Üniversit

İNAN GEDİK ANKARA

Üniversitelerde şiddet olayları bitmek bilmiyor. Birçok üniversitedemeydana gelen ülkücü saldırılarda birçok öğrenci yaralandı, onlarca öğrenci gözaltına alındı. Mersin Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu eğitime ara vermek zorunda kalırken, sivil toplum örgütleri Ankara'da yaşanan olayları protesto etti.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Ankara 78'Ii-ler Derneği, ÖDP, EMEP, SDP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkevleri, Yurtsever Cephe gibi birçok örgütün Ankara teşkilatlarının çağrısıyla bir araya gelen kide dün Sakarya Caddesi'nde biraraya gelerek "Yaşama, barışa ve bilime sahip çıkıyoruz" dediler.

"SAĞ-SOL ÇATIŞMASI DEĞİL"

Üniversite öğrencilerinin de destek verdiği eylemde konuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, üniversitelerde yaşanan saldırıların "sağ-sol çatışması" ya da "öğrencilerin kavgası" gibi adlandırılamayacağını belirterek, "Üniversitelerde çatışma ortamı, şiddet ortamına ihtiyacı olanlar, maşalarını yine göreve çağırmış görünüyor. Satırı sallayan, tetiği çeken kim olursa olsun saldırıların asıl suçlusu ülke içinde barışı ve demokrasiyi kendi meşruiyetleri ve varlıkları için tehdit olarak algılayan karanlık güçlerdir" dedi.

Sözleri sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldırmaz", "Faşistlerin ipleri sermayenin elinde" sloganlarıyla kesilen Görgün şöyle konuştu:

"Bu oyuna seyirci kalmayacağız. Emeğin örgütleri ve emekten yana güçler olarak, üniversitelerde tırmanan bu gerici ve faşist saldırılara karşı var gücümüzle özgür, demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitimden yana olan. Bunu savunan bütün üniversite toplumuyla iç içe olacağız." İşte son dönemlerde yaşanan saldırılar:

GAZİ REKTÖRÜ BİLE İSYAN ETTİ

Ülkücülerin "kalemiz" olarak adlandırdıkları Gazi Üniversitesi'nin ismi artık şiddet olaylarıyla anılır oldu. Rektör Prof.Dr. Kadri Ya-maç'ın "şiddet olaylarının arkasında reisler var. Üniversitemizde artık bunları istemiyoruz" dediği üniversitede son dönemlerde şu olaylar yaşandı:

» Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi araştırma görevlisi Remzi Altunpolat, 'uzun saçlı ve küpeli olduğu için' ülkücü oldukları iddia edilen beş kişi tarafından dövülerek hastanelik edildi. Bu olayın ardından 143 öğretim görevlisi bildiri yayımlayarak, "Bu çirkin saldırıyı bilimin, uygarlığın, evrenselliğin, özgürlüğün ve demokrasinin taşıyıcısı olan üniversite kurumuna yönelik bir saldırı olarak algılıyor ve kınıyoruz" dedi.

» İletişim Fakültesi'nde 2. İletişim Öğrencileri Kongresi'ne konuşmacı olarak katılan televizyoncu Metin Uca, fakülte çıkışında, bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırgan Abdullah Çatlı'nın yeğeni çıktı.

» 3 Kasım'da "uzun saçlı ve top sakallı" öğrencilere 5-6 kişilik bir grup saldırdı. Öğrencilerden biri ayaklarından kurşunlandı, birinin burnu kırıldı. Olayla ilgili soruşturmada görevli başkomiser Erkan Ataman, 7 Kasım'da saldırının faillerinden sabıkalı Tolunay B. tarafından öldürüldü.

» Fen Edebiyat Fakültesi'nden bir öğrenci, 8 Kasım akşamı kampüsten çıkarken kimliği belirlenemeyen bir kişinin zincirli saldırısına uğradı. Sürha ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

» Prof. Dr. Kadir Cangızbay, Mehmet Ağar'ın son dönemlerde söylediği sözleri desteklediği gerekçesiyle önce tehdit edildi, ardından arabasının lastikleri bıçaklandı.

»Ülkücüler Türkiye'nin her yerinde saldırıyor

ÖĞRENCİYİ NEHIRE ATMIŞLARDI

2004 yılında Ramazan ayında oruç tutmadığı gerekçesiyle bir öğrencinin dövülerek Yeşilırmak nehrine atılmasıyla gündeme gelen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde bu yılda birçok saldırı olayı yaşandı. Geçen ay sol görüşlü 6 öğrenci, 30 kişi oldukları tahmin edilen ülkücü öğrenciler tarafından Tokat Niksar Yolu kavşağında yaklaşık saldırıya uğradı. Saldırı sonucunda Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğrencilerinden Erdal Gurur Koçyiğit, Ali Cenk Çelik ve Celal Taşar ağır şekilde yaralanarak Tokat Devlet Hastanesine sevk edildiler. 2 gün sonra taburcu edilen öğrenciler saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundular.

SALDIRGANLAR ÜLKÜ OCAĞINDA

YAKALANDI

Yıldız Teknik Üniversitesinde geçen hafta meydana gelen olaylar polisin araya girmesiyle büyümeden önlendi. Olaya karışan kişilerin yakalanması amacıyla çevrede çalışma yürüten polis, bazı kişilerin kaçtığı İstanbul Ülkü Ocakları ile Beşiktaş Ülkü Ocağı'na baskın yaptı. Saldırganlarla beraber çok sayıda sopa, bıçık, satır ele geçirildi. Polis 11 kişiyi gözaltına aldı.

MERSİN'DE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Mersin Üniversitesinde ülkücülerin sol görüşlü öğrencilere saldırmasıyla başlayan olaylar dün 3. gününe girdi. Olayları protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere müdahale eden polis biber gazı sıktı. 76 öğrencinin gözaltına alındığı olaylardan sonra Meslek Yüksekokulumda derslere bir gün ara verildi.

İ.Ü'DE 4 YARALI

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Eğitim Fakültesi önünde, geçen hafta meydana gelen saldırıda 4 öğrenci satır ve sopalarla yaralandı. Polisin müdahae ettiği olaylarda Yaralanan öğrencilerden Ramazan Ali Bağcı, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedaviye alınırken, diğer 3 öğrenci ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi.

PARKA SALDIRDILAR

Ankara Üniversitesi'nde geçen hafta başlayan gerginlikte Kurtuluş Parkı'nda 3 öğrenci ağır yaralandı. Parkta bekleyen ülkücü grup, o sırada oradan geçmekte olan 3 öğrenciye zincir ve satırlara saldırdı. Öğrencilerden birinin durumu halen ağır.izmir, Çanakkale ve Bursa'daki üniversiteler de geçen hafta saldın olayları yaşandı.