Hatay Havalimanı’nda uçuşların 17 Mayıs’a kadar durdurulmasıyla ilgili konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: “Daha dün TBMM Başkanı ile birlikte 180 kişiyi taşıyan uçak havalimanına indi. O halde yolcular neden 17 Mayıs'a kadar buraya inemiyor?” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
"Uçuşların durdurulduğu Hatay Havalimanı’na TBMM Başkanı ile 180 kişiyi taşıyan uçak indi"

Hatay Havalimanı’nda uçuşların 17 Mayıs’a kadar durdurulmasıyla ilgili tartışma sürüyor.

Hatay Havalimanının uçuşa kapatılması ile ilgili de şaşkınlığını dile getiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise yaptığı açıklamada, “17’sine kadar açılacağı söyleniyor. Katıldığımız iftarda öğrendik ki Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve 180 kişilik heyet Hatay Havaalanı’na iniş yapmış. Buradan uçak kalkıyor. İnmezse kalkmaz. Anlamadığım da 180 kişi buraya inebiliyorsa yolcu neden taşınmıyor buraya? Cumhurbaşkanının bu konuyu yetkililere sorması lazım. Bunun halka tatmin edici bir şekilde anlatılması lazım. Buraya gelecek insanların hangi partiden olduğunu da bilmiyoruz. İnsanların bir tarafı yok sayması çok üzücü. 2023 yılındayız siyasetin yapılmaması lazım” dedi.

Hükümet tarafından açıklanan konut çalışmaları ile ilgili olarak Savaş, Hatay’da herhangi bir faaliyet göremediğini konut yapımı için çalışmaların erken olduğunu vurguladı.

Depremde hayatını kaybeden, yaralı ve engelli hale gelenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu, bundan büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Savaş, konut yapımı için erken davranıldığı takdirde ciddi risklerin oluşacağını söyledi.

Savaş sözlerini şöyle sürdürdü: “ Beton dökümünde prizlenme olayı var. Betonun demirle birleştiği aşamada sarsıntı oluşursa boşluk oluşur ve zafiyet doğar. 16 bin civarında artçı oldu. Bilim adamları böyle bir ortamda inşaat yapımının doğru olmadığını söylüyor. Ankara’da profesyonel ekip kurduk. İstanbul’da da 112 kişilik akademisyen kadro destek çalışmaları yapıyor. Alacağımız destek ver yardımlar ile Hatay yeniden inşa edilecek. 2-3 ay içerisinde de planlarımız somutlaşır. Kendi imkanlarımız ile ayağa kalkma şansımız yok. Ankara’dan, yurtdışından ve hayırseverler tarafından destek çalışmaları da yapılıyor. Herkes Hatay için bir şeyler yapmak istiyor.

Dini alanların ve ibadet yerlerini kendi cemaatleri yapacak gibi duruyor. Resmi alanlar da Kültür Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılacak gibi görünüyor. Biz kendi yapmış olduğumuz restorasyon çalışmalarımızı yapacağız. Şu anda 800’ün üzerinde tarihi yapı var. Geleneksel yapılarımız da var. Hepsinin ayakta kalması lazım. Hepsini bir arada yapmazsanız hiçbir anlamı olmaz. Mühim olan Hatay’ı cıvıl cıvıl eski haline kavuşturmak”

"DÖKÜM SAHALARI KAPATILMALI"

Enkazların kaldırılması ile hafriyatların bölgelere taşınması ile ilgili açıklama yapan Savaş, “ Bu durum kanser veya kireçlenme yapabiliyor. Depremin yaralarını sararken hafriyatın içinde asbest varsa bu çok önemli bir konu. Bu yapılırken kamyonların kapalı taşıma yapması, ıslatıp öyle kapatılması lazım. Hafriyat normalde büyükşehir belediyesinde fakat olağanüstü hal diye valilik elinde. AFAD bir an önce enkazları kaldırmak istiyor ama bu iş gerçekten çok zor. Birbirine uzak yerleşim yerleri bulup bunu yapmak çok zor. Halkımız için ortak yol bulunması lazım. Hafriyat kaldırılırken sağlıklı taşınması için sulama yapılması lazım. Şirketler hızlı çalışıyor ve bu şartlara uymak çok zor. İnşallah bizim korktuğumuz gelecekte handikapla hastalıkla karşılaşmayız. Döküm sahalarının kapatılması lazım. Eleştiriyoruz ama fiziken de zor” dedi…

"SADECE ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNİ VEREBİLECEK DURUMDAYIZ"

Savaş, Sebze Hali çalışmaları hakkında da bilgi vererek sözlerine şöyle devam etti: Sebze halini yapıyoruz Prefabrik yapmaya çalışıyoruz. Gelirimiz çok düştü. Sadece çalışanların ücretlerini verebilecek durumdayız. AFAD’ta bütçe var. Projeyi hazırladık. AFAD ve Valiliğe yazılar gönderdik. Olumlu dönüt alırsak ihaleye çıkıp yapmak istiyoruz. Hatay’da sebze ve meyvecilik çok önemli.” diyerek maddi ve manevi anlamda çok yıprandıklarını ifade etti. Savaş, ayrıca herkesin sağlıklı bir zeminde yaşaması gerektiğini de sözlerine ekleyerek sert zeminde inşaatların yapılmasının ve tabiattan faydalanması gerektiğini de söyledi.

"HATAYLILARIN YÜZDE 15 NÜFUSUNU TAŞIDI"

Savaş, Hatay’daki seçmen sayısı hakkında da konuştu.

Savaş, "Hataylıların yüzde 15’i nüfusunu başka şehre aldırmış. İnsanlarımızı gemilerle ve otobüslerle getirmeye çalışacağız. Ama yüzde 10-15 getirme şansımız var. Barınma ve birçok sorun devam ettiği için bu işler kolay değil. Büyükşehirlerden destek isteyeceğiz. Kimleri getirebiliyorsak getireceğiz. İnsanlar vatandaşlık haklarını kullanmak isteyecekler" dedi.

Savaş, sandık güvenliği konusunda endişe etmediklerini de söyleyerek kimsenin oyunda gözlerinin olmadığını ve parti tarafından organize sorunu yaşamadıklarını açıkladı.