Umut veren sanatçı ve kurumlar desteklenmeli

İstanbul Kültür Sanat Vakfı ‘Pandemi Sırasında Kültür-Sanatın Birleştirici Gücü ve Alanın İhtiyaçları’ başlıklı bir politika metni yayımladı. Metinde farklı ülkelerde yaratıcı sektörleri destekleyen tedbirler özetleniyor, Türkiye’de kültürel alanda kamu desteğine ilişkin önerilerle birlikte mevcut durum değerlendiriliyor.

‘Pandemi Sırasında Kültürel Alanda Dayanışma’nın önemini anlatan bir girişle başlayan politika metni, ‘Dünyada yaratıcı sektörlere yönelik ne tür destekler açıklandı?’, ‘Türkiye’de kültürel alanda kamu desteğine ilişkin mevcut durum nedir?’, ‘Türkiye’de kültürel alanda hangi tedbirlere ihtiyaç duyuluyor?’ sorularının cevaplarına odaklanan üç ana başlıktan oluşuyor.

KISA VE UZUN VADELİ ÖNLEMLER ALINMALI

‘Pandemi Sırasında Kültürel Alanda Dayanışma’ başlıklı ilk bölümde, endişe ve belirsizlikler barındıran salgın sürecinde insanları bir araya getiren, rahatlatan, ilham ve umut veren sanatçıları ve kültür kurumlarını desteklemek; kültürel hayatın sürdürülebilirliğini güvence altına almak ve ülke ekonomisine katkısını sürdürmek için kısa ve uzun vadeli önlemlerin hızla alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan yaratıcı sektörlere yönelik destek mekanizmalarına odaklanan ikinci bölümde kültür-sanat sektörü ve yaratıcı endüstrilere; bağımsız sanatçı, tasarımcı ve kültür çalışanlarına; fiziksel mesafelenme döneminde yapılacak sanatsal üretime dair destekler ve kültür-sanat alanında yürütülen bilgilendirme ve savunuculuk faaliyetleri derleniyor.

KAMU DESTEĞİ ŞART

Türkiye’deki güncel duruma odaklanan üçüncü bölümde kültür-sanat alanındaki kamu destekleri özetlenirken, metnin son bölümünde ise Türkiye’de kültür-sanat dünyasının geri dönülemez bir zarar görmeden faaliyetlerine devam edebilmesi için merkezi ve yerel yönetimler, özel sektör kurumları, uluslararası kuruluşlar ve bireysel bağışçılara yönelik temel öneriler sunuluyor.