Ülkede özgürlük talebi
Fotoğraflar: AA, DHA, MA, BirGün

Ülkenin dört bir yanında alanlara inen işçiler, sendikalar ve emek örgütleri, özgürlük ve adalet taleplerini haykırdı. İşsizliğe ve yoksulluğa karşı yüz binlerce yurttaş, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı coşkuyla kutladı.

Kocaeli

1 Mayıs DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Yahya Kaptan Gross Market önünde toplanan kitlenin yürüyüşüyle başladı. Sendikalar, siyasi parti ve derneklerin güncel taleplerinin yer aldığı dövizler ve sloganlar eşliğinde Yahya Kaptan pazar yerine yürüyüş yapıldı. Miting arama noktasında Emek Partisi’nin kortejinin en önünde taşınan Yusuf, Hüseyin ve Deniz’in yer aldığı Emek Gençliği afişinin alana girmesine polis engel olmak istedi. Emek Partililer ve polis arasında yaşanan tartışmanın ardından afiş alana alındı.

Kocaeli

Kayseri

Türk Harb İş Kayseri Şubesi, Türk İş’in Adana’da 1 Mayıs kutlaması kararı sonrası Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması ve kutlama yaptı. “İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek”, “Yaşasın 1 Mayıs, İşçi Bayramı” sloganları atıldı. Türk Harb İş Kayseri Şube Başkanı Özgür Özsoy, “Cumhuriyetimizin 100 yılında müzakereleri yürüttüğümüz 29. Dönem Toplu İş Sözleşmesi yüksek enflasyon karşısında beli bükülen çalışanların haklı beklentileri karşılayacak şekilde sonuçlanmalıdır. Gelir dağılımı adaletsizliği için önemli bir yere sahip olan vergi adeletsizliği son bulmalı, çalışanların ücretleri üzerindeki ağır vergi yükü kesinlikle kaldırılmalıdır. Sendikal özgürlükleri genişletecek, örgütlenme önündeki engelleri kaldıracak somut adımlar atılmalıdır” diye konuştu.

Çorum

“Zamlara, yoksulluğa, baskıya ve sömürüye” karşı sloganların atıldığı 1 Mayıs mitingine DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra işten atılan metal işçileri de katıldı. Mitingde konuşan DİSK Birleşik Metal İş Üyesi Abdurrahman Birin, “Halkı yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borca ve güvencesizliğe mahkum eden akıl dışı bu düzenin böyle gitmeyeceğini belirtti.

Sinop

1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısı üzerine Hamsi Yolu mevkisinde bir araya gelen sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yurttaşlar, buradan pankartlar ve sloganlarla kutlamanın yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü.

Artvin

1 Mayıs tertip komitesi tarafından organize edilen kutlamalara DİSK, KESK, Halkevleri, CHP Artvin İl Örgütü ve SOL Parti, 78’liler Derneği ile birçok demokratik kitle örgütü destek verdi. Polis kontrollerinden geçerek alana giren gruplar kutlamalarına burada devam etti. Programda 6 Şubat Maraş merkezli depremde etkilenen 11 ilin isimleri sayılarak unutulmadı. Program tulum eşliğinde katılımcıların horon oynamasıyla son buldu.

Mersin

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla, Mersin'de saat 10.30'dan itibaren eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önünde toplanan işçiler, siyasi partiler ve emek örgütleri İnönü Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca taşıdıkları dövizler ve pankartlarla yol boyunca slogan atan emekçilere Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nı tamamen dolduran binlerce kişi davul zurna eşliğinde halay çekti. Dev bir Atatürk posterinin de açıldığı ve Türk bayraklarının dalgalandırıldığı miting, yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşuyla başladı. Ardından emekçiler hep bir ağızdan 1 Mayıs marşını söyledi. Mersin'deki 1 Mayıs mitingi, yerel sanatçıların verdiği konserle sona erdi.

Zonguldak

İstasyon Meydanı'nda toplanan işçiler, siyasi parti ve emek örgütleri Madenci Anıtı'na doğru yürüyüşe geçti. Millit İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mitingi nedeniyle kutlama miting sonrası yapıldı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türk-İş'in kararı doğrultusunda Adana’ya gitme kararı alsa da bazı işçiler Zonguldak’ta yürüdü.

Dersim

Dersim'de birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün içerisinde yer aldığı Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı. Kentteki siyasi parti ve örgütler, kutlama öncesi Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Sendika önlükleri giyen binlerce işçi, ellerinde 1 Mayıs'a dair mesajların yazılı olduğu pankart ve flamalarla kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Coşkunun hakim olduğu yürüyüşte, “Eşit değerdeki işe eşit ücret”, “Savaşa sömürüye ve savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs”, “Enkazda kapitalist sistem gelecekte biz varız”, “Barış, adalet, özgürlük bijî sosyalizm” ve 4 farklı dilde “Yaşasın 1 Mayıs" pankartları taşındı. Çevrede bulunan birçok yurttaş da yürüyüşe dahil oldu. Bazı esnaflar ise, alkış ve sloganlarla 1 Mayıs yürüyüşü coşkusuna ortak oldu. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da kortejde yer aldı. Alan bir süre sonra dolup taştı. Bazı yurttaşlar alanın dışında kutlamaya dahil olurken, sahneden çalan Kürtçe ezgilerle uzun bir süre halaya duruldu.

Düzce

Düzce’deki 1 Mayıs kutlamasına katılım geçtiğimiz yıllara göre oldukça kitlesel oldu. Adana’daki merkezi kutlama kararına rağmen Türk-İş’e bağlı Türk Metal, Petrol-İş, Teksif ve Basın-İş sendikaları kentteki ortak kutlamaya kitlesel kortejlerle katıldı. Taşınan pankartlarda işten atmalara, yoksulluğa tepki gösterildi.

Samsun

Samsun'daki 1 Mayıs mitingine 6 bine yakın işçi ve emekçi katıldı. Yürüyüş boyunca, AKP iktidarı ve tek adam zihniyetine karşı sloganlar atıldı. Geçen yıllara göre daha kitlesel olan 1 Mayıs'ta Tezkoop İş üyesi işçiler bir tabut taşıyarak stajyer sömürüsüne, zamlara ve ücretlerin düşüklüğüne dikkat çekti.

Samsun

Adana

Türk-İş'in bu yılki kutlama programı Adana'da yapıldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Arif Nihat Asya Parkı'nda toplanan işçilerle düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Burada konuşan Atalay, 700 binden fazla kamu işçisinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin, "Yakışan neyse, arzumuz seçimden evvel bitirmek ama istediğimiz bir şey olmazsa bu meselenin içinde olmayız haberiniz olsun" dedi. Atalay, Maraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede çalışmalar yürüttüklerini, paylaşmak, yardımlaşmak, kucaklaşmak ve acıları azaltmak için Adana'da alanda olduklarını söyledi.

Eskişehir

‘Diktatörü göndereceğiz’ yazılı pankartla 1 Mayıs alanına girmek isteyen Kadın Savunma Ağı Platformu üyelerine polis müdahale etti. Polis, arama noktasında pankartın geçişine izin vermedi.

Eskişehir

Denizli

Denizli'de 1 Mayıs yürüyüş ve mitingle kutlandı. Kentte 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda toplanan katılımcılar, mitingin düzenleneceği Ulus Caddesi ile Tokat Caddesi kavşağına kadar yürüdü. Gruptakiler, davul zurna eşliğinde halay çekti. Etkinlikte, sendika ve işçi temsilcilerinin konuşmalarının ardından konser verildi. Kutlamalara, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Rize

Rize Fındıklı’da 1 Mayıs kutlaması geçen yıllara göre kitlesel katılımla yapıldı. Genel-İş üyesi belediye işçilerinin katılımının kitlesel olduğu kutlamada siyasi parti ve kitle örgütleri de yer aldı. Tahiroğlu Köprüsü’nde bir araya gelen Fındıklılı işçi ve emekçiler ilçe meydanına yürüdü. Yürüyüş sırasında çay ve fındık üreticilerinin talepleri öne çıktı. HES’lere tepki gösterilen yürüyüşte tek adam rejimi uygulamaları da protesto edildi.

Rize

Van

Van’da 1 Mayıs kutlamaları, yoğun katılımla gerçekleşti. Kutlamalar, kortej yürüyüşü ile başladı. Emek örgütleri sabah saatlerinde Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bir araya geldi. Yürüyüşe geçilmeden önce halaylar çekildi, ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atıldı. Kortejin en önünde basın emekçilerine yer verildi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri ellerinde, ‘Susturamayacaksınız – Bijî 1’ê Gulanê’ yazılı pankart ile yürüdü. Musa Anter Barış Parkı’nda gerçekleştirilen mitingte; DİSK Genel-İş Van Şube Başkanı Ömer Tekin, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz birer konuşma yaptı.

Sivas

Ethembey Parkı önünde toplanarak Mevlana Miting Alanı’na yürüyen işçi ve emekçiler “Yaşasın halkların kardeşliği", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Emeğine, onuruna, ülkene sahip çık", "Zam, zulüm, işkence, işte AKP", "İsyan, devrim, özgürlük" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attılar.