Orta Amerikalı refakatsiz göçmen çocuklar için ABD’ye varmak bir kurtuluş değil. ABD’de hayatta kalma mücadelesi veren gençlerin yanı sıra on binlerce göçmen de ufak bir kasabada mahsur durumda.

Umut yolculuğu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'ye varmak için zorlu yolculuk yapan ve ülkede göçmen gözaltı merkezlerinde uzunca süre tutulan refakatsiz göçmen çocuklar yeni bir hayat kurma arayışında. İngiltere merkezli yayın The Guardian'dan Alexandra Villarreal, ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston kentine giderek ülkeye yasadışı yollardan girmek zorunda kalan refakatsiz göçmen çocuklarla görüştü. Habere göre, Houston'ın 4 milyon nüfüsuyla en büyük ilçesi Harris, Orta Amerika ülkelerinden çete şiddeti ya da yoksulluk koşulları nedeniyle kaçan göçmenler ve ailesi olmadan yola çıkan göçmen çocuklar için en iyi varış noktalarından biri. Houston'daki belgesiz göçmenler en yaygın inşaat, tarım, konaklama veya ev işlerinde iş bulabiliyor. 2020 Ekim ayından bu yılın haziran ayı sonuna kadar yaklaşık 4 bin refakatsiz göçmen çocuk daha Harris ilçesine geldi.

11 yaşındayken El Salvador'dan yola çıkan, Rio Grande nehrini geçerek ülkeye varan Alex, Houston'da güvenlik güçlerine yakalanarak uzunca süre göçmen gözaltı merkezinde tutulan çocuklardan biri. "El Salvador'da büyüyen çocuklara yalnızca iki seçenek verilir. Ya bir çeteye katıl ya da diğer bir çeteye katıl. Eninde sonunda sıra size geliyor" diyerek ülkesindeki durumu anlatan Alex, "Bir yere ait olmadığın zaman seni orada hoş karşılamamak için ellerinden geleni en iyisini yaparlar" dedi.


KOŞULLAR ÇOK ZOR

ABD-Meksika sınırı üzerinden Kaliforniya Eyaletinin San Diego kentine 14 yaşındayken giden Alexa da Houston'da yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Alexa, "Güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alındığımda atıldığım hücre çok soğuktu ve bütün geceyi ağlayarak geçirdim. En zor olanı ABD'yi yeni evim yapmaktı" diyerek yaşadıklarını anlattı. Şimdi 18 yaşında olan Alexa, "Annem yanında olursa başka kimseye ihtiyacım yok. Güneş, yol boyunca ışığımızdır. Ay, korkularımızın yoldaşıdır. Yıldızlar dileklerimize, bulutlar ise kalbimizdeki duygulara eşlik eder" diye konuştu.

ÖLÜM KALIM MESELESİ

Houston'daki Las Americas Newcomer School, ülkeye gelen 9-15 yaş arası göçmen çocukların kamu kaynaklarıyla gittiği okullardan biri. Okulun 16 yıllık müdürü Marie Moreno, İngilizce olarak adları ve yaşları sorulduğunda dahi cevap veremeyen çocukların dillerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek "Burada kalmaya devam ediyorum çünkü yardım edilecek daha çok çocuk var" diye konuştu. Houston Üniversitesi Sosyal Hizmet Yüksek Lisans Koleji'nde doçent olan Jodi Berger Cardoso ise “Çocuklar geliyor çünkü eğitim ve iş gibi imkanlara daha fazla erişim istiyorlar. Ve bu durum çocukların bazıları için gerçekten bir ölüm kalım meselesi" dedi. Ülkeye yasadışı yollardan girerken yakalanan göçmen çocukların en büyük travmalarından biri yerel mahkemelerde yargılanmak oldu. Genç Göçmen Çocuk Hakları Merkezi direktörü Jennifer Nagda bu duruma ilişkin, “Göç mahkemeleri, çocuğun esasen savunmada olduğu bir yerdir. Günün sonunda hükümetin çocuğu ülkeden çıkarmaya çalıştığı düşmanca bir alandır" diye konuştu.

***

Kasabada mahsur kalan göçmenler yol arayışında

Kolombiya Antioquia Bölgesi'nde bir kasaba olan 20 bin nüfuslu Necoclí bugünlerde yaklaşık 10 bin göçmenin hayatta kalma mücadelesine tanık oluyor. The Guardian'dan Joe Parkin Daniels, Necoclí'ye giderek ABD'ye ulaşmaya çalışırken küçük kasabada mahsur kalan Orta Amerikalı göçmenlerle görüştü.

Kasaba yerlileri ekonominin kötüleştiğinden, huzursuzluk ve şiddetin arttığından ve su kıtlığı yaşandığından bahsederken kasabada sıkışıp kalan binlerce göçmen ise uyku tulumlarıyla sokaklarda yaşıyor. Necocli'ye gelen göçmenlerin yüzde 75'ini Haiti vatandaşları oluşturuyor. Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'deki evini terk eden 20 yaşındaki Roberde Deneus, Darién Körfezi'ni geçmeyi ve Kolombiya ile Panama'yı ayıran Darién Boşluğu adı verilen ormanlık bölgeye varmayı amaçlayan binlerce göçmenden biri. Kıtadaki en tehlikeli yollardan biri olan bu orman, bulaşıcı hastalıkların yanı sıra vahşi hayvanlar ve göçmenlerin önünü kesen çete gruplarıyla dolu. Deneus, "Beni buradan alıp götürecek tekneyi bekliyorum" dedi. 37 yaşındaki Walker Adonis isimli göçmen ise Haiti'de yoksulluk ve çete saldırılarının katlanılamaz boyutlarda olduğunu ifade ederek "Haitililer çalışkan ama ülkemiz berbat durumda" diye konuştu. Venezuelalı göçmen 50 yaşındaki Zaida Salón ise ailesiyle birlikte kasabada kaldığını ve yolculuğa devam edebilecek paraları olmadığını belirtti. Salón, "Venezuela'ya geri dönemem tek seçenek ilerlemek" dedi.