İngiltere, Venezuela’nın altınlarını Bolivarcı hükümetten kaçırıyor. Mahkeme, ABD destekli lider Juan Guaido’ya altınların verilmesine hükmederek skandal bir karara imza attı

Uluslararası zorbalık

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki Bolivarcı hükümet, İngiltere’de mahsur kalan iki milyar dolarlık altınını kurtarmaya çalışıyor. Britanya Yüksek Mahkemesi, Londra’daki Merkez Bankası’nda saklanan Venezuela devletine ait altınların durumuyla ilgili davada skandal bir karara imza attı. Mahkeme, altınların ABD destekli muhalif lider Juan Guaido’ya verilmesinde karar kıldı.

Mahkeme, İngiltere’nin ‘Nicolas Maduro’yu Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımadığını’ belirterek, Maduro’nun altınların iade edilmesi talebini geri çeviren Merkez Bankası’nı haklı buldu. Kararda, İngiliz hükümetinin, ABD destekli muhalif lider ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu Venezuela’nın ‘meşru geçici devlet başkanı’ olarak tanıdığına dikkat çekildi. Mahkeme Başkanı Nigel Teare, “Venezuela’nın iki devlet başkanı olamaz” kararı alarak Maduro’nun meşruiyetini sarsma amaçlı hamlede bulundu.

TEMYİZE GİDİYOR

Bolivarcı avukatlar, mahkeme kararını temyize götürmeye hazırlanıyor. Avukat Sarosh Zaiwalla, ülkede ihtiyaç sahiplerine tıbbi malzeme ve insani yardımın sağlanması gerektiğini, mahkeme kararının Venezuelalıları mağdur edeceğini belirtti. Temyiz başvurusunun kabulü durumunda davanın önümüzdeki haftalarda Yargıtay’a taşınması bekleniyor.

Bolivarcı hükümetten söz konusu karara ilişkin, “Venezuela’yı kendi altınından mahrum bırakan ve Venezuela halkının mülkünü elden çıkarma hakkını ihlal eden, anormal ve saçma kararı kesin bir şekilde kınıyor” açıklaması yapıldı. Venezuela’nın mevcut sisteminde herhangi bir siyasi gücü bulunmayan Guaido da mahkeme kararını “büyük bir zafer” diye nitelendirdi.

AB’YE İMTİYAZ

Öte yandan, Venezuela’da hükümet, hafta başında aldığı Avrupa Birliği’nin (AB) Venezuela’daki temsilcisini ‘istenmeyen kişi’ ilan etme kararından vazgeçti. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, “Bu, AB ile diyaloğun engellenmemesi için Bolivarcı hükümetin bir jestidir, ülkemizdeki olaylar hakkında çok daha tarafsız bir tavır alması için Avrupa’dan da benzer jestler bekliyoruz” açıklaması yaptı.

İŞGAL BİTMİYOR

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya gibi küresel aktörlerin çeşitli ülkelere ve toplumlara yönelik yaptırımlar ve ilhak girişimleri yürütmesi uluslararası baskı örnekleri içeriyor.İsrail’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Yüzyılın Planı’ diye duyurduğu ve Kudüs’ün ‘başkent’ ilan edildiği, Batı Şeria’nın işgalinin meşru kılınmak istendiği ilhak girişimleri devam ederken Rusya’nın da Kırım’a dönük askeri müdahalesi halen tartışma konusu.

Ukrayna’ya bağlı bir yarımada olan Kırım, 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmiş, o tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki yönetim birimi kurulmuştu. ABD ise en son Rusya’nın anayasa referandumuna Kırım’ı da dahil etmesi üzerine kınama mesajı yayınlamış, Rusya ise söz konusu tepkilere aldırış etmediğini ilan etmişti.

NE OLMUŞTU?

Derin bir ekonomik kriz içinde bulunan Venezuela, dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen ABD yaptırımları nedeniyle petrol gelirlerini elde edemiyor. Maduro’yu görevi bırakmaya zorlamak için yaptırım uygulayan ABD, bu yaptırımların ihlal edilmemesi konusunda diğer ülkeler, yabancı bankalar ve şirketleri tehdit etmişti. Maduro, İngiltere Merkez Bankası’nda tutulan altınların 1 milyar dolarlık kısmının hükümete verilmesi talebinde bulunmuş, Venezuela Merkez Bankası da koronavirüs salgınında acil ihtiyaç duyulan gıda ve tıbbi cihaz alımı için altınlara ihtiyaç olduğunu bildirmişti.