Ülkeye çöp de lazımmış!
Fotoğraf: Greenpeace

Hüseyin ŞİMŞEK

“Avrupa’dan çöp ithalatı” Ticaret Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde de gündeme geldi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihtiyaçtan dolayı çöp ithalatının gerçekleştirildiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Ticaret Bakanlığı’nın 2023 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinde iktidar ve muhalefet milletvekilleri, başta çöp ithalatı, uyuşturucu satışı ve Rusya’ya yönelik ambargo uygulaması olmak üzere çok sayıda konuda tartıştı.

Komisyonda söz alan muhalefet milletvekillerinin en önemli eleştiri konuları arasında, Avrupa’dan Türkiye’ye ithal edilen çöpler yer aldı. Türkiye’nin Avrupa’nın çöplüğü haline geldiğini bildiren muhalefet, çok sayıda yayında bu konuda delile rastlandığını anımsattı. Bu ifadelere karşı çıkan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ithal ettiklerinin çöp değil, ‘atık’ olduğunu söyledi. “Türkiye’nin ürettiği atıklar yetmiyor” diyen Muş, “Dolayısıyla, biz bu atığı dışarıdan alıyoruz... Bir kampanya yapıldı, ‘Türkiye atık çöp ithal ediyor’ vesaire diye. Bu işletmelerin hepsinin ruhsatı tekrar gözden geçirildi, kurallar daha da sıkılaştırıldı. Türkiye bu geri dönüşümü alıyor, geri dönüşümde kullanıyor, ondan sonra bunu iplikte, polyesterde kullanıyor, ürünlere çevirip tekrar ihracat yapıyor” dedi.

SADECE YÜZDE 10’U

Ticaret Bakanı Muş, gümrük kapılarında yakalanan uyuşturucular hakkında da bilgi verdi. Muş, “Yürütülen operasyonlar neticesinde, 13,4 ton uyuşturucu, 31,9 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal ele geçirdik” dedi. Bu verilerin yetersiz olduğunu dile getiren CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, yabancı ülke mafyalarının Türkiye’deki hesaplaşmalarının çoğunlukla bu nedenden kaynaklandığını vurguladı. CHP’li Şahin, “Yakalayamadığınız miktarlar var… Yani bu şunu gösteriyor, demek ki ülkemiz artık bir uyuşturucu bataklığının üssü haline gelmiş, siz ancak belki yüzde 10’unu yakalıyorsunuz, yüzde 90’ı yakalayamıyorsunuz ki çok büyük oranda yakalayamadığınız uyuşturucu da var… Zaten İstanbul'daki yabancı mafyaların hesaplaşmaları da bunun ispatı niteliğindedir” dedi.