BDP Grup Başkanvekili ve Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde...

BDP Grup Başkanvekili ve Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK’nin bombardımanı sonucu 35 sivilin öldüğü katliamın Ankara’dan planlandığını belirterek, Birleşmiş Milletler, Cenevre İnsan Hakları Komitesi, Avrupa Konseyi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru için çalışma başlattıklarını söyledi. ANF’ye konuşan Kaplan, katliamın hem iç hem uluslararası hukuka göre bir soykırım ve insanlık suçu olduğunu söyledi. Kaplan, AKP’nin örtbas etmesine izin vermeyeceklerini ve sorumluları ortaya çıkana kadar konuyu gündemde tutacaklarını ifade etti.

KATLİAM ANKARA’DA PLANLANDI
Kaplan, katliamın hükümetin bilgisi dahilinde olup olmadığı sorusuna şu yanıtı veriyor: “Koordinasyondan sorumlu bakan Beşir Atalay’ın daha önce yaptığı “entegre, planlı programlı operasyonlar sürecek ve koordine tamdır” açıklamasından sonra bu olay gerçekleşti. Orada köylülerin 3 saat bekletilmesi, Heronların görüntülerinin Ankara’da kontrol edildikten sonra bombalama emri verilmesi bu işin planlı ve teamülden yapıldığının açık kanıtıdır.”

Katliamın planlı olduğunu ifade eden Kaplan, bundan sonraki süreçte bu konuya dair meclisin bütün mekanizmalarını kullanacaklarını, gensoru, meclis araştırması ve genel görüşme isteyecekleri belirtiyor.

Aydınlar ve sanatçılar Şırnak Uludere’de

AydInlar, sanatçılar, demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve siyasetçilerden oluşan 34 kişilik bir heyet, Şırnak Uludere Katliamı'nda yaşamını yitiren 35 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Aralarında Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Sema Solaklı, sanatçılar Julide Kural, Ferhat Tunç, Aynur, BirGün Gazetesi yazarı Meryem Koray, yazar Necmiye Alpay’ın da bulunduğu heyet, Diyarbakır’da Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş tarafından karşılandı. Heyet, yakınlarını katliamda kaybeden ailelere taziye ziyaretinde bulunmak üzere Diyarbakır’dan Şırnak Uludere’ye doğru yola çıktı. Taziye ziyaretlerinin ardından izlenimlerin paylaşılması amacıyla bugün saat 13.00’te Cezayir Resturant’ta basın toplantısı düzenleneceği duyuruldu.