Kadıköy’de dün temel, rezidans için değil tiyatro için atıldı. Sanatçılar ve Kadıköylüler şimdi Kadıköy Tiyatro’nun açılışını yapacağı günü bekliyor

Umudun temeli atıldı

DERYA AYDOĞAN deryaaydogan6@gmail.com

İstanbul’un en önemli tiyatro sahnelerinden biri olması beklenen Kadıköy Tiyatro’nun temelleri tiyatro sanatçıları ile birlikte atıldı. Oyunlarını sahneleyecekleri sahne bulmaya zorlanan sanatçılar için, bu sahnenin inşaası umut oldu. Projesi tiyatroculardan fikir alınarak yapılan binanın temel atma törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, tiyatrocular Gülriz Sururi, Rutkay Aziz, Betül Arım, Orhan Aydın, Tarık Şerbetçioğlu, Zihni Göktay, Mert Fırat, Timur Acar, Onur Ünsal, Cansu Fırıncı, Cem Davran, Harun Güzeloğlu, Selçuk Aydoğan ve daha birçok sanatçı ve Kadıköylüler katıldı.

‘Susturmaya çalıştılar’
Tören, perküsyon sanatçılarının varillerle yaptığı gösteriyle başladı. Sahneye ilk olarak Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu çıktı ve Kadıköy’de yaşayan sanatçılara, akademisyenlere, Kadıköylülere teşekkür etti.

Nuhoğlu, “Bizi kimsenin engellemesine izin vermedik. Bütçemizi hep doğru kullandık. Kadıköy sizin sayenizde en güvenilir, havalı kentlerden biri” dedi. Nuhoğlu’nun ardından konuşma yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise “Saraya gidip sofrada yerini alanlara sanatçı derken ve Kral Çıplak diyenlerin sesini kısmaya çalıştılar. İstanbul’da sanatçıya sanatını icra edebileceği alan vermediler” diye konuştu. Tören tüm sanatçıların sahneye çıkıp birlikte şarkılar söyleyip, temsili temel atma düğmesine basmaları ile devam etti.

Tiyatro sanatçılarına yeni tiyatro binasını sorduk.

‘Örnek olsun’
Sanatçılar bu binanın diğer belediyelere de örnek olmasını gerektiğini düşünüyorlar. Açılışa katılan sanatçılarla yeni tiyatro binasını konuştuk.

Harun Güzeloğlu: Tiyatronun mimari değerinin anlamı tabii ki çok büyük çünkü İstanbul’da tek başına içinde 3 ayrı salonu olan tek yapı olacak. Heyecanımızın sebeplerinden biri bu. Diğeri ise halkın katılımı çok yoğun çünkü şimdiye kadar eser yaptık deyip otoyolu gösterdiler ya da tünel yaptıklarında ‘eser’ dediler. Eser dediğiniz şeyin kendisinin bir sosyal alana dönüşmesi gerekir. İnsanların yüzünde bunu gördüm. İstanbul gibi bir yerde sürekli viyadük ya da rezidans inşaatı görmekten bıkmış bir kitle vardı. Buraya bir tiyatro binası yapılacak dendiği için herkes çok mutlu. Burada insanların neler konuştuğunu duydum ve hepsi çok umut verici idi.

Gülriz Sururi: Müthiş heyecanlandım. Şöyle bir şey geldi aklıma; Cumhuriyetin ilk yıllarında 1920’li yıllarda Kadıköy’de Süreyya Opereti açılmıştı, Süreyya İlmen Paşa’nın yaptırdığı bir şeydi. Ondan bu yana Atatürk Kültür Merkezi dışında Kadıköy’de ikinci defa halk için, kültür için, toplum için çağdaş bir tiyatro binası inşa ediliyor. Kadıköylülere armağan ediliyor. Tabii Kadıköylülerle kalmaz her yerden buraya sanatseverler gelecektir. Bugün Süreyya Opereti’ni hatırlattı bana, annemin ve babamın perdelerini açma şansına kavuştukları bir bina olmuştu. Sayın Aykurt Nuhoğlu’nu yürekten kutluyorum. Hepsi gerçekten insan için.

Orhan Aydın: Sanatın birleştirici gücü, burada gördüğümüzün sevincin nedeni. Hepimiz biliyoruz ki, bu ülkeye yeniden eşitlik, özgürlük ve demokrasi gelecekse ve bunu birlikte soluyacaksak, bunun tek yolu bugün temeli atılan sahnelerin üstünden hayata saçılacak. Oyunlarla, şarkılarla, heykellerle ve resimlerle... Hepimizi değiştirecek olan şeyin temelini attığımız için mutluyuz. Galiba Kadıköy ve Beşiktaş belediyeleri olmasa İstanbul’da opera, bale ve senfoni de seyredemeyeceğiz. Yerel yönetimler kollarını sıvamalılar.

Emre Kınay: Çok güzel bir proje. Kutu gibi, kütüphanesi de içinde. Halkların buluşabileceği böyle mekânlar yapmak lazım yoksa evde herkes elinde kumanda ile oturacak. Bu alanlar insanların birbirleriyle bilgi de paylaştıkları yerler aynı zamanda. Dolayısıyla daha çok yapmamız lazım. Seneye bunu bitirip hemen yeni bir yer daha yapmaya başlamamız lazım. Mustafa Kemal’in nasihatıydı bize, nüfusu 20 bin olan her yere bir kültür merkezi yapın diye... Biz de elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışacağız. Diğer belediye başkanlarına örnek olsun.