Birleşmiş Milletler, Rusya, Almanya, İran ve ABD’den yapılan açıklamalarda silahların susması istendi

Uluslararası toplumdan ateşkes çağrısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ bölgesindeki şiddetli çatışmalar sürerken Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün olağanüstü gündemle toplanacak.

Konsey’den ateşkes kararının çıkması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, toplantı öncesi Yunanistan’da yaptığı açıklamada “İki taraf da şiddeti durdurmalı ve mümkün olan en kısa sürede kapsamlı müzakerelere yeniden başlanması için Minsk Grubu’yla birlikte çalışmalıdır” dedi. Minsk Grubu, Rusya, Fransa ve ABD’den oluşuyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından kurulan grup yıllardır Dağlık Karabağ sorununun çözümü için arabuluculuk faaliyeti yürütüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle telefon görüşmesi yaparak Dağlık Karabağ’da derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada Merkel’in tarafları müzakere masasına geri dönmeye çağırdığı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubunun bunun için en uygun platform olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

YANGINA BENZİN DÖKMEYİN

Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma da Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmaların durdurulması çağrısında bulundu. Duma’da yapılan genel kurul toplantısında, Dağlık Karabağ’da oluşan duruma ilişkin kabul edilen bildiride “Duma, ateşkesin acilen sağlanması, bölgede gerilimin tırmanmasının önlenmesi ve durumun barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguluyor” ifadesine yer verildi. Kremlin’den de “Taraflara askeri destek veren açıklamalar yangına benzin dökmek anlamına geliyor” açıklaması geldi. Moskova, Türkiye’den Dağlık Karabağ’da ateşkes sağlanabilmesi için Bakü üzerindeki nüfuzunu kullanmasını isterken Ankara’dan ise “Tek çözüm, Ermenistan’ın işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmesi” açıklaması geldi.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, “İran’ın, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün tanınması ve buna uyulması konusundaki tutumu oldukça açıktır. İran, uluslararası hukuk ve BM kararları çerçevesindeki bu meşru hakkı defalarca vurgulamıştır” dedi.