Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan bombalarla gelişen olaylar Susurluk skandalini aratmıyor. GP'li Emin Şirin'in de gözaltına alınmasıyla olaylar yeni bir boyut kazanıyor...

Susurluk Skandali Susurluk ilçesi Çatalceviz mevkiinde meydana gelen trafik kazası sonucu, yasadışı polis-mafya-siyaset ilişkilerinin ortaya çıkması ile patlak vermişti. Kamuoyu "devlet, siyaset, mafya" üçgeninde yasadışı ilişkilerin ortaya çıkartılması bir yana üzeri örtülmüştü. Yasadışı örgütlerin devletle olan bağlantıları ile Susurluk'ta meydana gelen kaza olayı ile ortaya çıkmıştı.

Bu kez de Ümraniye'de bir gecekondu da bulunan bombaların araştırması sırasında yasadışı oluşumların devlet içine nasıl kolayca sızdığı bir kez daha ortaya çıktı. Susurluk skandalini aratmayacak bağlantılara bir yenisi daha eklendi. Önceki gün Genç Parti'li Emin Şirin de gözaltına alındı. Bu skandalin Susurluk'tan farkı hatta üstün yanı siyasetçi, emniyet, çete bağlantılarının yanısıra gazeteci ve yazarların da tutuk-lanmasıydı.

Tıpkı Susurluk'ta olduğu gibi bağlantılı çevreler, geçmişte kalan ve çeşitli dönemlerde tartışılmış olan bazı konuları (ASALA ile mücadele gibi) gündeme getirerek, son zamanlarda ki olaylar ilişkileri kamufle etme, yayma eğilimi Ümraniye olayında da gözler önüne serilmekte. Devletin içinde kontrolsüz güçlerin varlığı halen var olduğu temizlenemediği bir kez daha ortaya çıktı. Zanlıların devlet adına büyük miktarlarda maddi çıkarları olduğu kuşkusuz.

Ümraniye'deki bir evin çatısında sandığa gizlenmiş halde bulunan 27 el bombasıyla ilgili soruşturma kapsamında, Genç Parti eski milletvekili Emin Şirin gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Ümraniye'de gecekonduda ele geçirilen el bombalarıyla ilgili milletvekili Emin Şirin'i Ankara'da kaldığı otelde gözaltına aldı. Şirin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi

GİRDAP'LA ÇÖZÜLDÜ
12 Haziran'da yapılan ve "Girdap" adı verilen operasyonla Ümraniye'de 27 adet patlamamış bomba ele geçirilmiş ve bu bombaların Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan el bombalarıyla seri olduğu anlaşılmıştı. Operayonun ilk ayağında emekli başçavuş Oktay Yıldırım ile Mehmet Demirtaş ve Ali Yiğit, 'terör örgütü üyesi olmak' ve 'tehlikeli patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından gözaltına alınmıştı. Daha sonra genişletmen operasyon çerçevesinde aralarında özel kuvvetlerden ayrılma emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli binbaşı Fikret Emek, emekli astsubay Mahmut Öztürk ile yüzbaşı Gazi Güler'in de bulunduğu 12 kişi tutuklanmıştı. Soruşturma genişletildiğinde, olayların arka planında "Vatansever Kuvvetler" olduğu ortaya çıkmıştı. Başta merkezi Ankara olmak üzere Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi'nin (VKGB) birçok ildeki şubesinde yapılan baskınlarda 19 kişi gözaltına alınmıştı. Dernek Başkanı ve yardımcılarınında aralarında bulunduğu zanlılar operasyon kapsamında sorgulanmıştı.

ŞİRİN BU İŞİN NERESİNDE?
Soruşturma kapsamında kaldığı otelde gözaltına alındıktan sonra İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen Genç Parti eski milletvekili Emin Şirin, sağlık kontrolünden geçirildi. Cumhuriyet Savcının talimatı doğrultusunda Şirin'in bugün ya da yarın savcılığa sevk edileceği öğrenildi. Muzaffer Tekin ve diğer zanlıların sorguları sırasında Emin Şirin'e ait yazılarında bilgisayarlardan çıkması sonucu Şirin'in gözaltına alındığı iddi edildi. İddialara göre örgütün AKP çalışmaları sırasında Şirin ile diğer gazeteci ve yazar ile yaptıkları bağlantı türünde belge paylaşımı yaptıkları belirtildi.

ÇOK GİZLİ BİLGİLER
Bilindiği gibi tutuklanan Muzaffer Te-kin'den çok önemli ve gizli bilgiler ele geçirilmişti. Ergonekon kayıtları dışında Tekin'in mahkeme kararı ile el konulan bilgisayarında kurdukları örgüte ait çok gizli bilgiler ve AKP ile ilgili olarak yaptıkları çalışmalar bulunmuştu. Ele geçirilen bilgiler arasında AKP'nin milletvekili aday listesi ve bu aday listesi üzerinde örgütün belirttiği fikirler bulunuyordu. Bilgisayar kayıtları arasında AKP hükümeti hakkında tutulan 60 yolsuzluk dosyasının ayrıntıları ele geçirilmişti.

Bilgisayarlarlar Bilgi İşlem Şubesi'ne gönderilerek uzmanlar tarafından incelemeye alındı. Yapılan incelemelerin tamamlanması sonucu Emin Şirin'in gözaltına alındığı bildirildi.

DEVLETE SIZMANIN KANITLARI
ASKERİYENİN TAYİN LİSTESİ ÇIKTI
Muzaffer Tekin'an mahkeme kararı ile el konulan bilgisayarlarında askeriyenin 2003'ten bugüne kadar yaptığı atama listeleri bulundu. Bilgisayarlarda yapılan incelemelerdeki dosyalar içinde yapılan incelemelerde Tekin'in Fatih Altaylı hayranı olduğu ve toplantılarına davet ettiği, ancak Altaylı'nın bu toplantılara iş yoğunluğu nedeniyle katılamadığı elektronik ortamdaki yazışmaları bulundu. Tekin'in ayrıca halen suç örgütü kurmaktan yargılanan Sedat Peker'e (kızılelmayı kastederek) "kendisini bu yola adamasını takdirle karşılıyorum" yazılı maili, TSK'de bir komutana gönderildiği belirlenen ve "Son olaylar ve AK Parti" başlıklı yazılar bulundu.

ÖRGÜTÜN ŞEMASI ÇIKTI
Tekin'in Osmanağa Mahallesi'de bulunan evinde yapılan aramada ele geçirilen belgelerde ise devletin yeniden yapılandırılmasına dair belgeler ele geçti. Bu belgelerde; "Devletin yeniden yapılanması için öneriler "Master plan ön çalışması" ibareli bir kitapçık bastırdıkları ve Amaç kapsam bölümünde, Atatürk'ün Gençliğe hitabesi yazılarak hitabenin altında "Gençliğe hitabesinde gerekçesini bulan yeni bir teşkilat yapısı oluşturma ve uygulamaların temel hareket noktalarını oluşturacak 'Master Plan' çalışmasına ışık tutmak amacı taşıdığı belirtiliyordu. Amacımız nedir? başlığı altında "Tam bağımsız milli devleti yeniden yapılandırmak" alt başlığı altında bunu gerçekleştirmek için öneriler sıralanıyor. Bu öneriler ise "Emperyalizmin bütün kollarının kırılması, çok uluslu ve yapılmış bulunan bütün ikili anlaşmaların gözden geçirilmesi, Amerika ile yapılmış bulunan ikili anlaşmaların gözden geçirilmesi, AB'ye katılma kararı askıya alınmalı, Türkçe dışında yayın hakları kaldırılmalı, yabancılara toprak satışları iptal edilmeli şeklinde devam ediyor. Belgede ayrıca "Henüz örgütlü değiliz, yol haritamızı çizmiş değiliz, parasal gücümüz yok, medya kontrolümüz zayıf, eğitim ve kültür bağımlılığımız var. Yasama ve Yürütmemiz bağımlı. Askeri gücümüz küçümsenemez" ifadeleri yer alıyor.