Baharla birlikte yollara düşen göçmenlerin sayısı da arttı. Savaştan, açlık ve yoksulluktan, kendilerini Avrupa’ya atmaya çalışan göçmenler büyük trajediler yaşıyor. Bir haftada iki bine yakın göçmen sınır dışı edildi.

Umut yolcuları
İtalya’nın Salerno Körfezi’nde, ‘Sos Mediterranee’ isimli insani yardım kuruluşuna ait Ocean Viking gemisinde taşınan göçmenler limana getirilmişti.

Dış Haberler

Daha iyi bir yaşam uğruna yollara düşen göçmenler bin bir zorlukla Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken büyük trajediler yaşıyor. Her yıl binlerce göçmen Ege’nin, Akdeniz’in, Manş Denizi’nin sularında yaşamını yitirirken, bir çoğu da sınır güvenlik birimlerinin şiddetine ve insanlık dışı davranışlarına maruz kalıyor.

MANŞ DENİZİ’NDE KORKU

Kendilerini bir şekilde Avrupa’ya atan göçmenlerin Fransa’dan İngiltere’ye geçmek için kullandıkları en önemli güzergâh Manş Denizi. Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşmak isteyenlerin güzergâhları ise Ege ve Trakya sınırı. Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere göç akınını engellemek için olağanüstü önlemler devreye sokarken, göçmenler bu engelleri aşmakta kararlı.

Fransa’dan İngiltere’ye geçmek isteyen 96 göçmeni taşıyan  tekne Manş Denizi’nde batmak üzereyken kurtarıldı. Manş Denizi ve Kuzey Denizi Valiliği’nin Twitter’dan yaptığı açıklamada, Pas-de-Calais açıklarında Fransız Deniz Harekât Kuvvetleri ve Ulusal Deniz Jandarması’nın yürüttüğü üç farklı operasyonda 96 göçmenin kurtarıldığı belirtildi. Açıklamada, Manş Denizi’nden günde 400’den fazla ticari geminin geçtiği ancak bu bölgenin riskli olduğu uyarısına da yer verildi.

4 Nisan’da da İtalya’nın Salerno Körfezi’nde, ‘Sos Mediterranee’ isimli insani yardım kuruluşuna ait Ocean Viking gemisinde taşınan 92 göçmen limana getirilmişti.

SINIRDA TRAJEDİ

Meksika’da 39 kişinin yaşamını yitirdiği göçmen merkezinin bulunduğu Ciudad Juarez’deki Göç Enstitüsü’nün dışındaki göçmenler çadırlarda zorlu bir yaşam sürdürüyor. ABD sınırında yer alan ve binlerce göçmene ev sahipliği yapan kentteki kampta yangın sonrası göçmenler insanlık dışı koşulları da sık sık protesto ediyor.

Türkiye’de ise alıkoyma ve sınırdışı kararlarındaki artış dikkat çekici. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın paylaşıma göre, yurt genelinde 31 Mart ile 6 Nisan arasında bin 19’u Afganistan, 57’si Pakistan, bin 416’sı da diğer uyruklardan 2 bin 492 göçmen alıkonuldu. Alıkonulan 491’i Afganistan, 41’i Pakistan ve bin 340’ı diğer uyruklardan bin 872 göçmen ise sınır dışı edildi.

Yılbaşından 6 Nisan’a kadar ise 8 bin 780’i Afganistan, 1518’i Pakistan ve 17 bin 602’si diğer uyruklardan olmak üzere 27 bin 900 göçmen ülkelerine gönderildi.

Meksika’nın ABD sınırında yer alan ve binlerce göçmene ev sahipliği yapan Ciudad Juarez kentinde göçmenler yürüyüş düzenledi. 

ONBİNLERCESİ ENGELLENDİ

Söz konusu dönemde ülkeye girişi engellenen göçmen sayısı ise 5 bin 350 olarak kayıtlara geçti. Yılbaşından 6 Nisan’a kadar ülkeye girişi engellenen göçmen sayısı da 64 bin 429 oldu.

Geri gönderme merkezlerinde, 5 bin 46’sı Afganistan, bin 922’si Pakistan ve 9 bin 875’i diğer uyruklardan olmak üzere 16 bin 843 göçmen kalıyor.

Ayrıca, terke davet kapsamında bin 430 göçmenin işlemleri devam ediyor.

AFGANLAR GÖNDERİLDİ

Dinci gerici Taliban zulmü altındaki Afganistan’dan kaçarak İran üzerinden çeşitli yollarla Türkiye’ye giren Afganistan uyruklu 138 kaçak göçmen, Ağrı’dan uçakla ülkelerine gönderildi.

Ağrı İl göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’nden alınan göçmenler jandarma eşliğinde Ahmed-i Hani Havalimanı’na götürüldü. Havalimanında yapılan sınır dışı işlemlerinin ardından Afganlar, Ariana Afgan Havayolları’na ait uçakla ülkelerine gönderildi.

Öte yandan İzmir’de de Karaburun ilçesinde jandarmanın durdurduğu minibüste 32 göçmen ile bir insan taciri yakalandı. Mordoğan Mahallesi’nde bir minibüsü durduran jandarma ekipleri 22’si Yemen, 7’si Eritre, 1’i Somali, 1’i Gambiya ve 1’i Çad uyruklu olmak üzere toplam 32 göçmeni İl Göç İdaresi’ne gönderdi.

***

31 MART - 6 NİSAN GÖÇMEN VERİLERİ

2 bin 492 göçmen alıkonuldu.

1872 göçmen sınır dışı edildi.

• Yılbaşından 6 Nisan’a kadar 27 bin 900 göçmen geri gönderildi.

• 1 Ocak-6 Nisan arasında ülkeye girişi engellenen göçmen sayısı 64 bin 429.

• Geri gönderme merkezlerinde 16 bin 843 göçmen kalıyor.

1430 göçmenin geri gönderme işlemleri devam ediyor.