Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesi ihale tarihine ilişkin, “ÇED raporu bekleniyor, ihaleye çıkacağız. Gerek yurt içi gerek yurt dışı yatırımcılardan çok fazla ilgi var, umarım bu ihaleye çıktığımızda da devam eder” dedi. Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumunda (BTK), Bakanlığın “2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri”ne ilişkin düzenlenen basın toplantısına katıldı. Kanal […]

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Kanal İstanbul projesi için ÇED raporu bekliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesi ihale tarihine ilişkin, “ÇED raporu bekleniyor, ihaleye çıkacağız. Gerek yurt içi gerek yurt dışı yatırımcılardan çok fazla ilgi var, umarım bu ihaleye çıktığımızda da devam eder” dedi.

Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumunda (BTK), Bakanlığın “2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri”ne ilişkin düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Kanal İstanbul’un etüt proje işlerini tamamladıklarını bildiren Turhan, “Kanal İstanbul ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin hükümlerini açık ve örtülü bir şekilde ihlal etmeden, İstanbul Boğazı deniz ulaştırmasına açık tutularak alternatif ve ikinci bir kapı ve su yolu açılmış olacak. ÇED Raporu’nun onaylanmasını bekliyoruz. Çevre Düzeni Planı’nın onaylanmasını müteakip ihale ilanına çıkacağız.” diye konuştu.

***

Özel bir yasa ile düzenlenen Kanal İstanbul’un, yaklaşık 15 milyar dolara mal olması, projenin ihalesini alacak firmaya Garanti kapsamında belirlenen yıllık ücretin ise 3 milyar doları aşması bekleniyor.

Mega projelerin sadece 2018 bütçesindeki tahmini tutarı 6,2 milyar TL’yi aştığı düşünüldüğünde Kanal İstanbul hazinede yeni bir karadelik olacak.