"Ukrayna'daki savaş iki emperyalistin güç gösterisi"

Yaren ÇOLAK

Başta ABD olmak üzere Batı blokunun fitilini ateşlediği savaşta Rus ordusu ilerleyişini sürdürürken üçüncü dünya savaşı tehditleri de havada uçuşuyor. Batı, Ukrayna’ya silah yığarken Moskova da Kiev üzerinden ‘güç gösterisi’ peşinde. Emperyalist emeller ve ekonomik çıkarlar uğruna çıkan savaşın bedelini ise halklar ödüyor.

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan ABD’deki Yeşil Parti’nin Eş Başkanı Ahmed Eltouny’e göre, Ukrayna’daki savaş, emperyalist politikaların sonucunda çıktı. “ABD, emperyalizmin dünyadaki en saldırgan ve utanç verici failidir” diyen Yeşil Parti Eş Başkanı, NATO ve ABD’nin Kremlin’i kışkırttığını söyledi:

“Rusya'nın yaptığı, ABD'nin Irak'ta yaptığının aynısıdır. Kendi uzun vadeli dış politika çıkarlarını elde etmek için bir güvenlik tehdidi ürettiler. Soğuk Savaş söylemleri oluyor ancak artık kapitalizm komünizme karşı değil, aynı oyuncular emperyalizmi daha iyi yayabilmek için yarışıyor. Rusya, nesillerdir emperyalist olan ABD’ye yetişmeye çalışıyor.”

'İNSANLAR ÖLÜYOR'

Ahmed Eltouny, dünyanın büyük bir uluslararası çatışmasının arifesinde olduğu görüşünde. Washington ile Moskova’nın “küresel hâkimiyet için savaş verdiğini” belirten Eltouny, şu görüşü paylaştı: “Bu iki emperyalist gücün kendi çıkarları uğruna verdiği savaşta insanlar ölürken cesareti de cezasızlıktan alıyorlar. BM, tam da bu senaryodan kaçınmak için kuruldu. Putin cesaretlendi çünkü ona bir şey olmayacağını biliyor. En güçlü ülkelerin her istediklerini yapabildiği uluslararası anarşi altında yaşayamayız. Uluslararası hukukun uygulanması ve ihlal edilmesinin cezalandırılması gerekiyor.”

'ÇIKAR ÇATIŞMASI'

Ahmed Eltouny, Sovyetler Birliği’nin ‘mirası’ nedeniyle birçok kesimin Kremlin’in politikalarını yanlış okuduğunu savundu. Yeşil Parti Eş Başkanı, Rusya’nın emperyalist bir saldırgandan ziyade ‘müttefik’ veya ‘ezilen ulusların savunucusu’ gibi lanse edildiğini kaydetti. Elthouny’e göre, bunun bir hata olduğu çok net: “Ukrayna’da verilen iki emperyalist ülke arasındaki çıkar çatışmasıdır. iki egemen güç arasındaki bu savaşta daimi kaybeden ise Ukrayna”