ÖDP'nin, 4. olağanüstü kongresi dün sona erdi. Parti Meclisi'nin de belirlendiği kongrede İstanbul Milletvekili Ufuk Uras 467 oyla yeniden Genel Başkan seçildi...

Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) 4. olağanüstü kongresi Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda yapıldı. ÖDP dün yapılan kongreyle de genel başkan ve Parti Meclisi üyelerini belirledi. İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Kemal Ulusaler'in genel başkanlık için yarıştığı kongrede Uras, 467, Ulusaler ise 336 delegenin oyunu aldı. Böylelikle İstanbul milletvekili Ufuk Uras ÖDP'nin Genel Başkanı oldu.

HRANT DİNK ANILDI
"Eşit, özgür ve demokratik Türkiye'yi Birlikte Kuralım" başlığı altında gerçekleştirilen kongre nedeniyle, MEB Şura Salonu, uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, devrim şehidi Mahir Cayan fotoğrafları, ÖDP bayrakları ve parti politikalarını içeren "eşit ve ücretsiz sağlık haktır", "özü bir, sözü bir, bir biz kaldık", "Kürt sorununda demokratik ve barışçı çözüm", "herkese yurttaşlık ve barınak hakkı" pankartları ile donatıldı. ÖDP Onursal Başkanı Sadun Aren ile eski genel başkanı Hayri Kozanoğlu, 4. olağanüstü kongreye mesajla katılırken, Aren ve Kozanoğlu'nun mesajları delegelerden ve partililerden büyük alkış aldı.

ÖDP'nin 4. olağanüstü kongresine sivil toplum örgütleri ve sol partilerin ilgisi de yoğun oldu. Kongreye, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, SDP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Toka, DSİP Genel Başkan Yardımcısı Şenol Karakaş, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, SES Başkanı Koksal Aydın, EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, Haber Sen Genel Başkanı Baki Çınar, Ankara 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın katıldı. Kongrede konuklara da söz hakkı verilirken EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, anayasa çalışmalarını eleştirdi. Kaya, anayasa hazırlığında şaşırtmaca olduğunu belirterek "Emek ve demokrasi güçleri, anayasaya karşı mücadele etmelidir" dedi.

PARTİ MECLİSİ BELİRLENDİ
Kongrede, 60 kişilik Parti Meclisi seçimi de yapılırken, siyasi partiler arasında kadına yüzde 50 kota uygulayan tek parti olan ÖDP'de, 30 kadın PM üyesi bulunuyor. PM üyeleri arasında en yüksek oyu, geçen Şubat ayında yapılan olağan kongrede genel başkanlığa aday olan Alper Taş aldı.

'Solu alternatif yapacağız'
ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras delegeleri ve partilileri "güneşin sofrasında, dostların arasındayız" şeklinde selamladı. Devrimin ve sosyalizmin bayrağını Meclis'e birlikte taşıdıklarını dile getiren Uras, "bu ülkenin devrimci mirasını taşımaktan onur duyan bizler, onlara verdiğimiz sözle aynı şekilde bu mirası taşıyacağız" diye konuştu. ÖDP'nin Türkiye'nin demokrasi konusunda medarı iftiharı olduğunu belirten Uras, konuşmasında AKP ve CHP'yi hedef aldı. AKP ve CHP'de lider adayı çıkmasın diye tüzük değişiklikleri yapıldığını, lider sultası olduğunu, il, ilçe teşkilatlarının, Parti Meclisi üyelerinin liderler tarafından belirlendiğini ifade eden Uras, "nedir bu liderlerdeki özgüven sorunu. Tayiplere, Baykallara bakınca kendi içlerinde bile demokrasiyi sağlayamıyorlar. Bu ülkeye demokrasiyi nasıl getirecekler?" dedi. 22 Temmuz milletvekili genel seçimi sonuçlarının ülkede farklı bir güç dengesinin oluştuğunu ortaya koyduğunu ifade eden Uras, emekçilerin siyaset dışı kaldığı bir döneme girildiğini kaydetti. "Solun bu seçimde genel olarak başarısız olduğu ortadadır" diyen Uras, AKP'ye karşı etkili bir duruşun geliştirilemediğini söyledi. Durumun vahim olduğunu belirten Uras, AKP'yi "küresel kapitalizme entegrasyon partisi" olarak niteledi. Ordu muhtırasının gölgesinde seçime gidilmesinin AKP'ye yaradığını ifade eden Uras, görevlerinin solu AKP'nin alternatifi yapmak olduğunu söyledi.

AKP, CHP gündemi saptırıyor'
KONGREDE ilk sözü, 22 Temmuz seçimlerinde, Uras'ın bağımsız aday olması ile genel başkan vekilliği görevine getirilen Kemal Ulusaler aldı. Delegeleri ve partilileri "inadın, devrimin, özgürlüğün, dayanışmanın yolcuları" diye selamlayan Ulusaler, ÖDP olarak dünyanın her yerindeki kapitalist-küreselleşme karşıtları ile birlikte 'başka bir dünya mümkün' diyerek güneşli güzel günlere yürüyüşlerini sürdürdüklerini belirtti. Ulusaler, ÖDP kongresinin sadece genel başkan ve Parti Meclisi üyelerinin belirlendiği bir kongre olmadığını kaydetti ve "Finans-kapital zorbanın egemen iktisat diline, kapitalist küreselleşmenin mutlak ve kaçınılmaz olduğu söylemine yanıt vermeye geldik" dedi. Son günlere damgasını vuran anayasa tartışmalarına değinen Ulusaler, AKP ve CHP'nin anayasa ve halk oylaması tartışmaları ile gündemi saptırdığını söyledi. Ulusaler, "evet, 12 Eylül anayasasına hepimiz karşıyız. Fakat yerine konacak anayasa ondan ne kadar farklı olacaktır. Nabza şerbet birkaç göstermelik insan hakkına yönelik değişiklik dışında daha da ağırlaştırılmış bir anayasa sözkonusu olacağının ipuçları mevcuttur. ÖDP olarak kapalı kapılar ardından yazılan anayasalara 'hayır' diyoruz. Halkın anayasası yine halk tarafından sokakta yazılacaktır. ÖDP olarak bizler yine emek güçleriyle, demokratik kitle örgütleri ile alanlarda olacağız" diye konuştu. Ulusaler, Hrant Dink davasının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

EVRİN GÜVENDİK-ÖZLEM ZORCAN