Ukrayna-Rusya hattında gerilim tırmanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin sözcüsü Iuliia Mendel açıklamalarda bulunarak 40 bin Rus askerinin sınıra yığındığını söyledi.

Ukrayna: 40 bin Rus askeri sınıra yığıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna ve Rusya arasında Donbass bölgesi gerilimi tırmanmaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin Sözcüsü Luliia Mendel, bölgede yaşanan gerilime ve hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusuna şimdiye kadar 40 binden fazla asker yığdığını söyleyen Mendel, Kırım’da da 40 binden fazla Rus askerinin bulunduğunun altını çizdi.

Mendel, “Zelenskiy, Paris’te Rusya’nın hamlelerini ve bölgede yükselen tansiyonu anlatacak ve bu konuda görüşmeler gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin ‘diyalog’ çağrısı yapan Medel, “Devlet Başkanlığı ofisi elbette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebini iletti. Fakat bu konuda bir yanıt alamadık. Umuyoruz ki bu yanıtsızlık diyaloğa karşı olmak anlamına gelmez” diye konuştu.

"BEDELİ VE SONUCU OLUR"

Donbass bölgesindeki hareketliliğe ilişkin ABD'den de açıklama gelmişti. Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması nedeniyle "gerçek endişeleri" olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Ukrayna sınırında, Rusya'nın ilk işgal yaptığı zaman olan 2014'ten bu yana görülen en fazla asker yığınağı var. Bu nedenle de Avrupa'daki ortaklarımız ve müttefiklerimizle yakın temas ve iş birliği halindeyiz. Başkan Joe Biden bu konuda net. Rusya, pervasız ya da saldırgan bir şekilde hareket ederse bunun bedeli ve sonucu olur” demişti.

“KENDİ TOPRAKLARIMIZDA NASIL HAREKET ETTİĞİMİZ BİZİ İLGİLENDİRİR”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Donbass bölgesinde tansiyonun yükselmesine ilişkin, bölgede yaptığımız hareketlilikler bizi ilgilendirir diyerek, “Nasıl hareket ettiğimiz ve birliklerimizi kendi topraklarımızda nereye sevk ettiğimiz bizim kendi iç meselemiz” konuşmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya’nın Donbas’a desteği ile ilgili sözlerinin savaşa yol açıp açmayacağının sorulması üzerine de Sözcü Peskov, “Elbette, hiç kimse savaşa doğru ilerlemiyor ve hiç kimse böyle bir savaş olasılığını kabul etmiyor” demişti.

2014’TEN BERİ 13 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Mecliste yaptığı konuşmada, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirtmişti.

Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ile Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatından (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.