Yurttaşlar geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı nedeniyle Avrupa’da yaşamanın yollarını arıyor. 2018’den bu yana Hollanda’dan sığınma isteyen yurttaş sayısı yılda 1300’ü geçmezken bu yılın ilk 10 ayında iki kat arttı.

Ülkeden kaçmak artık ‘umut’ oldu

HABER MERKEZİ

Geçim sıkıntısı, gelecek kaygısı ve hukuksuzluklar ülkeden göçü hızlandırıyor. Avrupa istatistik sağlayıcısı EUROSTAT, Avrupa Birliği ülkeleri AB üyesi olmayan vatandaşlara verilen oturma izinleri ile ilgili verileri açıkladı. Türkiye’den, 58 bin 660 kişiye AB’de oturma izni verildiği bildirildi. Hollanda’ya iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısında rekor artış yaşandı.

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) verilerine göre, 2018 yılından bu yana Hollanda’dan sığınma isteyen Türkiye vatandaşlarının sayısı yılda 1300’ü geçmedi. Ancak bu yıl içerisinde iltica başvurusu yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı şu ana kadar 2 bin 250’yi aştı.

Hollanda yetkilileri, sadece yılın ilk 9 ayında bin 814 Türk vatandaşının iltica talebinde bulunduğunu açıkladı. Bu rakamın "rekor" olduğu belirtiliyor. IND’ye göre, bu yıl Hollanda’ya sığınma başvurusu yapan Türkiye vatandaşlarının sayısı düzenli olarak artıyor. Türkiye vatandaşları, Suriye ve Afganistan’dan gelenlerin ardından Hollanda’daki en büyük sığınmacı grubunu oluşturuyor.

Resmi rakamlara göre, 17 milyon nüfuslu Hollanda’da Türkiye kökenli göçmenler, en büyük etnik grubu oluşturuyor. Hollanda vatandaşlığını seçenler hariç toplam 427 bin 562 Türkiye vatandaşı bulunuyor. Bunların büyük bölümü, aile birleşimi yoluyla Hollanda’ya gelenlerden oluşuyor. Hollanda Mülteciler Konseyi’nden Martijn van der Linden, Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını döneminde yavaşlayan başvuruların yeniden arttığını söyledi.

GENELDE YÜKSEK EĞİTİMLİ KİŞİLER

Van der Linden’e göre, son dönemde çok sayıda Türkiye vatandaşı Hollanda’nın yanı sıra, Almanya ve Fransa’ya iltica başvurusu yapıyor. Hollandalı uzmana göre, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası Avrupa Birliği ülkelerine sığınma başvurusunda, Kürtler ve muhalif kişilerin aralarında bulunduğu farklı kesimler yer alıyor.

"Şimdi çok daha fazla insan risk altında ve gerçekten korkacak bir şeyleri var" diyen Hollanda Mülteciler Konseyi Sözcüsü Martijn van der Linden de Trouw gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Gazeteciler, öğretmenler, insan hakları avukatları, hatta sivil toplumla ilgili herkes tutuklanma riskiyle karşı karşıya. Bunlar genellikle yüksek eğitimli kişiler. Kürtler ve hatta bir şekilde siyasi olarak aktif olan hiç kimse güvende değil. Hollanda bu başvuruların yüzde 98’ini kabul ediyor."

BULGARİSTAN SINIRA ASKER GÖNDERDİ

Öte yandan Bulgaristan, Türkiye ile sınırına büyüyen sığınmacı akınına karşı polise destek olması için 350 askerini gönderdiğini açıkladı. AFP’nin haberine göre Bulgaristan Savunma Bakanı Georgi Panayotov, özel bTV kanalına yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla Bulgaristan-Türkiye sınırına polise yardımcı olması için askerleri sevk ettik" dedi. 350 asker ile beraber 40 adet ekipmanın da sınıra gönderildiği kaydedildi. Bulgaristan Savunma Bakanlığı’na göre bu yıl şimdiye kadar 6 bin 500 kişi sınırdan yasa dışı giriş yaptı.

Bu 2020 yılının ilk dokuz ayının üç katına denk geliyor. Bulgaristan, Orta Doğu ve Afganistan’dan AB’ye geçmek isteyen göçmenler için kritik bir konumda. AB’nin doğudaki ucu konumunda olan Bulgaristan’ın Türkiye ile sınırında bir kısmı zarar görmüş olsa da 259 kilometre uzunluğunda dikenli tel var. Ağustos ayında parlamento 400-700 kadar askerini Yunanistan ve Türkiye sınırına tel örmesi için göndermişti. AB’nin en fakir üyesi olan Bulgaristan, şimdiye kadar hiç yüksek sayıda göçmen kabul etmedi.