Ülke güllük gülistanlıkmış!

DİLAN ESEN

Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Periyodik İzleme Türkiye oturumu önceki gün Cenevre ofisinde gerçekleştirildi. Burada BM ülkeleri Türkiye’nin insan hakları karnesini incelerken birtakım önerilerde de bulundu.

Türkiye heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, söz alan ülkelerin sorularını yanıtladı. Kaymakcı, hükümetin önceliğinin “Temel özgürlükleri korumak ile kamu düzenini ve güvenliğini korumak arasında uygun bir denge kurmak” olduğunu öne sürdü. Kaymakcı’nın sözleri üzerinden ülkedeki hak ihlallerini değerlendirdik.

>> Türkiye’de ifade özgürlüğüyle ilgili mevzuatın sürekli gözden geçirildiğini aktaran Kaymakcı, herhangi bir ihlali engellemek için gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını iddia etti. Kaymakcı, “Herhangi bir ihlal varsa Türk hukuk sisteminin ve Anayasa Mahkemesi’nin temyiz mekanizmaları durumu düzeltiyor. Aslında yüksek mahkemelerin güvenlik endişeleri konusunda ifade özgürlüğü lehine önemli kararlarına tanık olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

>> Van ve Hakkari’deki eylem ve etkinlik yapmak 15 günde 1 yasaklanıyor. Cumartesi Anneleri’nin her hafta yaptığı eylemlere polis müdahale ederken Galatasaray Meydanı annelere 70 haftadan uzun süredir yasak.

>> Kaymakcı, Türkiye’nin hukukun üstünlüğüyle yönetilen bir ülke olduğunu ve hiç kimsenin yasaların üstünde olmadığını ileri sürdü.

>> Adli yıl açılış töreninin Saray’da yapılması da pek çok yurttaş ve hukuk örgütü tarafından tepki çekti. Ülkedeki barolar, törenin Saray’da yapılmasının yargı bağımsızlığı ile hukukun üstünlüğünü etkileyeceğini belirterek törene katılmama kararı aldı.

>> Kaymakcı, “Gazetecilik de dahil hiçbir meslek, bir suçun işlendiğine dair makul bir şüphe varsa, kişilere kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkı vermez. Bağımsız mahkemeler her davanın esası hakkında karar verir” ifadelerini kullandı.

>> Gazeteciler neredeyse her hafta mesleki faaliyetleri nedeniyle adliye koridorlarını arşınlıyor. Çok sayıda gazeteci hapisle cezalandırılıyor.

>> Kaymakcı, Türkiye’nin işkenceye karşı sıfır hoşgörü politikasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu iddia etti.

>> Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun Kasım 2019’da yayımladığı rapora göre kuruma 6 ayda 430 başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 85’ini işkence ve kötü muamele oluşturdu.

>> Kaymakcı, LGBTİ+ haklarının korunduğunu ve nefret suçları ile mücadele edildiğini savundu.

>> LGBTİ+’ların düzenlemek istediği etkinlikler iki yıldır engelleniyor.