Ülkede hukuk krizi var!

Ülkede hukuk krizi yaşanıyor. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sunduğu ‘Adalet Raporu’nda hukukun ülkedeki durumu bir kez daha gözler önüne serildi.

“Ülkede son 18 yıldaki birçok alanda geriye gidişler, Cumhuriyet’ten ve kazanımlarından kopuş gözlemlenmekte, bunların başında da hukuk krizi gelmektedir” denen raporda, tek kişi yönetimi ve olağan hale gelmiş hak ihlalleri zincirlerine dikkat çekildi. Bülbül’ün beş başlık altında hazırladığı raporundan dikkat çeken saptamalar şöyle oldu:


♦ Adalet ve erişim ihlalleri: İhlal kararlarının temel hak ve özgürlüklerin dağılımında ilk sırada yüzde 52 ile adil yargılanma hakkı yer alıyor. Bir yargı sisteminde belki de en önemli ve temel basamak adil yargılanma hakkıdır. AKP hükümeti tarafından bağımsız ve tarafsız yargı, bağımlı ve taraflı hale getirildi.

♦ Salgın krizini fırsata çevirmek: Halkın bilgi edinme ve haber alma hakkı engellenerek her gün ilan edilen hasta sayıları karşısında sağlık sistemi çöktü. Ekonomik kriz toplumun her kesiminde en sert şekilde hissedildi. AKP iktidarı ise krizi fırsata çevirdi.

♦ Temel haklar: Türkiye’ye karşı açılan AİHM dava sayısı 3 bin 645 iken bu davaların yüzde 88,5’inde AİHM, en az bir hak ihlali olduğuna hükmetti. Haklarımızı kullanmamız tek adam rejiminde bu kadar zorken mart ayında başlayan pandemi insan haklarını derinden etkiledi. AKP iktidarının yarattığı eşitsizlik ortamında işçiler, yoksul kesim ve aileleri gerek sağlık hakkına gerekse eğitim hakkına erişemedi.

♦ Hapishanelerin durumu: AKP’nin iş başına geldiği 2002 yılında cezaevlerinde 59 bin 429 kişi varken, bugün sayı neredeyse 300 bin oldu. Hak ihlalleri yeterince fazlayken hapishanelerdeki eksikliklere bir de koronavirüs salgını eklendi. Hapishanelerin iyileştirilmesi için acil olarak adımların belirlenmesi gerekiyor.

♦ Kadın hakları: En az bir kez evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakılan kadın oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 38 ile Türkiye. Son 10 yılda 2 bin 550’den fazla kadın şiddete maruz bırakılarak hayatını kaybetti. AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırıları durmak bilmedi.

ANKA