Rusya Devlet Başkanı Putin'in "İstesem Kiev'i 2 haftada alırım" sözlerinin ardından Ukrayna Savunma Bakanı Geletey, "Rusya büyük bir savaş başlattı" diye konuştu

Ukrayna'da iki taraf da gerilla savaşına hazırlanıyor!


Ukrayna'nın güneydoğusunda Ukrayna Ordusu ile halk milisleri arasındaki çatışmalar devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "İstesem Kiev'i iki haftada alırım" sözlerinin medyaya yansımasının ardından Ukrayna Savunma Bakanı Valeriy Geletey sert açıklamalarda bulundu. Geletey, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Rusya'nın büyük bir savaş başlattığını belirterek, "Bu savaşta on binlerce kişi ölebilir. Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmeyen savaş kapımıza dayandı" ifadelerini kullandı. Geletey, ülkenin doğusunda yürütülen operasyonlarda sona yaklaştıklarını, bunun yerine Rusya'ya karşı savunma yapmak zorunda olduklarını ifade etti. Savunma Bakanı ayrıca halk milislerine düzenlenen operasyonları yürüten yüksek rütbeli komutanlardan altısının son bir hafta içinde görevden alındığını, yerlerine kendilerini ispat etmiş genç subayların atandığını duyurdu. Bu arada Putin'in "İstesem Kiev'i iki haftada alırım" sözleri üzerine açıklama yapan Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, Putin'in sözlerinin çarpıtıldığını ve genel metinden koparılarak başka anlamlar yüklendiğini söyledi.

NATO'DAN 'ÖNCÜ GÜÇ' HAMLESİ
NATO'nun, Ukrayna’dakine benzer krizlerde caydırıcı rol oynamak amacıyla herhangi bir ittifak ülkesine kısa zamanda kaydırılabilecek 'öncü güç' oluşturma hazırlığında olduğu bildirildi.  Resmi adı 'Çok Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü' olan öncü güç, Rusya’nın Ukrayna’daki politikaları nedeniyle oluşturulmasına karar verilen ancak gelinen aşamada nereden gelirse gelsin her türlü tehdide karşı caydırıcı rol oynamak ve tehdit algısının yükseldiği üye ülkeleri rahatlatmak amacıyla tasarlanıyor. Galler'de 4-5 Eylül’de yapılacak NATO Zirvesi’nde oluşturulmasına yeşil ışık yakılacak 'öncü güç', gerekmesi halinde 2 gün içinde görev yapacağı NATO ülkesinde konuşlandırılabilecek. Kara unsurlarından oluşacak ve gerekmesi halinde deniz ve hava unsurlarıyla desteklenecek olan “öncü güç”, kolay hareket eden, etkili vuruş gücüne sahip ve düzenli birliklerin yanı sıra özel birimlerden oluşan yapıya sahip olacak.

***

1 milyon kişi evinden oldu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Ukrayna’da bir milyondan fazla kişinin yer değiştirdiğini açıkladı. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların ülkedekileri ciddi şekilde etkilediği belirtilen ve Cenevre’de açıklanan raporda, 814 bin Ukraynalının Rusya’ya geçtiği ifade edildi. Son üç haftada Ukrayna içinde yer değiştirmek zorunda kalanların sayısının üç katına çıktığı belirtilen raporda, yer değiştirenlerin sayısının artmaya devam ettiği vurgulandı. UNHCR’ın Avrupa Büro Sorumlusu Vincent Cochetel, “Çatışmalar nedeniyle ülke içinde yer değiştiren ve ülke dışına çıkanların sayısının toplam bir milyondan fazla olduğunu söyleyebiliriz. 260 bin kişi Ukrayna’nın içinde yer değiştirdi ve 814 bin kişi Rusya’ya gitti. Moldova, Belarus ve Avrupa Birliği ülkelerine gidenler de var” ifadelerini kullandı.

***

Ban ki-Mun'dan savaş uyarısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Mun, Batılı ülkeleri Ukrayna'da yaşanan kriz nedeniyle uyardı. Kiev Hükümeti'nin "Rusya büyük bir savaş başlattı" açıklamalarının ardından Ban ki-Mun, yaşanan kriz için askeri bir çözümün söz konusu olmadığını belirtti. Batılı ülkelerin tutumlarını çok iyi bildiğini anlatan Genel Sekreter, "Burada önemli olan nokta soruna askeri bir çözüm bulmamaları gerektiğini bilmeleri. Politik bir çözüm için politik diyaloglar sağlanmalı" ifadelerini kullandı. Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, dün Estonya'ya gitti. Obama'nın NATO zirvesi öncesinde Doğu Avrupa'ya güvenlik konusunda garanti vermesi bekleniyor. Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini, Avrupa Birliği-Rusya ilişkilerinin artık stratejik ortaklık olarak adlandırılamayacağını söyledi. AB ülkelerinin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları da cuma günü açıklayacağını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Kiev'de Batı destekli bir 'savaş ekibi' kurulduğunu söyledi.