Yaşam savunucuları ile muhalefetin, Uludağ’ın doğasının ranta açılarak tahrip edileceği gerekçesiyle karşı çıktığı Uludağ Alan Başkanlığı ilk harcamasını gerçekleştirdi. 26 Ocak’ta kurulan ve Ocak-Mart döneminde herhangi bir faaliyette bulunmayan başkanlık, 6,1 milyon TL’lik ödeneğinin üçte birini nisan ve mayıs aylarına ait toplam 2,1 milyon TL’lik harcama ile tüketti.

“Uludağ’ın kabusu” olan başkanlık hızlı başladı: Ödeneğin 3’te 1’i iki ayda tüketildi
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Yaşam savunucuları ile muhalefetin, “Uludağ’ın doğasının ranta açılarak tahrip edileceği” gerekçesiyle karşı çıktığı Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmasına yönelik kanun teklifi, tüm itirazlara karşın AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Uludağ Alan Başkanlığı'nın kurulmasına ilişkin kanun ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 26 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. Başkanlık, 26 Ocak itibarıyla resmen faaliyete geçirildi.

Toplam 21 kanun ve altı yönetmelik ile korunan Uludağ Milli Parkı,  26 Ocak itibarıyla Uludağ Alan Başkanlığı’na devredildi. Başkanlığın kuruluş sürecinde Türkiye Ormancılar Derneği, TMMOB, Bursa Barosu, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği ve Bursa Şehir Plancıları Odası’nın da aralarında olduğu kuruluşlardan görüş alınmaması da büyük tepki çekti. Benzer uygulamaların Salda Gölü ve Kapadokya’da da hayata geçirildiğini anımsatan muhalefet, “Doğa harikası bu yerlerdeki uygulamaların olumsuz sonuçları görülmüştür” değerlendirmesinde bulundu.

ÖDENEĞİN ÜÇTE BİRİ BİTTİ

Tüm itirazlara karşın, “Oldu bitti”ye getirilerek 26 Ocak’ta resmen kurulan Uludağ Alan Başkanlığı mart ve nisan aylarında herhangi bir faaliyet yürütmedi. İlk harcamasını nisan ayında gerçekleştirilen başkanlığa ayrılan toplam 6 milyon 127 bin TL’lik ödeneğin üçte biri iki ayda tüketildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre başkanlığın, nisan ve mayıs aylarında harcadığı para kayıtlara, 2 milyon 125 bin TL olarak geçti. Buna göre, nisan ayında 248 bin TL harcayan başkanlık, mayıs ayında ise 1 milyon 877 bin TL harcadı.