Yunanistan’ın sert müdahalesine maruz kalan ve sınırdan geçemeyen göçmenler geri dönmeye başladı. Sınırda yaşanan gelişmelere ilişkin Avrupa ve Erdoğan suçu birbirine atmayı sürdürüyor. Gergerlioğlu “Avrupa ile Türkiye göçmenleri siyasi pazarlık aracı görüyor” dedi

Umudunu kaybeden göçmenler dönmeye başladı: İnsan hayatı pazarlık aracı

GÖKAY BAŞCAN

Türkiye’nin sınırları açtığını açıklamasının ardından 12 gün geçti. Avrupa ve Türkiye sınırda yaşanan drama ilişkin birbirlerini suçlarken, göçmenlerin sınırı geçme hayali bir bir tükeniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bunlar vicdan, insan yok” diyerek Avrupa’yı suçlarken, Avrupa Erdoğan’ın göçmenleri koz olarak kullandığını belirtti. Erdoğan dün Belçika'da Avrupa Birliği yetkilileriyle bir araya geldi.Dünkü Brüksel zirvesi öncesi göçmen sorununa dikkat çeken Time gazetesi, Erdoğan'ın, göçmenlerin Yunanistan sınırına akın etmelerini durdurmak için AB'den yüz milyonlarca euro talep etmesinin beklendiğini yazdı.

Yunanistan’ın sınırdaki müdahalelerini ‘normal’ olduğunu belirten sınırlarını açmamasını savunan diğer Avrupa ülkeleri göçmen çocuklar için farklı bir yol izleyeceği ifade edildi. Almanya’nın ve Hırvatistan’ın göçmen çocukları ülkelerine kabul edeceği belirtildi. Konuya ilişkin konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Türkiye’nin göçmenleri sınırdan çekmesi gerektiğini ifade etti. Sınırda uygulanan baskının azaltılması gerektiğini belirten Leyen “Yunan adalarındaki mülteci çocuklar Avrupa'ya getirilmeli" ifadelerini kullandı.

GÖÇMENLER ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANILIYOR

Avrupa ile Türkiye’nin para ve siyasi pazarlık yaptığını belirten TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyesi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu “İktidarın göçmenleri şantaj aracı olarak gördüğü çok açık. İçişleri Bakanı var olmayan sayılar zikrediyor. Avrupa ve Türkiye’nin karşılıklı olarak para ve siyasi pazarlık yapıldığı görülüyor. Göçmenler olduğu için Türkiye’nin anti demokratik uygulamalarına göz yuman bir Avrupa var şuanda. Avrupa, göçmenleri elinde koz olarak bulunduran Erdoğan’ı karşısına almak istemiyor. Çünkü iki tarafında insan hakları konusunda büyük ihlalleri var. İnsanlık dışı bir koz olarak kullanıyorlar. Yunanistan’ın sert müdahalesiyle çok fazla geçiş olmuyor. Öyle geçişler olsa Yunanistan’ın AB sınırında yoğunlaşma olur. İnsanlar aç susuz kalıyorlar ve ölüyorlar. Geri dönen insanlar var” diye konuştu.

SINIRDA BEKLEYEN GÖÇMEN SAYISI AZALIYOR

Sınırda bekleyen göçmen sayısında azalma yaşandığını belirten CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu “Yunanistan polisinin sert müdahalesi sürüyor. Bütün göçmenler Pazarkule’ye konuşlanmış durumda. Bekleyen göçmenlerin yüzde 70’i Suriyeli değil. Çok kötü koşullarda yaşıyorlar. Çevrede seralar var, seraların plastik örtülerini sökerek kendilerine barınak yapıyorlar. Orada bekleyen çocuklar da var” diye konuştu.

GELDİĞİMİZ NOKTA İKTİDAR POLİTİKALARININ SONUCU

Sınırda yaşanan insanlık dramının iktidarın Suriye politikasının sonucu olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu “Bu olanlar iktidarın politikasının sonucu, nedenlerine tekrar bakmak gerekiyor. 3 saatte Emevi Camii’nde namaz kılarız derken üç saatte 3 milyon göçmen geldi ülkeye. Bundan sonra ne olacağı belli değil. Bölgede terörist unsurların temizlenmesi, bu yurttaşların güvenli bir şekilde ülkelerine dönmesi lazım. Avrupa’ya geçmek isteyenler içinde görüşmeler yapılmalı. Sınırlar açılmalı. Eğer Avrupa’nın böyle bir düşüncesi yok ise bu insanlar boşuna buralarda bekletilmemeli” ifadelerini kullandı.

MERKEL VE MİÇOTAKİS PROTESTO EDİLDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Berlin’de Avrupa Birliği (AB) ve Yunanistan’ın göçmen politikaları protesto edildi. Merkel ve Miçotakis’in katıldığı Almanya-Yunanistan Ekonomi Formu’nun düzenlediği Alman Ekonomi Evi önünde Seebrücke İnisiyatifi tarafından protesto gösterisi düzenlendi. İki lider binaya girişleri sırasında göstericiler tarafından “Sınırları açın” sloganlarıyla ve ıslıklarla karşılandı. Merkel ve Miçotakis binanın önünde yetkililer tarafından karşılandıktan sonra toplantı salonuna geçti. Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride, İngilizce ve Yunanca “Avrupa öldürme-Sınırları aç” pankartları açıldı.

umudunu-kaybeden-gocmenler-donmeye-basladi-insan-hayati-pazarlik-araci-698903-1.

YUNAN ÇİFTÇİ TARIM İLACI SIKTI

Yunanistan güvenlik güçlerinin, kara sınırlarına girenlere uyguladığı şiddetin yanı sıra bazı Yunan köylülerin de traktörlerle göçmenlerin üzerine tarım ilacı sıktığı görüntüler, sosyal medyada yayınlandı. Görüntülerde, traktöre binen köylülerin tel örgü çekilen sınır hattı boyunca Türkiye tarafındaki göçmenlere tarım ilacı sıktığı görülüyor. Tarım ilacının, Yunanistan’da yaşayan aşırı sağcılar tarafından sıkıldığı iddia edildi. Traktörden tarım ilacı sıkılırken, bölgede bulunan Yunan asker ve polislerinin müdahale etmediği görüldü.tarafından sıkıldığı iddia edildi. Traktörden tarım ilacı sıkılırken, bölgede bulunan Yunan asker ve polislerinin müdahale etmediği görüldü. n