Uğur Kurt'u vuran polis, molotoflu şahsı hedef almış!

Geçen yıl 22 Mayıs'ta İstanbul Okmeydanı’nda bir cenaze törenine katılmak üzere Cemevinde beklediği sırada Berkin Elvan eylemi ve Soma anmasına saldıran polis tarafından öldürülen Uğur Kurt’un katil zanlısı polis elinde molotofla gelen bir kişinin ayaklarına hedef aldığını öne sürdü. Bu arada duruşmada Kurt'un annesi sanık polise bakarak önce söylendi, ardından elini yumruk haline getirip polisin başına vurdu.

Kurt'un ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Kurt'un babası Kemal, annesi Gülnaz, eşi Narin ile 2 buçuk yaşındaki oğlu Kemal Kurt da davaya müşteki olarak katıldı. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Vakfı Genel Başkanı da olayın cemevi bahçesinde yaşanması nedeniyle suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya katılma talebinde bulundu.

Duruşmayı ayrıca CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Umut Oran ve Aykut Erdoğdu ile Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da izledi.

'ÖLECEĞİNİ TAHMİN ETSEYDİM; KENDİM ÖLMEK İSTERDİM'
Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Sezgin Korkmaz yaptığı savunmada, "Bize doğru gelmekte olan şahsın ayak hizasını hedef alarak bir el ateş ettim. (...) Çok üzgünüm, o kişinin orada öleceğini tahmin etseydim, kendimin ölmesini isterdim" dedi.

Atılan bir molotofla içinde bulunduğu akrep adlı zırhlı aracın yandığını ve panikle dışarı çıktığını belirten Korkmaz, "Silahım belimi rahatsız ettiği için aracın içindeydi, tekrar araca binip silahımı aldım. Bize doğru gelmekte olan şahsın ayak hizasını hedef alarak bir el ateş ettim . Silahımda 11-12 mermi vardı. Geri kalanları havaya sıktım. Ateş ettiğim sırada elinde molotof olan şahıs 25-30 metre uzaktaydı ve benim karşımdaydı. Olay sırasında ben ateş etmeden önce de silah sesleri duydum. Bu nedenle benden önce başka polisler tarafından da ateş edildiğini düşünüyorum. Bulunduğumuz yer düz alan değildi. Kot farkı vardı. Bu sebeple yaptığım atış şahsın üzerinden geçip gitmiş olabilir" dedi.

'TALİMAT ALMADIM, OLAY YERİ İNCELEMESİNE KATILMADIM'
Korkmaz, ateş etmesi ya da etmemesi için kimseden talimat almadığını açıkladı.

Okmeydanı'ndaki sokağa ilk kez girdiğini ifade eden Korkmaz, orada cemevi olduğunu da olay esnasında cenaze beklendiğini de bilmediğini savundu. Sanık polis, ayrıca Uğur Kurt katledildikten sonra kendisi gibi polis olan babasıyla birlikte olay yerinde inceleme yaptıklarına dair iddiayı da yalanladı. Korkmaz, babasının Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olduğunu, olaydan sonra babasıyla birlikte olay yerine gitmelerinin mümkün olmadığını, çünkü olayların devam ettiğini söyledi.

Uğur Kurt’u katleden polis memuru, daha sonra olay yeri incelemesine katılmış!

'KEŞKE GERİ ALABİLSEK'
Uğur Kurt’u öldürdüğü için pişman olduğunu söyleyen Korkmaz, "Bir eşi kocasız, bir çocuğu babasız bırakmayı hiç istemezdim. Bu olaydan dolayı çok üzgünüm. Keşke o anı geri alabilsek ama mümkün değil. Yargılama sonunda vereceğiniz her türlü cezaya razıyım. Ailesi acılarında haklı. Diyebileceğim tek şey bilerek isteyerek o kişinin ölmesini istemedim" dedi.

MAHKEME 'OLASI KAST' DİYOR
İddianemeyi hazırlayan savcı Hasan Yılmaz, sanık polis Korkmaz'ın 'taksirle adam öldürme' suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasını istemiş, dosyayı İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Dosyayı inceleyen 85. Asliye Ceza Mahkemesi, Korkmaz hakkındaki suçlamayı yetersiz bularak, suçun 20 ila 25 yıl arası hapis cezasını öngören 'olası kastla adam öldürme' olduğunu belirtip dosyayı 'görevsizlik' kararıyla Ağır Ceza mahkemesine göndermişti.

POLİSİN TUTUKLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Mahkeme, sanık Sezgin Korkmaz'ın tutuklanması yönündeki talebi reddederek, bir sonraki duruşmayı 2 Haziran'a tarihine erteledi. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Alevi Kültür Vakfı'nın davaya katılım talebi de geri çevrilirken, görüntülerle ilgili yeniden rapor düzenlenmesine karar verildi.