izin süresinin uzatılması üzerine 18 Kasım’da fabrika önünde direniş çadırı kurmuştu. Direniş bir ayı geride bırakırken fabrikaya gelen iş müfettişleri, uygulamanın haksızlığını teyit etti. Bunun üzerine işçilerin taleplerinin karşılanacağı açıklandı. İşçiler yarın işbaşı yapacak.