Uluslararası Süleymaniye Film Festivali 1 Ekim'de başlıyor

Süleymaniye Film Festivali bu yıl 1-7 Ekim 2019 tarihlerinde kapılarını seyircilerine açıyor. 57 ülkeden 120 filmin gösterileceği festivalin odak ülkesi ise Türkiye. Türkiye seçkisinin küratörlüğünü Türkiye’den İlknur Bilir üstleniyor.

Seçkinin Türkiye’de üreten Kürt yönetmenlerin Iraklı Kürt yönetmenler ile işbirliği ve diyalog geliştirmesi adına önemli bir rol oynadığını belirten Bilir, "Sanat her zaman sınırları eriten ve o sınırları işlevsiz hale getiren bir rol oynamıştır, bu kuşkusuz sinema için de söylenebilir. Bu seçki farklı sinema kültürlerinin ve düşünme şekillerinin buluşmasına imkân sağlaması açısından önemsediğim bir çalışmadır, umarım gelecek yıllarda Kürt sineması adına verimli işbirliklerine imkân ve ortam sağlar” ifadelerini kullandı.

Festivalin bu yılki açılış filmi ise Caroline Fourest'in yönettiği Kadınların Silah Kardeşliği. Kürt ve Ezidi kadınların IŞID ile mücadelesin konu edinen film uluslararası basında da çokça övgüler aldı.

Her yıl büyüyerek, bölümlerini de geliştiren festivale dünyanın farklı sinema endüstrilerinden birçok sinemacı katılıyor. MOANA animasyon filminin Avustralyalı film yapımcısı Rhys Graham, Yeni Zelandalı aktris Rachel House, 2017’de Venedik Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Kürt asıllı İranlı aktör Navid Mohammadzadeh ve ünlü İranlı yönetmen Majid Majidi geçen yılki festival konuklarından öne çıkan isimlerdi.

Festivalde 150’nin üzerinde film, aralarında ulusal ve uluslararası uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmalarının da olduğu 8 farklı ödül için yarışacak.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra Kürt Sinemasının yapım ve dağıtım olanaklarını dünya standartları çerçevesinde ele almak ve yeni olanaklar yaratmak amacıyla çeşitli panel ve atölyeler düzenlenecek. Uluslararası sinema endüstrisi çalışanlarının konuşmacı olarak katılacağı panellerde sinemacılar fonlarla, ortak yapım marketleri ve geliştirme atölyeleri hakkında network geliştirebilecekler. Bu paneller sonunda Kürt sinemacıların dünyanın farklı sinema endüstrileri ile tanışma ve işbirliği yapma fırsatı kazanması amaçlanmakta.

Bu yılın ana teması ise çevre ve ekoloji politikalarını sinema aracılığı ile yeniden düşünmeyi amaçlayan, "Gelin Çevreyi Birlikte koruyalım"

Festivalin programı önümüzdeki günlerde açıklanacak.