Uğur Kurt davasında yine tutuklama yok

22 Mayıs 2014’te Okmeydanı Cemevi’nin bahçesinde katıldığı cenaze sırasında polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Uğur Kurt'un öldürülmesine ilişkin davanın 2. duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

Sanık polis Sezgin K:'nın tutuklanma talebini yine reddeden mahkeme, davayı 1 Ekim tarihine erteledi

Twitter hesabı üzerinden duruşmada yaşanan diyalogları anlık aktaran Mahkemeyi yerinde takip eden HDP milletvekili Ali Kenanoğlu, sivil tanıkların ifadelerinde polisin cemevine doğrudan ateş açtıklarını söylediklerini yazdı.

Kenanoğlu gelişmeleri şu şekilde aktardı:

Dava başladı. Tanık polis dinleniyor. "Ben gördüğümde sanık polis havaya ateş ediyordu."

Tanık polis: "Ayrıca karşı gruptan da silah sesleri geliyordu sanırım. Ben öyle sandım."

Aile avukatı: “Sanığın babası olay incelemeye katıldı mı?”

Tanık polisin yanıtı: "Biz Cemal Kamacı’ya gectigimizde sanığın babası da oradaydı ama bizi olay incelemeye yaklaştırmadılar."

Sanığın avukatının sorusundan sonra tanık polis hemen ifade değiştirdi: "Ben baktığımda ateş eden yoktu. Ben de silahı çektim ama kullanmadım."

Hakim sanık polis Sezgin'e hangi elini kullandığını sordu sanık “sağ” dedi.

Sivil tanık: “Akrepten çıkan polis silahını cemevine direkt dogrultup 4 el ateş etti. Daha sonra havaya ateş etti. O ara cemevinde çocuk vuruldu dediler. Biz cemevine gittik, o ara polis cemevine gaz atmaya başladı. Ambulans çağırdık. 20 dakika kadar sonra geldi. Nedenini sorduk. Anadolu Kahvesi’nde polislerin engellediğini söyledi. Biz de ara sokaktan geldik dediler.”

Sivil tanık: “Ben 45 yıldır burada yaşıyorum, göstericilerin silah kullandığına bile şahit oldum. O anlarda bile polis hiç silah kullanmamıştı.”

Sivil tanık ilk kez ifade veriyor. Uğur’un cenazesine gittiği kişinin kızı. Aynı zamanda uğura ilk müdahale eden doktor: "Ben cemevi bahçesindeyken uzun boylu bir genç yanıma geldi baş sağlığı diledi, herşey çok sakindi. Bir anda ortalık karıştı. Hiç uyarı yapılmadan ateş açıldığını ve birinin vurulduğunu söyledi. O arada ortalık gaza bulandı. Bir baktım bana baş sağlığı dileyen kişi yerde. Ben müdahale etmeye çalışırken polis gaz atmaya başladı. Ben hayatımda ilk defa bir yaralıyı bırakıp içeri kaçmak zorunda kaldım."

Uğur Kurt'un annesi: "Benim çocuğumun hiç suçu yoktu ama öldürüldü. O dışarıda geziyor. Tutuklanmasını istiyorum."

Mahkeme devam ediyor, gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz...