Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu dün gerçekleşti. Yüzde 52,1 oranında oy alan Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. İlk tura göre seçime katılım düşerken en yoğun katılım ise Amasya’da gerçekleşti.

Ülkenin yarısı yalana kumpasa boyun eğmedi
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu dün gerçekleşti. Oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gitti.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Seçimde, Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı. Seçimlerin ikinci turunda ilk tura göre katılım daha düşük oldu. Katılım oranı yüzde 85,7 oldu. Katılım sadece Dersim’de arttı. 

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi oyların yüzde 52,1’ini alan Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Böylece Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmiş oldu. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise oyların sadece yüzde 47,9’unu aldı. Bir önceki turda yurtiçinde 2 milyon 213 bin fazla oy alan Erdoğan bu seçimde ise resmi olmayan sonuçlara göre 2 milyon 68 bin fazla oy aldı. Bir önceki seçime göre sadece Hatay’da birincilik değişti. 

AA’DAN YİNE MANİPÜLASYON

Anadolu Ajansı (AA) her seçim döneminde olduğu gibi bu seçimde de ilk verileri manipülasyonla geçti. 18.15’te seçim yasağının kalkmasının ardından ilk verileri geçen AA Erdoğan’ı 58,3, Kılıçdaroğlu’nu ise 41,6’yla geçti. Ancak seçim sonuçları bundan çok daha farklı sonuçlandı. 

BÜYÜKŞEHİRLER ‘KILIÇDAROĞLU’ DEDİ

Resmi olmayan sonuçlara göre Kılıçdaroğlu üç büyükşehirde yarışı önde bitirdi. Kılıçdaroğlu İstanbul’da yüzde 51,3, Ankara’da yüzde 50,3, İzmir’de ise yüzde 66,6 oranında oy aldı. Erdoğan ise İstanbul’da yüzde 48,7, Ankara’da yüzde 49,7, İzmir’de ise yüzde 33,4 oranında oy aldı. Kılıçdaroğlu yine Antalya, Adana, Mersin’de de yarışı önde götürdü.

Öte yandan Kürt seçmenin seçime katılımı ise düştü. Örneğin önceki seçimde Diyarbakır’da yüzde 81,7 olan katılım yüzde 75,4’e, Van’da ise katılım yüzde 78,6’dan yüzde 71,9’a düştü. Kılıçdaroğlu’nun bölgede hemen hemen her ilde oy oranı düşerken Erdoğan’ın ise oy oranı yükseldi. Üstelik Kılıçdaroğlu’nun oy sayısı da bölgede azaldı. Kılıçdaroğlu’nun oyu Diyarbakır’da 47 bin, Van’da 34 bin azaldı. Erdoğan’ın oyu ise artmamasına rağmen oy oranı arttı. Kılıçdaroğlu’nun iki seçim arasındaki milliyetçi söyleminin böylece sandığa negatif bir yansıması oldu.

DEPREM BÖLGESİNDE ERDOĞAN ÖNDE

Depremden etkilenen kentlerde ise Erdoğan ülke genelinde olduğu gibi yarışı önde bitirdi. Erdoğan Adana ve Diyarbakır hariç 11 ilin 9’unda Kılıçdaroğlu’nu geride bıraktı. Erdoğan en çok oy oranına depremin merkezi Maraş’ta ulaştı. Erdoğan Maraş’ta yüzde 75, Adıyaman’da yüzde 69 oranında oy aldı. 

EN YOĞUN KATILIM DÜZCE’DE OLDU

Seçime en yoğun katılım ise Düzce’de oldu. Düzce’de sandığa katılım yüzde 89,8 oldu. Seçime en yoğun katılım olan 10 ilin 7’sinde Erdoğan, 3’ünde Kılıçdaroğlu önde bitirdi. Amasya’nın ardından en yoğun katılım olan iller ve oranları ise şöyle oldu:

•Amasya: Yüzde 89,6

•Kütahya: Yüzde 89,2

•Çanakkale: Yüzde 88,8

•Kırklareli: Yüzde 88,5

•Bilecik: Yüzde 88,8

•Bolu: Yüzde 88,7

•Erzincan: Yüzde 88,8

•Tekirdağ: Yüzde 88,2

•Çorum: Yüzde 88,6

•Manisa: Yüzde 88,4

***

KILIÇDAROĞLU ‘YÜRÜYÜŞE DEVAM’ DEDİ 

Sandıkların açılmaya başmasının ardından ilk açıklama CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan geldi. Kılıçdaroğlu ise ilk olarak saat 21.30’da kameralar karşısına geçti. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “ Sevgili halkım, hakkınızın yenmesine müsaade edemezdim etmedim. Eziyetlere, haksız, hukuksuz, adaletsiz düzene karşı susup dilsiz şeytan olamazdım, olmadım. Her gün her şeye zam gelirken, halkımın belinin bükülmesine gönlüm razı gelemezdi, gelmedim. Bolluk bereket içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye de devam edeceğim. Bilin ki benim asıl üzüntü sebebim, ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntılar karşısında da ilk olarak bizler duracağız. Şu andan itibaren bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı dimdik ayakta görmek istiyorum. Yürüyüşümüz sürecek, biz buradayız.”  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise şunları aktardı: " Tüm provokasyonlara rağmen milletimiz büyük bir olgunluk içinde demokratik hakkını kullandı. Birikmiş birçok sorunumuz var. Bunların başında da ekonomi geliyor. Artık bu sorunlara eğilme ve çözüm üretme zamanı geldi. Biz de milletimizin bize verdiği muhalefet görevini yürüteceğiz. 

DAVUTOĞLU TEBRİK ETTİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur sonuçlarına ilişkin Twitter hesabından paylaşım yaptı. Davutoğlu, "Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Büyük bir demokratik olgunlukla seçime yüksek katılım gösteren vatandaşlarımızı tebrik ediyorum" dedi. "YSK tarafından kesin sonuçlar açıklandıktan sonra, kapsamlı değerlendirmeyi kamuoyu ile paylaşacağım" ifadelerini kullandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise şunları söyledi: "Erdoğan’a çağrım, vatandaşlarımızın verdiği bu yetkiyi adalet, liyakat ve istişare ilkelerinden sapmadan kullanmasıdır. Umutsuzluğa yer yok. Biz buradayız, sapasağlam ayaktayız. Bizim de kendimize çıkaracağımız dersler olacaktır. Doğru yoldan sapmayacağız. Tam demokrasiye olan sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

Seçimi kazanmak uğruna kul hakkında girdiler.

Üzülerek söylüyorum, her alanda sadece ve sadece kötüye gidişin devamını göreceğiz. Ancak biz buradayız, tavsiyelerimizi ortaya koyacağız. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yavaş paylaşımında, "Milletimizin tercihine ve kararına saygılıyız. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı. 

***

ERDOĞAN BİR KEZ DAHA NEFRET SAÇTI

Üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan ilk konuşmasını İstanbul Kısıklı’da gerçekleştirdi. Erdoğan şunları söyledi: “14 Mayıs seçiminin de 28 Mayıs seçiminin de galibi, 85 milyon vatandaşımızın tamamıdır. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, milletimizin teveccühüyle tamamlamış bulunuyoruz. İki bayram arasında bize bir demokrasi bayramı yaşatan milletime şükranlarımı sunuyorum. Yaptığı tercihle önümüzdeki 5 yıl boyunca ülkeyi yönetme sorumluluğunu bir kez daha bize tevdi eden milletimizin her bir ferdine teşekkür ediyorum. Biz 'öyle bir kazanacağız ki kimse kaybetmeyecek' demiştik. Öyleyse bugün kazanan sadece Türkiye'dir. Seçim sonuçları bir kez daha göstermiştir ki hiç kimse bu ülkenin kazanımlarına göz dikemez.”

***

BAHÇELİ KİN KUSTU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunda resmi olmayan sonuçların ilan edilmesinin ardından konuştu, seçim dönemine işaret ederek nefret kustu.  "Milletimiz, iftira ve inkar siyasetine pirim vermemiştir" diye konuşan Bahçeli, "Dünya birleşmiş ve karşımıza geçmiş, ancak Türk milletine sökmemiştir. Küresel lobiler, kulisler çıkarcılar, eyyamcılar, entrikacılar, provokatörler, kirli örgütler, sermaye çevreleri, tefeciler, bankerler, ABD'sinden AB'sine kadar tüm ülkeler zilletin fermanını okumuş fakat Çanakkale ruhunu, milli mücadele duruşunu, Cumhur'un haysiyetle perçinleşmiş ufkunu aşamamışlardır" ifadelerini kullandı.