Çok sayıda kentte önceki gün başlayan orman yangınları sürüyor. Binlerce ağacın yok olduğu yangınlar sonucu çok sayıda yerleşim yeri ve tarım arazisi kullanılamaz hale geldi. Dört yurttaşın hayatını kaybettiği yangında çok sayıda hayvan da öldü, onlarca ev küle döndü. 17 kentte toplam 58 orman yangını çıktı. Manavgat Belediye Başkanı Sözen, ilçede en az 7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu açıkladı. İBB, AFAD’dan gelen destek talebiyle 101 personel ve 14 araçla Manavgat’a hareket etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, 18 mahallenin tahliye edildiğini belirtti. SOL Pati de Manavgat’ın acilen afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Ülke yanıyor iktidar ne yapacağını bilmiyor

Haber Merkezi

Türkiye, ormanlarını adeta alevlere teslim etti. İktidarın yangınlara karşı politikasızlığı, Türk Hava Kurumu (THK) yangın söndürme uçaklarının devre dışı bırakılması ve çürümeye terk edilmesi orman yangınlarına müdahalede ciddi sonuçlar doğuruyor. Antalya’dan Kütahya’ya, Muş’tan Adana’ya ülkenin dört yanı alev alev yanarken, hükümetin müdahale başarısızlığı sürüyor. Uzmanlar, yangın söndürme uçakları yerine düşük su taşıma kapasiteli helikopterlerin söndürme çalışmalarında yer almasının hasarın büyümesinde etkili olduğunu vurguladı.

Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçelerinde çok sayıda noktada aynı anda çıktığı belirlenen yangınlar sonucu büyük hasar meydana geldi. Havadan söndürme işlemlerinin yetersiz kalması ve etkili rüzgâr sonucu büyüyen yangın, yerleşim yerlerine sıçradı. İki gün boyunca kontrol altına alınamayan yangın nedeniyle onlarca ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Manavgat’ta üç, Akseki’de bir vatandaşın hayatını kaybettiği yangınlarda 62 kişi de yaralandı. Çok sayıda hayvan da yangında yaşamını yitirdi. Gündoğmuş Köprülü, Ulukapı, Sülek, Kepezbeleni, Karaöz, Güzelyalı, Saraçlı ve Çeltikli Mahalleleri başta olmak üzere çok sayıda yerleşim yeri boşaltıldı. Yurttaşlara ait arazi araçları, traktörler, otomobiller de yandı.

ARAZÖZLERLE MÜDAHALE YETERSİZ

Yangına iki uçak, 19 helikopter, altı dozer, 200 arazöz ve 800 personelin müdahale ettiği açıklandı. Bölgeye havadan yapılan müdahalelerin yetersiz kaldığı vurgulanırken yangın söndürme uçakları yerine düşük su taşıma kapasiteli helikopterlerin söndürme çalışmalarında yer almasının hasarın büyümesinde etkili olduğu kaydedildi. Gözaltılar olmakla birlikte yangının çıkış nedeni belirlenemedi.

ulke-yaniyor-iktidar-ne-yapacagini-bilmiyor-904221-1.

MERSİN’DE ULAŞIM DURDU

Adana, Osmaniye ve Mersin’de de çok sayıda bölgede orman yangını meydana geldi. Bu yangınların söndürülmesinde de zaman zaman sorunlar yaşandı. Mersin'in iki ayrı ilçesindeki yangınlar nedeniyle Mersin-Antalya ve Mersin-Osmaniye karayolları çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Mersin’in Aydıncık ile Gülnar ilçesi arasında yer alan Pembecik Mahallesi'ndeki kızılçam ormanında çıkan yangını söndürmek için önceki gün bölgeye gönderilen ekipler, dün sabah saatlerine kadar alevlere karadan müdahale etti. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekilen bölgeye, çevre illerden de takviye ekipler yönlendirildi. Söndürme helikopterleri sabah saatlerinde bölgeye müdahalede bulunabildi.

ADANA’DA ÇOK SAYIDA KÖY YANDI

Adana'nın Kozan ve Çukurova ilçelerinde de önceki gün başlayan yangın kontrol altına alınamadı. Yangının etkisiyle bölgedeki birçok yerleşim yeri alevlerin ortasında kaldı. Çok sayıda yurttaş, evini terk etmek zorunda kaldı. Yangın için yaklaşık 200 arazözle beraber çok sayıda iş makinesi gönderildi. ancak havadan müdahale işlemi gerçekleştirilemedi.

OSMANİYE’DE BEŞ GÖZALTI

Osmaniye’de ilk yangın, merkeze bağlı Sarpınağzı köyündeki ormanlık alanda başladı. Yangın 10 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Ürün ve Olukbaşı köyleri de tedbir amaçlı boşaltılırken bu yangınlarla bağlantılı olduğu iddia edilen beş şüpheli gözaltına alındı.

MARMARİS’TE DE YANGIN

Muğla’nın Marmaris ilçesinde de ormanlık alanda yangın çıktı. Armutalan'da yerleşim yerine birkaç yüz metre mesafedeki alanda çıkan yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede çevreye yayıldı. Bazı yerleşim yerleri, yangın tehlikesi nedeniyle boşaltıldı.Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde de önceki gün başlayan orman yangını, iki gün boyunca yapılan müdahalelere rağmen kontrol altına alınamadı. Yahyalı İlçesi, Ulupınar Mahallesi yakınlarında henüz bilinmeyen bir sebepten dolayı çıkan yangında, Aladağlar Milli Parkı da zarar gördü. Yangına, Kayseri ve çevre illerden gelen ekipler müdahalelerde bulundu.

Dün bir yangın haberi de Kütahya’dan geldi. Gediz ilçesinde meydana gelen tarla yangınında 25 dönümlük arazi yandı. Yangında 25 dönümlük arazinin yanı sıra 400 metrekare ormanlık alanın yandığı bildirildi.

ulke-yaniyor-iktidar-ne-yapacagini-bilmiyor-904222-1.

SABOTAJ DÜŞÜNCESİ

Yangına ilişkin değerlendirmelerde bulunan bölge milletvekilleri, “Sabotajdan kaynaklandığı kesin gibi” derken havadan müdahalenin yetersizliğine ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “THK uçaklarını kullandırtmamasına” dikkati çekti. CHP’li milletvekilleri, yangının büyük tahribata neden olduğunu kaydetti.

Yangın üzerine Manavgat'a giden CHP milletvekilleri izlenimlerini BirGün'e anlattı.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı: “Artık günlerle ifade edilecek kadar uzun bir zamandır yanıyoruz. Tüm orman yok oldu. Birçok mahallede evler kül olmuş durumda. 100’den fazla ev kullanılamaz halde. İnsanlar perişan durumda. Evler artık sadece siyah taşlardan ibaret. Yanmamış tek bir eşya bile yok. Tarım alanları ve hayvanlar da yok oldu. Manavgat’ın üstünü kara bulutlar kapladı.”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak: “Müdahalede yetersizlik var. Yanan alan çok büyük. Çevresinde de çok sayıda köy var. Gece yangına müdahale edilemedi. Sabah gözümüzün önünde 20 ev cayır cayır yandı. Çok iyi koordine de olamadılar. Çevre belediyelerden destekler geliyor. Burdur’dan bile destek geldi.”

PAKDEMİRLİ ÖZÜR DİLEMELİ

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek: “Bu yangınlar göstermiştir ki birçok noktada çıkan yangınlar için hızlı ve çok sayıda yangın söndürme uçağı, kapasite farkı gözetilmeden kullanılmalıdır, tek bir ağacın kurtarılması için gerekirse iktidar lüks makam araçlarından ve özel jetlerinden fedakarlık edip yangın söndürme uçaklarına bütçe ayırmalıdır.”
Manavgat’a bağlı Gençler Köyü Muhtarı Hüseyin Coşar: “Manavgat’ın doğu istikametinde köyleri yakarak ilerleyen bir yangın var. Karadan müdahale ediliyor ama çok yeterli değil. Havadan da müdahale var. Geçtiği yeri yok eden bir yangınla karşı karşıyayız. Yangının yaklaştığı köyleri önceden haber verip boşaltıyorlar. Hayvanı yanan çok sayıda insan var. Gece görüşü yok diye müdahale etmediler. Sonucunda böyle bir durumla karşılaştık. Bu bölgede yangının henüz kendi köyüne gelmemiş binlerce insan var ve hepsi büyük bir endişe ile bu yangını takip ediyor. Korkuyoruz.”
Muş’a bağlı Şenyayla bölgesi, Bilur Vadisi mevkiinde ormanlık alanda günler önce çıktığı bildirilen yangın da henüz kontrol altına alınamadı. Yedi gün önce başladığı ifade edilen yangına yüzlerce ağaç küle döndü. Varto Orman Şefliği, ekiplerin müdahalelerinin sürdüğünü açıkladı. Kocaeli’nin Körfez ilçesi Yavuz Sultan Selim Mahallesi mevkiinde orman yangını çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın, rüzgârın etkisi ile yaklaşık 20 dönümlük alana yayıldı. Yangın yaklaşık 1 buçuk saatte kontrol altına alındı.

BAŞKAN BÖCEK: 34 MAHALLE ZARAR GÖRDÜ 18 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat'taki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, diğer illerden araç ve personel takviyesinin sürdürdüğünü bildirdi. Böcek, yangında şu ana kadar 34 mahallenin zarar gördüğünü, 18 mahallenin tahliye edildiğini belirtti. Manavgat’ta çarşamba günü öğle saatlerinde başlayıp hızla yayılan ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve büyükşehir personeli de Muhittin Böcek’in talimatları doğrultusunda çalışmalara destek vererek yaraları sarmaya çalışıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün mahallelere su verme çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Böcek, “ASAT Genel Müdürlüğümüz 14 kepçe, 1 ekskavatör, 13 arazöz ve 194 ASAT personeli ile sahada çalışıyor. 10 adet jeneratör ile mahallelere su verme çalışmaları sürüyor. Manavgat’ın 106 mahallesinden 37’sine şu ana kadar su verildi. 69 mahalleye de su verme çalışmaları sürüyor. Elektrik olmadığı için su vermekte zorlanıyoruz. Arazöz ve jeneratör takviyelerimiz devam edecek” dedi.

ulke-yaniyor-iktidar-ne-yapacagini-bilmiyor-904223-1.
Muhittin Böcek

BAŞKAN SÖZEN: MANAVGAT'TA 7-8 MAHALLE YOK OLDU

Yangınla ilgili son durumu paylaşan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ''Yaralılarımız var, vefat edenler var. En azından 7-8 mahallenin tamamen yok olduğunu biliyorum. En kötü tarafı da şehir merkezine kadar indi. Çaresiz kalmanın ne anlama geldiği gördüm. Anlatılmaz, çok hızlı yürüyor. Bir bakıyorsunuz, 5 dakika içinde 3 kilometre yürümüş, 4 kilometre yürümüş. Korkunç bir duman var. Lokasyon belirleyemiyor helikopterler, nokta belirlemekte zorluk çekiyorlar'' dedi.

ulke-yaniyor-iktidar-ne-yapacagini-bilmiyor-904224-1.
Şükrü Sözen

İBB EKİPLERİ MANAVGAT’A HAREKET ETTİ

İBB İtfaiyesi Antalya’nın Manavgat ilçesinde dün başlayan yangının söndürme çalışmalarına katkı sağlamak için dün hareket etti. AFAD’dan gelen destek talebinin ardından, AKOM’da toplanan İtfaiye Daire Başkanlığı ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, toplam 101 personel ve 14 araçla hazırlıklarını hızlıca tamamladı. Önceki gün Manavgat’tan gelen üzücü haberlerin ardından Başkan İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından, “Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan yangın hepimizi kaygılandırıyor. Bir an önce yangının kontrol altına alınmasını diliyor, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İBB olarak yanınızdayız” masajını yayınlamıştı.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

SOL Parti’den yapılan açıklamada da Manavgat’ın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiği belirtildi. Yapılan açıklamada, “Başta Manavgat olmak üzere yurdumuzun pek çok noktasında süren orman yangınları geleceğimizi kül ediyor. Manavgat’da yangının daha fazla zarar vermesinin önlenmesi için, Manavgat acilen afet bölgesi ilan edilmelidir” denildi.

KOORDİNASYON SORUNU VAR

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Program Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erhan Bakırcı ise yaptığı açıklamada, “Şu an bir kargaşa var neler planlandığını bilemiyoruz. Gördüğümüz kadarıyla koordinasyon sorunu var" dedi. Yangınlara önceden çalışmak gerektiğini kaydeden Bakırcı "Bu tip afetleri önceden çalışmak lazım önceden planlamanız lazım eğer gecikirsek, kaynak, risk yönetimi mevcut araziyi planlamazsak geç kalmış oluruz. Yangın meydana geldikten sonra yapılacak oryantasyon sonuç vermeyebilir" şeklinde konuştu.

PAKDEMİRLİ: 17 İLDE 58 ORMAN YANGINI ÇIKTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “28-29 Temmuz tarihlerinde 17 kentte toplam 58 orman yangını meydana geldi. Bu yangınların 38 tanesini kontrol altına aldık” dedi. Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 ilde toplam 20 yangını kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Pakdemirli, yangınları kontrol altına almak için kullanılan araç ve personel sayısını da açıkladı:

THK UÇAKLARI NEDEN KULLANILMIYOR?

Eski THK yöneticisi Bayram Duman, ülkenin birçok köşesindeki orman yangınlarına dikkati çekerek THK’yi yöneten kayyum heyetine tepki gösterdi. Duman, “Ormanlar yanarken THK’nin söndürme uçakları niçin inatla bekletiliyor?” diye sordu.

ulke-yaniyor-iktidar-ne-yapacagini-bilmiyor-904227-1.
Bayram Duman

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi de eleştiren eski THK yöneticisi Duman, şunları söyledi: “THK, yangın söndürme uçaklarımız siz göreve geldiğinizden bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı ihalelerine alınmıyor. Yıllardır başarıdan başarıya koşan uçaklarımızın su taşıma kapasitesi 4 bin 900 litre iken Orman Bakanlığı, ihaleye 5 bin Litre üzerinden çıkarak 100 litrelik fark yüzünden uçaklarımızı ihale dışı bıraktı. Neden bu duruma karşı bir tek satır beyanınız ve açıklamanız yok? Milli servet durumundaki bu uçakların, uçmasalar bile zamana bağlı değişmesi gereken parçaları ve dolayısıyla giderleri vardır. Bunlarla ilgileniyor musunuz? Yoksa zamanın çöplüğüne mi terk ettiniz bu varlıklarımızı? Ormanlar yanıyor, THK kayyum heyeti ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın vicdanı rahat mı? Manavgat orman yangınını söndürme kabiliyeti açısından helikopterlerin değil THK yangın söndürme uçaklarının işidir.”

AKDENİZ ÜLKELERİNDE KAÇ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI VAR?

YUNANİSTAN
Nüfusu: 10.7 milyon
Yüzölçümü: 131.957 kilometre kare
Uçak sayısı:

FRANSA
Nüfusu: 67 milyon
Yüzölçümü: 640.679 kilometre kare
Uçak sayısı: 26

İSPANYA
Nüfusu: 50 milyon
Yüzölçümü: 505.992 kilometre kare
Uçak sayısı: 17

İTALYA
Nüfusu: 60 milyon
Yüzölçümü: 301.340 kilometre kare
Uçak sayısı: 19

TÜRKİYE
Nüfusu: 83 milyon
Yüzölçümü: 783.562 kilometre kare
Uçak sayısı: 3