Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı başladı

AYCAN KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Barosu ev sahipliğinde, Susma Platformu’nun işbirliğiyle düzenlenen “Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı” bugün başladı.

Fuar İzmir Sanat Merkezi’nde yapılan ve açılış konuşmalarını İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in yaptığı çalıştayın odağında, son yıllarda dünyada ve Türkiye’de medya alanında yaşanan ifade özgürlüğü ihlalleri yer aldı. İki gün sürecek etkinliğin ilk gününde uluslararası hukukta ifade ve basın özgürlüğü, online ve geleneksel medyada uygulanan sansür ve gazeteciler hakkında sürdürülen davalar konuşuluyor.

“GAZETECİLER HEDEF GÖSTERİLİYOR”

Çalıştayda ilk olarak konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, medya ve yargının kuşatma altında olduğunu ifade ederek, “Her geçen gün bu kuşatma artıyor. Baskı artıyor. Meydanının yüzde 95’i iktidarın haline gelmiş durumda. Yüzde 5’i de yalnızlaştırmak için her şeyi yapıyorlar. Hukuk yok sayılırken, gazeteciliğin olmazsa olması eleştirisi giderek yok ediliyor. Gazeteciler hedef gösteriliyor. Gazetecilere acımasızca saldıranlar ödüllendiriliyor. Ekonomik boyut ise bambaşka. Girdi fiyatlarının artmasıyla kâğıttan sıkıntı yaşaması birçok gazeteyi zor durumda bırakıyor. Bundan kaynaklı gazeteler kapanıyor. Özellikle yerel medya. İşsizlik ordusuna yeni basın mensubu eklendikçe demokrasiden bahsedemeyiz. Basın ve ifade özgürlüğün evrensel bir duruma gelmesi lazım. Biz yinede her şeye rağmen ileriye umut ile bakıyoruz. Bunun için direnmemiz gerekiyor” diye konuştu.

uluslararasi-ifade-ozgurlugu-ve-medya-calistayi-basladi-627559-1.

“MEDYA İKTİDARIN SESİ OLMUŞ DURUMDA”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, “Ülkemizde son yıllarda yaşanan süreçleri bu konuşamaya sığdırmak imkânsız. İfade özgürlüğü Anayasanın 26. maddesinde olmasına rağmen ülkemizin karnesi maalesef zayıftır. Medya ne yazık ki farklı düşünceleri kabul etmeyen iktidarın sesi olmuş durumda. Yaşanan raporlar ve deneyimler bunu gösteriyor. Basın özgürlüğü önündeki engeller ne zaman tartışılsa gözler Türkiye’nin gün geçtikçe kötüye gittiğini görüyor. İçeride olan gazeteciler suçunu bile bilmiyor. Hukuksuz bir şekilde yatıyorlar. Gazeteciler fikirlerinden dolayı içerdeler. Artık iktidar yetkilerinin söylemleri halkta karşılık bulmuyor. Demokrasi sizin gibi düşünmeyenleri kabul etmek demektir. Her türlü fikrin bağımsız bir şekilde olmalıdır. Bu halkımızın hakkı ve ihtiyacıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu yaklaşımla çalışıyor. İzmir’de çok sesliğe çok renkliliğe önem veriyoruz” dedi.

uluslararasi-ifade-ozgurlugu-ve-medya-calistayi-basladi-627560-1.

“HUKUKÇULAR, GAZETECİLER TUTSAK”

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise, “12 Eylül faşizmi hala sürüyor. İfade özgürlüğünü burada konuşacağız. Bağımsız medyayı konuşacağız. Sorun nerede onlara bakacağız. Bir iddia ile geldik. Merkezi otorite bu 12 Eylül faşizmi devam ettirmek istiyor olabilir ama biz kabul etmiyoruz. Yerelden başlayacak. Bu mümkündür. Çok iddialı bir şey olduğunu biliyorum ama bunun yapacağız. Dayanışma ile yapacağız. Hukukçular, gazeteciler tutsak. Tutsak olmak için iki ülkenin savaşması gerekmez. Bütün muhalifleri cezaevi tehdidi ile bırakıyorlar. İktidar, korku imparatoru oluşturmaya çalışıyor. Her şey bu kadar umutsuz mu? Bir umut var. Tam da bu umut için buradayız. Direneceğiz. Çoğala çoğala gideceğiz. Biz kazanacağız” ifadelerine yer verdi.

uluslararasi-ifade-ozgurlugu-ve-medya-calistayi-basladi-627561-1.

İki gün sürecek etkinliğin ilk gününde uluslararası hukukta ifade ve basın özgürlüğü, online ve geleneksel medyada uygulanan sansür ve gazeteciler hakkında sürdürülen davalar konuşulacak. “Uluslararası Hukukta İfade ve Basın Özgürlüğü”, “Dünyada ve Türkiye’de İnternet ve Medya Yasakları”, “Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Tutuklu Gazeteciler” başlıkları altında gerçekleşecek oturumlara İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti’nden Rosa Curling, P24’ten Andrew Finkel, Sınır Tanımayan Gazeteciler’den Erol Önderoğlu, Uluslararası Af Örgütü’nden Andrew Gardner, İstanbul Barosu üyeleri Av. Tora Pekin ve Av. Gökhan Ahi, gazeteciler Ayşe Düzkan ve Ümit Kartal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ve Korsan Parti’den Şevket Uyanık konuşmacı olarak katıldılar.

İkinci gün ise aralarında akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri, hukukçular ve yerel gazetecilerden oluşan çalışma grupları kapsamında “Türkiye’de İfade ve Basın Özgürlüğü İhlallerine Karşı Yeni Stratejiler”, “Özgür İnternet için Alternatif Arayışlar” ve “İfade Özgürlüğünü Yerelde Kurmak” başlıkları altında yapılacak yuvarlak masa toplantılarında hazırlanacak raporlar ve ilk günkü oturumların kaydı, konferans sonrasında sonuç bildirgesi olarak kamuoyuna açıklanacak.