'Ülke çocuk mezarlığına dönüşüyor'

ZEYNEP KURAY - zeynokuray@hotmail.com

Hükümetin Meclis’ten geçirmeye çalıştığı “İç Güvenlik Paketi”ne karşı tepkiler sürüyor. Polise öldürme, valilere OHAL yetkisi veren tasarının geri çekilmesi için bu sefer de aydın, sanatçı, yazar ve siyasetçiler çağrıda bulundu. “İç güvenlik paketiyle Türkiye bir çocuk mezarına dönüşecek” uyarısında bulunan, aralarında Kadir İnanır, Melda Onur, Meltem Cumbul, Menderes Samancılar, Meral Danış Beştaş, Murathan Mungan, Mücella Yapıcı, Sebahat Tuncel, Pınar Aydınlar, Akın Birdal, Şebnem Korur Fincancı gibi isimlerin de olduğu aydın ve sanatçılar İç Güvenlik Paketi’ne karşı Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Meral Danış Beştaş darbe dönemlerini anımsatan bir yasal düzenlemeyle karşı karşıya olunulduğunu ifade etti. Cizre’de polisin Ümit Kurt isminde 14 yaşındaki bir çocuğu öldürdüğüne dikkat çeken Beştaş, bir hafta önce ise polisin yine yakın mesafeden 4 kurşunla 15 yaşındaki Abdülkadir Çakmak’ı isimli bir çocuğu daha katlettiğini hatırlattı.

Akın Birdal, “Türkiye çocuk mezarlığına dönüşüyor. Çocukları öldürüyorlar. Yoğun bir gözaltı ve tutuklama operasyonu sürüyor. Yolsuzluklar ve hırsızlıklar aklanıyor” diye konuştu.

HER GÜN ÇOCUK ÖLÜYOR
Son derece vahim günlerden geçildiğini ifade ederek sözlerine başlayan Mücella Yapıcı ise “Her gün bir çocuğumuz öldürülüyor ya da bir gencimiz öldürülüyor. Ve bunlar ne yazık ki sanal medyada iki gün konuşulduktan sonra unutulup gidiyor” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, “Kürtler, sosyalistler, kadınlar bu ülkede tehdit unsuru olarak değerlendiriyor. Bir kamuoyu oluşturuyor, arkasından da yasasını çıkartıyor” dedi.

BU TASARIYI DURDURUN
Polisin yetkilerini arttıran ve polis cinayetlerinin yasal alt yapısını hazırlayan İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nı durdurma çağrısının yapıldığı toplantıya HDP Milletvekili Levent Tüzel, ÖDP Eşgenel Başkanı Alper Taş, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SDP MYK Üyesi Ufuk Göllü gibi çok sayıda parti ve örgütün temsilcisi de katıldı. Konuşmaların ardından ise öneriler bölümünde siyasi parti temsilcilerine teker teker söz verildi.