1 Mayıs meydanları bugün dünyada ve ülkede emekçilerin, kadınların, işçilerin, gençlerin, yoksulların isyanını haykırdığı alanlara dönüşecek. 14 Mayıs seçimlerine günler kala işçilerin talebi AKP iktidarının gönderilmesi. Taksim Meydanı yasağına isyan eden emekçiler, insanca yaşamak istiyor.

Umudun ve isyanın sesi alanlarda
Fotoğraf: BirGün

Emek Servisi

Bugün 1 Mayıs… Düşük ücretler, açlık sınırında yaşam mücadelesi, sendikal ve anayasal haklara müdahaleyle işçilerin mücadeleyle girdiği 1 Mayıs. Direnmenin getirdiği umutla emekçiler, bu 1 Mayıs’ta ülkenin ve dünyanın dört bir yanında meydanlarda olacak. Yasaklarla geçen bir yılda daha işçiler, en temel haklarını içeren taleplerini meydanlarda haykıracak.

“İnsanca yaşamak istiyoruz” diyerek uzun süredir haklarını talep eden ve asgari ücretin dahi açlık sınırının altında kalmasıyla açlıkla ve depreme rağmen çalıştırılarak ölümle mücadele eden emekçilerin, kadınların, öğrencilerin, emeklilerin isyanı ülkenin meydanlarından yükselecek. AKP’den bıkan halk, bu 1 Mayıs’ta “AKP’yi göndereceğiz” diyerek alanlarda olacak. “Emekçi yoksa patron da yok” diyen fabrika işçileri, düşük ücretlere ve kötü koşullara isyan edecek. Enflasyonun vurduğu, adalete ve demokrasiye ulaşamayan, tutuklanan, tehdit edilen, şiddete maruz bırakılan, tarikatlara mahkûm edilen binler, AKP’yi bu kez göndermek için 1 Mayıs’ta meydanlarda olacak. Öte yandan 1 Mayıs bu yıl bir kez daha Taksim’de yasaklı. Dün gündüz saatlerinden itibaren polis Taksim Meydanı ve Beyoğlu’nun büyük bir bölümünü abluka altına almaya başladı. İstanbul’da Taksim’in yasaklanması nedeniyle bu yıl da 1 Mayıs kutlamaları Maltepe’de yapılacak. 1 Mayıs öncesinde Taksim Meydanı ve çevresine demir bariyerler yerleştirildi. Gezi Parkı etrafı da bariyerlerle kapatılmaya başlandı. Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı çevresine yol boyunca bariyerler yerleştirildi. 1 Mayıs sabahı Taksim Meydanı ve meydana çıkan yollar araç ve yaya trafiğine kapalı olacak.

Emekçiler, haklarını Taksim Meydanı’nda talep etmek istiyor ancak aynı zamanda Taksim’de yasaklı son 1 Mayıs olacağını vurguluyor. Emekçiler, 14 Mayıs seçimlerinden sonra 1 Mayısları Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını dile getiriyor. 

***

ÜRETTİĞİMİZDEN PAY İSTİYORUZ

Kocaeli Gebze’de Petrol-İş üyesi Novares işçileri, dün fabrikada 1 Mayıs’ı kutladı. Üç vardiyada da kutlama yapan işçiler, Gebze’de yapılacak 1 Mayıs mitingine de çağrı yaptı. Novares’te üç vardiyada temsilciler tarafından okunan açıklamada, şöyle denildi: “Bu yıl 1 Mayıs’ta üzüntümüz derin, öfkemiz daha büyük… Hep birlikte yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Ancak susmayacağız… Kayıplarımızın sayısını arttıran, imar aflarıyla ülkeyi betona dönüştüren, kâr hırsıyla bizi çürük yapılara mahkûm eden bu sisteme dur diyeceğiz! Emekçiler açısından bir başka yıkım, artan enflasyon karşısında alım gücümüzün hızla düşmesidir. Son bir yılda yoksullaştık, elimizde avucumuzda kalanı da kaybettik. Açlık sınırında yaşar hale geldik. Buna karşılık, şirketler kârlarına kâr katıyor… Aynı dönemde ekonomi büyürken, emeğin büyümeden aldığı pay düşüyor. Ekonomide çarklar, işçiden alıp sermayeye vermek için dönüyor... Burası 1 Mayıs meydanı... Tüm değerleri üreten bizleriz, biz emekçileriz. Ürettiğimiz değerden payımızı istiyoruz.”

***

KARANLIĞIN ÜSTÜNE YÜRÜYELİM

Halkı 1 Mayıs’a çağıran çok sayıda meslek örgütü ve siyasi parti tarafından açıklamalar yapıldı. SOL Parti’nin açıklamasında, “Her yerde Sol var. Memleketin dört bir yanında, 55 noktada 1 Mayıs alanlarındayız. Sol’un yıldızlı yürüyüşünde buluşalım, yürüyelim karanlığın üstüne üstüne” denildi. Emek Partisi’nin açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı: “Baskıya ve sömürüye karşı birlik, mücadele ve dayanışma için yarın tüm Türkiye’de alanlardayız! 1 Mayıs’ta alanlardayız, 14 Mayıs’ta tek adam rejimine son diyeceğiz! Ülkeyi faşizm karanlığına sürükleyen tek adam rejimine karşı, halkın kendi inisiyatifiyle yönettiği bir Türkiye’yi kurmaya bir adım daha yaklaşabilmek için 1 Mayıs’ta alanlardayız.” Türkiye Komünist Partisi’nin açıklamasında da “Bugüne kadar ülkenin kaderini patronlar, tarikatlar, emperyalizm işbirlikçileri belirledi; halimiz ortada. Gelin bu kez kaderimizi kendimiz belirleyelim. Laik, bağımsız ve eşitlikçi bir ülke için 1 Mayıs’ta buluşalım” ifadelerine yer verildi. Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası tarafından “Bu düzen böyle gitmez! Bu bozuk düzene son vereceğiz. Emeğin kurucu öznesi olduğu bir ülkenin tohumlarını ekmek için 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde alanlardayız” açıklaması yapıldı. Birleşik Metal-İş’in açıklamasında, “Yurdumun mutlu günleri için haydi

1 Mayıs’a” denildi.

***

EMEK GASPINA KARŞI EZİLEN HALKLARLA ORTAK MÜCADELE

Şırnak Emek ve Demokrasi Güçleri, kentte KESK, Eğitim Sen, Tarım Orkam Sen kadın sekreterleri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla 1 Mayıs’a çağırdı. Platform tarafından yapılan çağrıda, “Biz emekçiler emek gasbına karşı, kapitalist düzenin sömürüsüne karşı, ekolojik yıkıma karşı, kadına yönelik her türlü şiddet ve tahakküme karşı, emeğimizin karşılığını almamız için daha özgür ve daha demokratik bir yaşam için 1 Mayıs kutlamamıza tüm ezilen halkları emekçileri ve hakikat arayışçılarını davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Ankara’nın Batıkent ilçesindeki emekçiler ise bir araya gelerek taleplerini konuştu. Zamlar nedeniyle geçinmekte zorluk çektiklerini belirten işçiler, tencerenin neredeyse kaynamaz duruma geldiğine dikkat çekti.

***

HALK SOKAKTA

Seçime kısa süre kala ülkenin her tarafında iktidarın baskı politikalarına, artan işsizlik ve ekonomik krize, yaşanan hak gasplarına karşı ses çıkartmak, eşitlik, özgürlük adalet talebini dile getirmek için milyonlar 1 Mayıs’ta meydanları dolduracak:

•İSTANBUL: 15.00/Maltepe Miting Alanı

•ANKARA: 13.30/Tandoğan Meydanı

•İZMİR: 13.00/Gündoğdu Meydanı

•MUĞLA: 13.00/Sosyo Kültürel Alan

•ANTALYA: 15.30/Cumhuriyet Meydanı

•ADANA: 16.30/Uğur Mumcu Meydanı

•MERSİN: 17.00/Cumhuriyet Meydanı

•HATAY: 17.30/Defne Şükrü Güçlü Bulvarı

•AĞRI: 10.00/Nevzat Bingöl Cd. Dörtyol

•BATMAN: 12.00/8 Mart Kadın Parkı Kültür Mh.

•ESKİŞEHİR: 12.30/Cumhuriyet Meydanı

•ANTEP: 12.00/Kırkayak Parkı

•BURSA: 16.00/Kent Meydanı

•ÇANAKKALE: 14.00/Cumhuriyet Meydanı

•SAMSUN: 13.00/Cumhuriyet Meydanı

•ORDU: 10.00/Ceren Özdemir Meydanı

•HOPA : 14.00/Metin Lokumcu Meydanı 

•İZMİT: 13.00/Yahya Kaptan Miting Alanı