Bir dönem Türkiye’de devrimci gençlik hareketinin önderlerinden olan ve şair Ataol Behramoğlu ile “Dönüşüm” dergisini çıkaran Yakın Doğu Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, 30 yıldır yaşadığı Kıbrıs’ta toprağa verildi.

Ümit Hassan’a Kıbrıs’ta hüzünlü veda

Attila AŞUT / Lefkoşa

22 yıldır Rektörlüğünü yaptığı Yakın Doğu Üniversitesi’nin hastanesinde sağaltım görürken dün öğleden sonra yaşamını yitiren Prof. Dr. Ümit Hassan, bugün Lefkoşa’da toprağa verildi.

Ümit Hassan için saat 10.30’da YDÜ Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katıldığı bir uğurlama töreni yapıldı. Üniversitenin tüm bölümlerindeki öğretim üyelerinin cüppeleriyle katıldıkları törende YDÜ Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’in yanı Kuzey Kıbrıs’taki bazı üniversitelerin rektörleri de hazır bulundu. Törene katılanlar, Prof. Dr. Ümit Hassan’ın eşi Süheyla Hassan ile kızları Ayşe Ferda Hassan ve Erdem Nefes’e başsağlığı dileklerini sundular. Ümit Hassan’ın Kongre Merkezi’ne getirilen tabutuna, YDÜ’nün ve taraftarı olduğu Galatasaray Kulübü’nün flaması örtülmüştü.

Üniversitedeki törende KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da konuşarak Ümit Hassan’ın YDÜ’ye ve Kuzey Kıbrıs’a katkılarını anlattılar. Tatar, “Ümit Hoca, KKTC’nin harcına harç karatarak bize güç vermiştir” derken, Nazım Çavuşoğlu, insan hayatının sınırlı olduğunu, ancak Ümit Hassan’ın geride bıraktığı eserler ve yetiştirdiği öğrencilerle gönüllerde sonsuza dek yaşamayı sürdüreceğini söyledi.

Üniversitedeki hüzünlü törenin ardından Ümit Hassan; öğretim üyesi, dekan ve rektör olarak 30 yıldır görev yaptığı YDÜ yerleşkesinden gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı. Uğurlamaya üniversite çalışanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olan, ancak Kuzey Kıbrıs’taki hizmetleri nedeniyle KKTC yurttaşlığı da verilen Ümit Hassan’ın cenazesi, üniversitedeki törenin ardından Lefkoşa Mezarlığı’nda toprağa verildi. Camideki törene, Türkiye’nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da katılarak aileye başsağlığı diledi.

DEVRİMCİ BİR GEÇMİŞ

1943 İstanbul doğumlu olan ve çok yönlü bilim insanı kimliği ile tanınan Ümit Hassan, 1960’lı yıllarda Türkiye’deki devrimci gençlik hareketinin önderlerindendi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuduğu dönemde Türkiye İşçi Partisi’ne üye olmuş ve şair Ataol Behramoğlu ile birlikte “Dönüşüm” dergisini çıkarmıştı. “Dönüşüm” dergisi o tarihte devrimci gençler tarafından Kızılay’da bağrılarak satıldığı için sık sık faşistlerin saldırısına uğruyor, çoğu zaman da dergiyi satanlar polislerce gözaltına alınıyordu. Ümit Hassan da o dönemde derginin sorumlu yazı işleri müdürü olarak gözaltına alınan gençler arasındaydı.

umit-hassan-a-kibris-ta-huzunlu-veda-1115377-1.

Ümit Hassan, daha sonra Kamu Hukuku ve Devlet Teorileri konusunda doktora yaparak hocalığa başlamış; çeşitli üniversitelerde Siyaset Bilimi, Çağdaş Siyasal Düşünceler, Türkiye’nin Sosyal Yapısı, Siyasal Doktrinler, Devrim Tarihi, Türk ve İslam Düşünce Tarihi, Osmanlı Ekonomik Sosyal Siyasal Yapısı, Siyasal Düşünceler Tarihi, Hukuk Tarihi, Spor Tarihi, Osmanlı Siyasal Dinamiklerinin Kökenleri, Türk Dış Politikasının Temelleri, XIX -XX. Yüzyıllar Türk Fikir Tarihi, Türk Romanında Sosyal-Siyasal Yapı gibi değişik alanlarda dersler vermişti.

Prof. Dr. Ümit Hassan sonraki yıllarda Kuzey Kıbrıs’taki Yakın Doğu Üniversitesi’nin kuruluşunda yer almış, Kurucu Rektör Suat Günsel’in en yakın çalışma arkadaşı olmuştu. 1993’te YDÜ’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı yapan Prof. Dr. Ümit Hassan, 2000 yılından beri bu üniversitenin Rektörlük görevini yürütüyordu.

umit-hassan-a-kibris-ta-huzunlu-veda-1115378-1.

Sosyal bilimlerdeki ilgi ve uzmanlık alanı çok geniş olan Prof. Dr. Ümit Hassan’ın; Türklerin Tarihi, İslam Düşünce Tarihi, Devlet Teorileri ve Siyasal Antropoloji konularında kitapları ve makaleleri bulunuyor. Ana Britannica’da Türklerin tarihine ilişkin çok sayıda maddenin de yazarı olan Ümit Hassan, 1985 yılında Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’ne değer görülmüştü.