Ülker son iki sezondur yaptığı sürprizlerle bas-ketbolumuzda taşları yerinden oynatmayı başarıyor. Geçen sezon üç büyüklere yaptığı sponsorluklarla basketbolumuzda devrim sayılabilecek gelişmelere imza atan kuruluş...

ENGİN KATANALP
Ülker son iki sezondur yaptığı sürprizlerle bas-ketbolumuzda taşları yerinden oynatmayı başarıyor. Geçen sezon üç büyüklere yaptığı sponsorluklarla basketbolumuzda devrim sayılabilecek gelişmelere imza atan kuruluş, kendi takımı ile sezonu şampiyon kapatarak camiasını ve sevenlerini sevince boğmuştu.

Ancak daha şampiyonluğun üzerinden çok az bir zaman geçmesine rağmen çok radikal bir değişiklik yaparak liglerden çekilme ve Fenerbahçe ile birleşme kararı aldı. Doğrusunu söylemek gerekirse ben bu kararı hiç yerinde bulmadım ve arkasında yatan gerekçeleri de anlayamadım. Ülker gibi yıllardır bas-ketbola büyük yatırım yapan ve bunun karşılığında başarılara imza atan birtakımın şampiyon olunan bir sezonun ardından kapanma kararı vermesi çok düşündürücü.

Yılların emeğine ve marka oluşturma çabalarına vurulmuş büyük bir darbeden başka bir şey değil.

Ülker yıllardır sadece A takımlar düzeyinde alt yapıda da yaptığı çalışmalarla basketbolumuza bir çok yetenek kazandırmış ve kazandırmaya da devam etmekteydi. Bu sezon Gençler Türkiye Şampiyonluğunu Ülker'in gençleri kazanmıştı. Fenerbahçe ile alınan birleşme kararı sonrası bu güzelim alt yapı ne olacak? Burada çalışan çok değerli antrenörler neler yapacak? Bunca yılda oluşturulan emek bir anda yok edilmiş olmayacak mı? Ülker gibi koskoca bir camia hem Fenerbahçe'yi diğer takımlara olduğu gibi bir markası ile destekleyebilir hem de kendi takımı ile ligde devam edebilirdi. Tabii alınan bu karar Türkiye Basketbol Ligi'nin de kalitesine vurulmuş bir darbe niteliğindedir. Daha bu sezon şampiyon olmuş bir takımın birden ligden çekilmesi pek hoş kar-şılanabilenecek bir durum değildir. İnsanın aklına bir çok soru işaretleri takılmıyor değil. Ligden lige kalite katan takımlardan birinin çekilmesi doğal olarak o ligin kalitesini biraz aşağılara çekecektir. Onun yerine fazla hazır olmayan bir 2.lig takımı alınacak ve zayıf takım sayısı artacaktır. Belki Fenerbahçe'nin kadrosu güçlenecektir ama ideal olanı iyi bir Ülker'in olduğu ligde güçlü bir Fenerbahçe takımının olmasıdır. Böylece rekabet daha fazla olacak, ligimiz Avrupa'nın güçlü ligleri arasına girebilecektir. Tabi ki bu sadece 2 takımla alakalı bir durum değildir. Ligde yer alan bütün takımların güçlenmesi ve iyi bütçelerle mücadele edebilmeleri gerekir. Ancak ben birçok takımın büyük mali sıkıntılar yaşadığını biliyorum ve bizzat şahit oluyorum. Umarım diğer şirketler de Ülker'in Beşiktaş ve Galatasaray'ı desteklediği gibi diğer takımlarımıza destek olurlar ve ligde kalitenin biraz yukarı çıkmasına yardımcı olurlar. Tabi bu da lige olan ilgiyi arttırır ve sonuç olarak yaptıkları bu sponsorluklar onlara geri dönmüş olur.

Ülker'in ligden çekilmesi ile şampiyon olan birtakımın oyuncuları ve teknik ekibi de boşta kalmış oldu. Bence bu oyuncu piyasasında rakamların biraz aşağılara inmesine de sebep olacaktır. Ülker gibi güçlü birtakımın piyasadan çekilmesi oyunculara ve teknik ekibe bir kapının kapanmasına sebep oluyor. Dolayısıyla fiyatlar da biraz gerileyebilir. Umarım bizim bu kadar negatif düşüncelerimize karşı bu birleşme basketbolümüz için hayırlı olur ve kurulacak yeni takım özellikle Avrupa'da büyük başarılara imza atar. Ülker hiç olmazsa daha önce başaramadığı bir işi gerçekleştirmiş olur.