Ukrayna’dan İzlenim: Umutsuzluk
Fotoğraf: AA

İsmail DAYE/Zaporijya

19 Eylül Pazartesi gecesi Rusya Zaporijya merkeze 10 tane füze saldırısında bulundu. Aldığım bilgiye göre Rusya yine kendisine askeri olarak hedef seçtiği noktaları ve altyapı yerlerini vurdu. Bu seferki saldırı çok şiddetliydi. Füze saldırısı sonrası epey bir sivil yerleşim yerindeki evlerin camlarının da kırıldığı söylendi.


KORKU DOLU BEKLEYİŞ

Aynı zamanda patlamanın şiddetiyle arabaların güvenlik alarmlarının harekete geçtiğini seyrettiğim videolarda gördüm. Ölü ve yaralılarla ilgili bir bilgi yok.

Ertesi gün Zaporijya merkeze indim Donetsk savaş bölgesinden gelen 64 yaşında burada sığınmacı olarak yaşayan emekli bir sağlık çalışanı olan kadınla sohbet ettim. Bir oğlu ve bir kızı var. İkisi de Kırım’a sığınmışlar. Kendisi de yakınlarının yanına Zaporiya’ya gelmiş. Doğrudan bu savaşın asıl sorumlusunun ya da suçlusunun kim olduğunu ona sordum. Hiç düşünmeden “Amerika” dedi. Bu savaşın yeni başlamadığını 2014 beri devam ettiğini de sözlerine ekledi. Peki dedim “Eviniz ne durumda? Haber alıyor musunuz?” Evlerinin Donetsk merkeze 30 km uzaklıkta olduğunu söyledi. Çok üzgün ve acı bir şekilde “Hiçbir bilgim yok, belki yanmıştır ya da yıkılmıştır” dedi.

SAVAŞ NE ZAMAN BİTECEK?

Zaporijya merkezde 4 saat zaman geçirdim ve bu süre boyunca sık sık siren çaldı. Yani Rusya bölgeye füzelerini gündüz gözüne göndermeye devam etti. Konuştuklarıma savaşın ne zaman biteceğine ilişkin de sorular sordum. Ocak ya da şubat ayına kadar bu savaşın bir biçimde sonlanacağını söyleyen de oldu "Bilmiyorum" diyerek "Uzun bir savaşa kendimizi alıştırmamız gerek" diyenler de.

DİNMEYEN SİREN SESLERİ

Son günlerde Ukrayna’nın, Herson ve Harkov bölgesinde başlattığı karşı saldırı dolayısıyla burası 3 günlük bir bomba sesi olmayan zaman geçirmişti. Üç gün sonra eskisini aratmayacak şekilde bomba ve füze sesleri bölgemizde yeniden duyulur oldu. Geceleri bu sesler beni de bazen uykusuz bırakıyor. Okullar ve kreşler kapalı sadece online eğitim yapılabiliyor.

Zaporojiya’nın birkaç büyük halk pazarından birisi olan Kritinak halk pazarına gittim. Gördüğüm fiyatlara inanamadım. Buraya ürünler daha çok Melitopal ve Herson’dan geliyor ve bu iki bölge de şu an Rusların denetimi altında. O yüzden fiyatlar uçmuş sanıyorum. Geçen yıl biliyorum. Bir kilo biber 4-5 TL idi. Şu an biberin fiyatı 25 TL. Burada yaşam her geçen gün daha da güçleşiyor.