Ülkenin üçte ikisi endişeli

Kadir Has Üniversitesi bünyesindeki “Türkiye Çalışmaları Grubu”nun 3-17 Nisan arasında ülke çapında yürüttüğü “Koronavirüs Kamuoyu Algıları” araştırması sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre ülkenin üçte ikisi Covid-19 salgını nedeniyle endişeli. Kamuoyu araştırmasının sonuçlarını basın toplantısı aracılığıyla paylaşan Prof. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye halkının yüzde 73,3’ünün Covid-19 yüzünden ‘çok endişeli’ veya ‘endişeli’ olduğunu aktardı. Prof. Dr. Aydın, ‘ne endişeli ne endişesiz’ kesimin halkın yüzde 19’unu oluşturduğunu ve yalnızca yüzde 8’lik kesimin virüs sebebiyle hiçbir endişe taşımadığını belirtti.

Toplam 26 ildeki 18 yaş üstü bin kişi ile çevrimiçi video görüşmeleriyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye halkı salgını Çinlilerin gıda ve beslenme şekline bağlıyor. Katılımcıların yüzde 41’i ‘Bu salgın Çinlilerin gıda ve beslenme anlayışı sebebiyle başladı’ derken yüzde 18’lik kesim virüsün biyolojik silah olarak üretildiğine inanıyor. Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 7’si salgını ‘ilahi takdir’ veya ‘kıyamet alameti’ gibi uhrevi sebeplere bağladı.

YÜZDE 79’U OFİSE GİTMİYOR

Yurttaşların neredeyse yarısı koronavirüse yakalanma riskini yarı yarıya bulurken, yüzde 30.3’ü yakalanma olasılığını ‘yüksek’ veya ‘çok yüksek’ buluyor. Koronavirüsten korunmak için alınan bireysel önlemlerin başında yüzde 96 ile sık sık elleri sabunla yıkamak ve yüzde 95.4 ile mecbur kalmadıkça evden çıkmamak yer alırken, yüzde 78.7’lik bir çoğunluk da çözümü işe gitmemekte buluyor.

BAŞARI YÜZDE 39’DA KALDI

Araştırmaya katılanların yüzde 39,9’u Covid-19 konusunda hükümetin politikalarını ‘başarılı’ bulurken; halkın yüzde 30,6’sı bu politikaları 'başarılı bulmadığını' veya 'hiç başarılı bulmadığını' beyan etti. Bunun yanı sıra, toplumun yaklaşık yüzde 34,5’i salgınla mücadele kapsamında hükümetin aldığı önlemleri yeterli bulmadığını belirtiyor.

Araştırma, okulların tatil olmasının toplumun neredeyse tamamı, ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ise yüzde 85 tarafından desteklendiğini ortaya koydu. Önlem listesinde en son sırada yer alan ‘topyekun sokağa çıkma’ yasağına bile destek neredeyse yüzde 85 gibi çok yüksek bir oranda.

Virüsün dünyadaki ‘genel ahlaksızlık’ nedeniyle ortaya çıktığını söyleyenlerin oranı en yüksek olarak Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 15’le çıktı. Akdeniz Bölgesi’nde ise böyle düşünenlerin oranı yüzde 4,5.