ABD’nin İran’la gerilimi 176 kişinin hayatını kaybettiği uçak faciasına neden oldu. İran, ABD üslerini hedef aldığı gece Tahran’dan Kiev’e giden Ukrayna uçağının seyir füzesi olduğu ihtimali üzerine yanlışlıkla düşürdüğünü açıkladı

Ukrayna uçağını İran düşürdü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin İran’a dönük saldırganlığı devam ederken Tahran’da düşen Ukrayna uçağıyla ilgili İran’dan yeni bir itiraf geldi. İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının “hassas bir askeri nokta” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla vurulduğunu açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise “Uçağın düşürülmesi büyük bir trajedi, affedilmez bir hata” diyerek soruşturmanın sürdüğünü söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’da 52 noktanın hedefte olduğunu açıklaması sonrası Süleymani suikastıyla ilgili yanıt vermeye hazırlanan İran’da olay günü güvenlik endişesinin üst düzeye çıktığına işaret edilmesi dikkat çekti. Günlerdir düşen uçakla ilgili “teknik arıza” açıklamalarından öteye gitmeyen ve kara kutuyu da teslim etmek istemeyen İranlı yetkililer, Irak’taki ABD üslerine füzeli saldırının yapıldığı gece hava sahasının sivil uçuşlara neden kapatılmadığını açıklamadı. Yalnızca, söz konusu uçağın “seyir füzesi” olarak algılandığı, uçağın düşürülmesine karar veren yetkililerle ilgili de soruşturma yürütüleceği aktarıldı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney olaydan derin üzüntü duyduğunu söyleyerek hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Üzüntülü bir gün. Silahlı kuvvetlerin soruşturmasının ilk sonucu: ABD’nin maceracılığından kaynaklı kriz anında yapılan insani hata, faciaya yol açtı. Çok pişmanız. Halkımızdan, kurbanların ailelerinden ve etkilenen tüm milletlerden özür dileriz” dedi.

‘YÜKSEK SEVİYEDE TEYAKKUZ’

İran Genelkurmay Başkanlığı da şu açıklamayı yaptı: “Ukrayna Havayollarına ait 752 sefer sayılı uçağı bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı’ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızları’nın hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. ABD’nin tehditleri silahlı kuvvetleri yüksek seviyede teyakkuz haline geçirdi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır. Bu tür insani hataların bir daha tekrarlanmaması güvencesi veriyoruz. Sorumlular hakkında da yasal işlem yapılacaktır.”

‘ABD PROVOKE ETTİ’

İran’ın uçağı düşürdüğünü kabul etmesi sonrası Rusya’dan da açıklama geldi. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuriy Şvıtkin, Duma’nın İran’ın Ukrayna uçağını vurmasını kınadıklarını ancak ABD’nin İran’ı uçağı vurmaya provoke ettiğini söyledi. Şvıtkin, “Ukrayna uçağının vurulması İran devleti tarafından gösterilmiş bir tavır değil, ancak birinin kişisel hatası. Yanlışlıkla olmaması gereken düğmeye basmış ve fırlatma işlemi yanlış gerçekleşmiş. İran’ın kasıtlı hareket etmediğine inanmak mümkün” dedi.

UKRAYNA TAZMİNAT İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İran’dan açık bir soruşturmanın güvencesini, sorumluları adalete teslim etmelerini, cansız bedenlerin ülkeye geri gönderilmelerini ve tazminat ödenmesini istediklerini söyledi. Zelenskiy, “Suçun tamamen kabul edilmesini istiyoruz. Sorumluların cezasını bulmasını istiyoruz. Diplomatik kanallar yoluyla resmi özür bekliyoruz” dedi. Ukrayna Uluslararası Havayolları’ndan yapılan açıklamada da uçuş rotalarının değiştirildiği ve şirket uçaklarının bundan böyle İran üzerinde uçmayacağı bildirildi.

***

‘OPERATÖR SEYİR FÜZESİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜŞ’

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, 176 kişinin hayatını kaybettiği yolcu uçağının nasıl vurulduğunu şöyle anlattı: “Hava savunma sistemlerinin operatörüne İran’a doğru seyir füzesi fırlatıldığı bilgisi verildi. O da uçuş yönünden dolayı uçağı yanlışlıkla seyir füzesi olarak tanımladı. Hadise sırasında iletişim hatlarında sorun yaşanıyordu. Operatör bu nedenle irtibat kurma imkanı bulamadı. Operatörün hedefi vurmak ya da vurmamak için 10 saniye içinde karar alması gerekiyordu. Nihayetinde bu kötü kararı verdi ve uçak vuruldu. Ukrayna uçağının düştüğünün haberini alınca ölmeyi diledim. Hadisedeki sorumluluğu kabul ediyoruz. Boynumuz kıldan incedir. Yetkililerin hakkımızda alacağı her türlü karara itaat edeceğiz.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.