Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Öker, hükümetin Ulusal Program Taslağı’nda Alevilere yer vermediğini söyledi ve "AKP hükümetinin demokratlığı konusunda...

AKP hükümeti tarafından hazırlanan Ulusal Program"da Alevi kurumlarının ‘Zorunlu din derslerinin kaldırılması’, ‘Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması’ ve ‘Dini özgürlükleri konusunda açılımlarda bulunulması’ gibi isteklerinin hiçbiri dikkate alınmadı. AB İlerleme Raporu öncesi, AKP hükümeti tarafından Avrupa’ya reformlar konusunda olumlu sinyaller vermek için Ulusal Program Taslağı"nın ay sonuna kadar onaylanması hedefleniyor. 410 sayfadan oluşan taslakta 131 yasal değişlik yapılması bekleniyor. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, AKP hükümetinin göreve geldiği günden bu yana Aleviler ile ilgili konularda açılım yapmaktan uzak durduğunu söyledi. AKP hükümetinin Aleviler"i görmezden gelme tutumunun Avrupa Birliği ile ilgili reform paketlerine dahi sindiğini ifade eden Öker, bu olumsuz gelişmenin önümüzdeki ay yayınlanacak olan ilerleme raporunda dikkate alınacağını kaydetti. Öker, “AKP’nin içerde baskıcı, dışarıda kendini demokrat gösterme çabalarına yabancı değiliz. AKP hükümetinin demokratlığı konusunda turnusol kâğıdı Alevi toplumunun haklı istekleridir” şeklinde konuştu.

Hazırlanan Ulusal Program Taslağı"nda ağırlıkla ekonomi ve yargı sistemleriyle ilgili yasa değişiklikleri yer alırken, “Alevi, cemevi, zorunlu din dersi” gibi kelimeler bir kez bile geçmiyor. Din özgürlüğü kavramı ise siyasi kriterler ana başlığı altında bulunan ‘Tüm Bireylerin, Ayrım Yapılmaksızın Tüm Temel Hak ve Özgürlüklerden Tam olarak Yararlandırılması’ başlığı altında sadece bir defa geçiyor.

İlgili paragrafta “Din özgürlüğünü tam anlamıyla tesis etmek amacıyla, hoşgörü ortamının oluşması için gerekli görülen önlemlerin alınmasına devam edilecektir. “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” kabul edilmiş olup, gayrimüslim cemaatlerin din adamı ihtiyacının karşılanması için Anayasa’mızın temel ilkeleri ve laik milli eğitim anlayışı çerçevesinde uygun görülecek tedbirler alınacaktır. Kültürel haklar alanında gerçekleştirilen kapsamlı reformların en iyi şekilde uygulanmasına devam edilecektir” ifadeleri yer alıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu"nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn"in, 10 Ekim tarihinde İstanbul’a gelmesi beklenirken, komisyon üyelerinin de aynı tarihlerde Ankara’da siyasi parti ve STK temsilcileriyle görüşmelerde bulunacaklar. İlerleme raporu öncesi hayati önem taşıyan görüşmeler kapsamında AB Komisyonu üyelerinin Alevi kurum temsilcileriyle de görüşmelerde bulunması planlanıyor.

FUAT ATEŞ