Uluslararası Hrant Dink Ödülü, düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül, Türkiye İnsan Hakları Vafkı ve Afganistan'dan Shaharzad Akbar'a verildi.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Afganistan’dan Shaharzad Akbar'a verildi

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün on dördüncüsü, 15 Eylül Perşembe akşamı saat 20.00-21.30 saatleri arasında çevrimiçi yayınlanan bir törenle sahiplerini buldu.

Ödülü, "işkencenin ve kötü muamelenin olmadığı bir dünyanın ve toplumsal barışın tesis edilmesine, demokrasinin gelişmesine ve insanlık onurunun korunmasına paha biçilmez katkılar sunan" Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Afganistan’da "eğitim, ifade, örgütlenme, toplanma ve seyahat özgürlüklerine sert sınırlamalar getirilen kadınların ve kız çocukların seslerini bütün dünyaya duyurmak, ülkesinde hâkim olan cinsiyetçi ayrımcılığa son vermek ve bu vahim kadın hakları krizi karşısında kadınlar arası küresel dayanışmayla uluslararası toplumu harekete geçirmek üzere yılmadan çalışan" Shaharzad Akbar aldı.

İpek Bilgin’in Türkçe, Tuğrul Tülek’in İngilizce dilinde sunuculuğunu üstlendiği törene 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı ev sahipliği yaptı.

Törende Ödül Komitesi Başkanı Ahmet İnsel, "Bu gece, ülkemizde demokrasi mücadelesinin güçlenmesine, toplumda daha fazla kök salmasına ve tahakkümcü irade ve güçlerin demokratik yöntemlerle etkisiz bırakılmalarına inancımızı sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

Törenin açış konuşmasını yargıç ve insan hakları aktivisti Albie Sachs yaptı. Sachs, “Bu ödül törenleri, sadece insan hakları konusunda özel ve kayda değer bir şeyler yapmış kişileri seçmek için değil, en derin karanlıklarda bile ışıl ışıl yanan o küçük alevi canlı tutmak içindir” ifadelerini kullandı.

Törende; Melike Şahin’in “Adana Ağıdı” yorumu ve Barabar’ın seslendirdiği “O Yâr Gelir” ilk kez dinleyicilerle buluştu.

Gecede, Gaye Su Akyol’un performansının yanı sıra "#YakınKomşuErmenistan"dan farklı türde melodiler yer aldı. Arto Tunçboyacıyan'ın danışmanlığında bir araya gelen sanatçılardan Artyom Manukyan, New Gray ve Hi Violin Quartet sahne aldı.