Ülkede aşırı sıcaklar nedeniyle çıkan yangınlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yurdun dört bir yanında ormanlar adeta alevlere teslim oluyor. Hatay Belen’deki ormanlık alanda yükselen alevler evlere sıçradı.

Ülke sıcaktan kavruluyor, ormanlar alevlere teslim
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Türkiye'de tarihin en yüksek hava sıcaklıkları yaşanıyor. Sıcakla beraber gelen yangınlar, birçok ildeki ormanlarda peş peşe yaşanıyor. Son olarak Hatay’ın Belen'e bağlı Soğukoluk yaylası Derebahçe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün yangın çıktı. Yerleşim yerine yakın bir bölgede başlayan ve çevre evlere de sıçrayan yangına havadan ve karadan müdahale edildi. Yangın nedeniyle bölgede 3 evin yandığı ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı yangına ilişkin açıklama yaparak, "Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik" dedi. Bölgede söndürme çalışmaları tüm gün devam etti. 

KIYI ŞERİDİ YANIYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Kısalar Mahallesi'nde bulunan ormanlık alanda da dün dumanlar yükseldi. Yurttaşların ihbarıyla bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, yangını kontrol altına almak için müdahale etti. Çanakkale'nin Gökçeada ilçesindeki orman da yandı. Önceki gün çıkan yangın rüzgârın etkisiyle daha da yayıldı. 16,5 saat süren söndürme ve soğutma çalışmalarının ardından yangın kontrol altına alındı. Yangında 15 hektar orman, 35 hektar mera ve 60 hektar açık alan olmak üzere toplam 110 hektar alan zarar gördü. Osmaniye'nin Sumbas ilçesi Gafarlı Köyü yakınlarındaki ormanda da önceki gün alevler yükseldi. Kısa sürede büyüyen yangına Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri müdahale etti. Toplam 7 uçak, 14 helikopter, 63 arazöz, 17 iş makinesi ve 300 personel söndürme çalışmalarına katıldı; bazı evler de tedbir amaçlı boşaltıldı. 24 saatte söndürülen yangında 400 dönüm alan zarar görürdü. Yetkililer yangının çıkış nedeni araştıracaklarını bildirdi. 

50 DERECELERE KADAR GÖREBİLİRİZ - (DHA)

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, yüksek hava sıcaklıklarına ilişkin açıklama yaptı. Kurnaz, bundan sonraki yıllarda daha fazla etkili olacağını söyleyerek "Bu daha başlangıç" dedi. Kurnaz, geçtiğimiz yıllarda Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen La Nina soğuk hava akımı sebebiyle gezegende meydana gelen ısınmanın farkına varılamadığına dikkat çekti. Kurnaz, “La Nina’nın etkisi geçtiğimiz nisanda bitmeye başladı. Bu perdeleyici etki kalktığı için sıcaklıklar birden, hızla yukarı gitmeye başladı Yılsonuna 170 gün var daha ve en az yarısına yakını bir öncekine göre ‘en sıcak gün’ olacak. 50 dereceleri bundan böyle çok rahat görürüz” ifadelerini kullandı.