Kiev’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya lideri Putin’e "barışçıl bir yol" çağrısı yaptı. Blinken, bugünkü Berlin ziyaretinde ise İngiltere, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek.

Ukrayna trafiği

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ittifakıyla Rusya'yı karşı karşıya getiren Ukrayna kriziyle ilgili süregelen uluslararası diplomatik görüşmeler dün ABD heyetinin Ukrayna ziyaretiyle devam etti. Ukrayna'nın başkenti Kiev'e giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ya "barışçıl yolu seçme" çağrısında bulundu.
Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba'yla görüşmeleri öncesi Kiev'deki ABD Büyükelçiliği'nde basına açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "diplomasiyi izlemediği takdirde bunun sonuçlarıyla yüzleşmeyi seçeceği" ifadelerini kullanan Blinken, "Bunu diplomatik ve barışçıl bir yolda tutabileceğimizi kuvvetle umuyorum, ancak nihayetinde bu Başkan Putin'in kararı olacak" dedi.


Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğine değinen Blinken, "Bu gücü çok kısa sürede daha da artırma planlarının olduğunu biliyoruz, bu da Başkan Putin'e çok kısa sürede Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırgan eylemde bulunma kapasitesini veriyor" diye konuştu.

Blinken, Rusya'nın "bir ulusun başka bir ülkenin sınırlarını zorla değiştiremeyeceği gibi" temel ilkelere meydan okumaya çalıştığını da iddia ederek "Bu ilkelerin cezasız bir şekilde ihlal edilmesine izin verirsek o halde Pandora'nın kutusu açacağız. Bütün dünya burada neler olduğunu izliyor" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI BERLİN'DE BİR ARADA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kiev ziyaretini tamamlamasının ardından bugün Almanya'nın başkenti Berlin'e gidecek. Berlin’de "Transatlantik Dörtlüsü" ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları ile ortak bir toplantıya katılacak olan Blinken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'la ayrı bir görüşme gerçekleştirecek. Baaerbock, 17-18 Ocak'ta Kiev ve Berlin'e resmi ziyaretlerde bulunarak iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmişti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna'ya silah satılacağı yönündeki iddiaları reddetmişti.

Görüşmelerin ardından Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yarın Cenevre'de bir araya gelecek. Cenevre görüşmesi öncesi Rusya’nın Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Krizi gerçekten gidermek istiyorsanız Ukrayna ordusuna silah sevkiyatı yapmaya son verin" çağrısı yapıldı. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise dün Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşerek AB'nin bu ülkeye desteğini teyit etti. Borrell'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Borrell ile Kuleba arasındaki telefon görüşmesinde, "Rusya'nın Avrupa güvenliğinin temel ilkelerini baltalama girişimleriyle ilgili uluslararası diplomatik çabaların güçlendirilmesi" konusunda mutabakata varıldı.

***

Baltık ülkeleri askeri tatbikattan rahatsız

Batı’nın desteğini arkasına alan Ukrayna, Rusya’yı Donbass yönetimine silah sevkiyatıyla suçlarken Litvanya da Belarus sınırına Rus askerlerin konuşlandırılmasına tepki gösterdi. Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, "Rusya’nın Belarus’a asker taşıması bizim için doğrudan tehdit" denildi. Rusya-Belarus sınırında 9-20 Şubat tarihleri arasında askeri tatbikat yapılacağı açıklanmıştı. Danimarka ise Litvanya’ya dört tane daha F-16 savaş uçağı ve bir savaş gemisi gönderdi. İsveç de yüzlerce askerini pazar günü Baltık Denizi’ndeki Gotland Adası’na taşımıştı. Polonya ise Rusya’yla bir savaş olasılığını dile getiriyor. Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau önceki gün yaptığı açıklamada, "Rusya’yla bir savaş son 30 yıldır olmadığı kadar yakın. Eli kulağında olmasa da tehdit bu kez çok gerçek görünüyor" dedi.