Ukrayna’da on binler sığınaklarda bombardıman korkusu altında yaşıyor. Sendikacı Olesia Briazgunova, “Günlerce sığınakta kaldım. Şimdi daha güvendeyim ama zaman zaman siren sesleri geliyor. Korkuyorum” ifadesini kullanıyor.

Ukrayna’da on binler sığınaklarda yaşıyor: Siren sesinden korkar haldeyiz

Yaren ÇOLAK

Rusya’nın işgalinin ardından Ukrayna’da yaşayan yüzbinlerce insan, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Yurtdışına çıkamayanlar ise süren bombardımanlar nedeniyle korku içinde, yeraltındaki sığınaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Kiev’de bir süre sığınakta kalan 33 yaşındaki Olesia Briazgunova, artık ‘güvenli’ bir yerde. Zira Ukrayna Hür Sendikalar Konfederasyonu’nun Uluslararası İlişkiler Sekreteri olan Briazgunova, çatışmalar nedeniyle bu kenti terk etmek zorunda kaldı.

Yüzlerce sivilin öldüğü ülkede sokakların bomboş olduğuna dikkat çeken Briazgunova, “Çatışmalar yoğunlaşınca, günlerce sığınakta kaldım. Şimdi daha güvenli bir yerdeyim ama zaman zaman siren sesleri geliyor” dedi ve ekledi: “Korkuyorum.”

Briazgunova’nın aktardığına göre Kiev’de bombalar neredeyse hiç susmuyor. Kentteki sığınaklarda kalan ailesi, akrabaları ile arkadaşları için endişeli. “Evden iki sırt çantasıyla kaçıverdik” diyen Olesia Briazgunova, şunları anlattı: “Şimdi güvenli bir yerdeyim ama sevdiklerim ve akrabalarım hâlâ başkent Kiev’de. Saldırılar ve bombalar nedeniyle sığınaklarda kalmaları gerekiyor. Sivillerin evleri bombalanıyor. Savaş her geçen gün şiddetleniyor.”

siren-sesinden-korkar-haldeyiz-987458-1.

'GECELERİ UYUYAMIYORUM'

Briazgunova, diğer kentlerdeki durumun da Kiev’den farklı olmadığını dile getirdi. Savaşın son bulmasını isteyen Briazgunova, yaşananlar nedeniyle geceleri uyuyamadığını belirterek, sözlerini noktaladı: “Savaşa neden olanları kınıyorum. Annemle beraber yeni bir kasabaya geldik ama annemin rahatsızlıkları var ve biz ilaç sıkıntısı yaşıyorum. Bugünler geçsin istiyoruz.”