Devlet mafya ilişkisinin medya ayağı da ortaya saçılmaya başlandı. Karanlık ilişkileri açığa çıkaran peş peşe açıklamalar ve suçlamalar karşısında iktidar sessizliğini bozmamaktaki ısrarını sürdürüyor.

Ülke pislik içinde boğuluyor

Gökay BAŞCAN

Ülke günlerdir bir çete elebaşısını ve onun etrafında dönen siyaset ve basını da içine alan bir dizi karanlık ilişkileri konuşuyor. Hikâyenin tamamı AKP’nin bahçesinde geçmesine rağmen o taraftan bugüne kadar kayda değer tek bir açıklama gelmedi. Pazartesi gününden beri zaman zaman ekranlara çıkan Erdoğan ise adeta top çeviriyor.


AÇACAK BAYRAK DİREĞİ DE KALMADI

Hemşerileri Nasrettin Hocaya sorar: “Yeni ay doğunca eskisine ne olur?”
Nasrettin Hoca yanıt verir: “Kırpıp yıldız yaparlar”

Bir Nasrettin Hoca fıkrası da dün AKP Genel Başkanı Erdoğan sayesinde gerçek oldu. En yüksek bayrak direğini 23 Nisan günü açtığı için 19 Mayıs için başka bir şey düşünmek gerekti ve bunu hemen buldular. Ne zamandır yayında olan TRTSPOR 2 kanalı ani bir kararla TRTSPOR* (Yıldız) oldu. İktidar yeni hiçbir şey yapamayınca böyle bir yola başvurdu.


Yüzlerce genci bir araya getirip hiçbir şey anlatmadan, söylemeden kürsüden inen Erdoğan’ın bu tutukluğunun arkasında ABD’nin İsrail çıkışının etkisi şimdilik bilinmiyor. Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile ilgili “eli kanlı” benzetmesine çok sert yanıt gelişti. Erdoğan’ı antisemitis olmakla suçlayan ABD açıklamasına kurmaylardan gelen bir iki açıklama dışında bir şey yapılmadı. Dün de neredeyse kelimelerin içine saklayarak derdini anlatmaya çalıştı. Erdoğan, ABD baskısını iyiden iyiye hissetmeye başladı.

18 Mayıs günü gerçekleşen Erdoğan-Bahçeli görüşmesi sonrasından açıklama yapılmadı. İkili yaklaşık olarak bir saat görüştü. İlk gelen bilgi anayasa taslaklarının masaya yatırıldığı ve takvim çıkarıldığı noktasındaydı. Ama arkasından gelen bilgiler, görüşmenin bu kadarla sınırlı kalmadığı yönünde. Hem Peker’in açıklamaları hem de İçişleri Bakanı Soylu’nun durumunun ikilinin görüşme başlıkları içinde yer aldığı bilgisi geldi. Süleyman Soylu, Sedat Peker ya da Alaattin Çakıcı’yla ilgili bir mesele varsa MHP Genel Başkanı ile istişare edilmesi iktidar için bir zorunluluk haline geldi. Hangi düzeyde ne konuşuldu tam kestirmek mümkün olmasa bile bir şey çok net ki görüşmeden tam mutabakat sağlanamadı. İki tam mutabakat sağlasaydı o saat itibariyle tüm yandaş medya ve trollerle birlikte o görüşleri pompalamaya başlardı. Beklediklerine göre hâlâ çözülecek başlıklar var.

ERDOĞAN NE KADAR DAHA BEKLEYECEK

Ankara’da AKP Genel Başkanı’nın Soylu ve etrafında yaşananlara dair atacağı adımlarla ilgili her dakika yeni bir senaryo üretiliyor. Çoğunluğu Saray’a yakın isimlerin açıklamalarına bakılarak yapılan yorumlarda bugün itibariyle Erdoğan’ın meseleye dair daha somut girişimde bulunacağı doğrultusunda. Yani meseleyi soğumaya mı bırakacak yoksa Soylu ile ilgili bir hamle mi yapacak , bu belli olacak. Erdoğan’ın Soylu’yla en son bayram günü görüştüğü biliniyor. Odan sonrasına dair somut bir bilgi yok. Saray dar kadro toplandı. Ardından Bahçeli ile istişare edildi. Dün parti içinde bir iki isimle görüşüldüğü bilgisi elimize ulaştı. Artık Erdoğan için hamle zamanı. Ama atacağı her adım yeni bir çözülmenin, yeni bir bildirinin ya da videonun önünü açabilir. Tüm AKP’liler nefesini tutmuş Erdoğan’ın alacağı tavra bakıyor. Soylu’nun da çekilmesiyle artık sahnede gerçek anlamıyla tek başına. Kamuoyunun ismini dahi bilmediği bakanlarla, her gün değişen parlak vekillerle yola devam edecek. Ne kadarlık bir yol kaldıysa.

***

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

Organize suç örgütü lideri Sedet Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile arabuluculuk yaptığına ilişkin açıklaması üzerine bir dizi gelişme yaşandı. Gazeteci Hadi Özışık, “Görüşen şerefsizdir" ifadeleriyle iddiayı yalanlarken Peker, sosyal medya hesabından Özışık ile yaptığı iki telefon görüşmesinin görüntü kayıtlarını paylaştı. Soylu, Hadi Özışık ve Süleyman Özışık hakkında "hakaret", "iftira" ve "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım"dan suç duyurusunda bulundu. Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, Sedat Peker hakkında daha önce suç duyurusunda bulunulduğu, firari Peker’in iş birliğinde olduğu kişilerin tespit edilmesinin istendiği hatırlatıldı. Öte yandan Soylu'nun "En son geçen yıl haziranda görüştüm" dediği Süleyman Özışık ile eylül ayında aynı programa çıkıp, fotoğraf çektiği ortaya çıktı.

ÖZIŞIK ÖZÜR DİLEDİ

Hadi Özışık videoların üzerine sosyal medyadan özür diledi. ‘Yıllardır süregelen bir hukuku' olduğunu söyleyen Özışık, Soylu'nun görüşmeden haberi olmadığını öne sürdü. Peker ile konuşmaları ifşa edilen gazeteci Özışık’ın, Süleyman Soylu’dan övgüyle bahsettiği konuşması ortaya çıktı. Konuşmada Soylu’nun Gaziosmanpaşa Belediye Başkan adaylığı döneminde danışmanlık yaptığı, iyi bir maaş ve araba aldığını belirtiyor.

SOSYAL MEDYA TEMİZLİĞİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı olan ve Sedat Peker'in hakkında 1,6 milyon arabaya sahip olduğunu iddia ettiği Ali Faik Hacıoğlu, organize suç örgütü lideriyle ilgili eski Facebook paylaşımını sildi.