Rus birliklerinin güneye kaydırıldığı yönündeki haberler endişe yaratıyor. Güney dedikleri esasında tam da bizim yaşadığımız yerler oluyor

Ukrayna’dan izlenim: Markette hareket, güneyde tedirginlik

İsmail DAYE - Zaporojya

Ukrayna’da hayat her geçen gün zorlaşıyor Dün yaşadığım bölgenin en büyük marketine açık içme suyu almaya gittim. Çok şaşırdım, çünkü neredeyse işgalin ilk günlerinden itibaren boş olan açık içme suyu tankı bu kez doluydu. Yine saldırının ilk gününden itibaren boşalan alkollü içecekler reyonu yeniden düzenleniyordu. Biralar başköşeye geçmiş, viski ve şaraplar da yanlarına dizilmeye başlamıştı.

Fiyatlar mı? Savaş ekonomisi işte. Savaş öncesi 20 TL’ye denk gelen bir buçuk litrelik biralar şimdi 30 TL’ye çıkmış. Ancak suyun fiyatı aynı kalmış ona sevindim. İçme suyu önemli, çünkü kuyu suyu genelde buralarda içilse de memba ya da açık içme suyu kullananlar fazla. On litre açık içme suyu 6 TL’ye tekabül ediyor.

REYONLARA CANLILIK GELDİ

Diğer şaşırdığım bir şey de cep telefonlarına para yüklenen, para gönderimi yapılan terminaller çalışmaya başlamış. Özel bir bankaya ait bankamatiğin kafasına geçirilen karton hala duruyordu. Yani çalışmıyor. Marketi şöyle bir gözledim. Sanki bana Rus saldırısı öncesi bir hava gördüm. Her şey daha öncesi gibiydi. Sabah buradaki limanın tahıl taşıma işini yapan büyük tırlarından birini de gördüm.

Ayrıca başka bir gelişmede köyün düzenli olarak şehir ile iletişimini sağlayan minibüslerdeki sefer sayısının artışı. Köy dediysem sakın Türkiye’deki köyler gibi burasını düşünmeyin. Bu köyün en az nüfusu on binden aşağı değil. Üstelik saldırı sonrası burası daha güvenli olarak görüldüğü için dışarıdan epey bir de göç aldı. Tabii köyden yurtdışına saldırı dolayısıyla çıkanlar da oldu. Daha öncesinde her yirmi dakika da bir olan minibüs sefer sayısı yarım saate bire çekilmiş.

KENTTE PATLAMA SESLERİ AZALDI

Nereyse bir haftadır Rus işgal bölgesi haline gelen nükleer santral bölgesinden Vasilavka civarından da bomba, patlama sesleri gelmez oldu. Bu patlamalar çok büyük bir tedirginlik, endişe yaratıyordu. Çünkü nehir suyunun iletkenliği dolayısıyla sanki burada patlamış gibi sarsıntı yapıyordu. Şu anda uzun süreler gece ve gündüz devam eden siren sesleri bizleri rahatsız ediyor. Bu siren sesinin anlamının Zaporojya ili bölgesinde bir yerlerde saldırı yapıldığının, patlama veya bombalamanın yaşandığı anlamına geldiğini biliyoruz. Ayrıca sürekli cep telefonlarına bu patlamalar ile ilgili mesaj geliyor ve sığınağa inme ve elektriklerin kapatılması söyleniyor.

Savaş, çatışma ve bombalamalar devam ederken acaba bu bölgede bir şeyler düzelmeye mi başlıyor düşüncesi oluşmaya başladı. Umarım bu iyimser tahminim boş değildir. Burada ağaçlar çiçek açmak üzere. İlkbahar kendisini iyice hissettirmeye başladı. Bir buçuk aya yakın zamandır yaşanan kabus dolu günler sonrasında ben dâhil buradaki herkesin rahat bir nefes almaya çok ihtiyacı var.

Rus birliklerinin güneye kaydırıldığı yönündeki haberler endişe yaratmıyor değil. Güney dedikleri esasında tam da biz oluyoruz. Özellikle savaşın ikinci döneminde yoğunlaşacağı söylenen bölgeden sadece 100 km kadar uzaklıktayız. Umarım her şey iyi ve güzel olur.