İstanbul'dan Van'a giden, Van Erciş fîrma-I sına ait sürücüsü ve plakası henüz tespit I edilemeyen yolcu otobüsü Reşadiye'nin Darıderesi köyü yakınlarında dün sabaha karşı saat 05.00 sıralarında Kelkit

İstanbul'dan Van'a giden, Van Erciş fîrma-I sına ait sürücüsü ve plakası henüz tespit I edilemeyen yolcu otobüsü Reşadiye'nin Darıderesi köyü yakınlarında dün sabaha karşı saat 05.00 sıralarında Kelkit Çayı'na uçtu. Kaza, yaralı kurtulan bir yolcunun yürüyerek gittiği köyde durumu muhtara bil-dirmesiyle ortaya çıktı. Muhtarın haber vermesiyle gelen ekipler ve köylüler, o sırada suya tam gömülmeyen otobüsün tavanına çıkan 10 kişiyi halatlarla kurtardı.

Reşadiye Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, kazanın oluş durumuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Şu ana kadar kazanın ardından çıkarılan ceset sayısının 2'si kadın, ı'i çocuk olmak üzere 14'e ulaştığını kaydeden yetkililer, baraj kapaklarının kapatılması sonucu nehirde yarısı su yüzüne çıkan otobüste dalgıçlar tarafından yapılan çalışmaların devam ettiğini kaydettiler. 2 kişinin cesedinin olay yerinden 20 kilometre uzaklıktaki Niksar ilçesi yakınlarındaki Hamidiye Köprüsü'nde, 2 kişinin cesedin ise olay yerinden 2 kilometre uzaklıkta bulunduğunu anlatan Reşadiye Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, dalgıçların çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

BARAJ KAPAKLARI KAPATILDI
200 metre sürüklenen otobüs tamamen sulara gömülürken içindeki yaklaşık 20 yolcudan umutlar kesildi. Reşadiye Kaymakamı Ferhat Kurtoğlu, nehrin su seviyesinin düşürülmesi ve kurtarma çalışmalarının yapılabilmesi için Koyulhisar ilçesi yakınlarındaki 4 Eylül Barajı kapaklarının kapatıldığını, dalgıçların ve diğer kurtarma ekiplerinin bölgeye sevkedildiğini açıkladı.

Reşadiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Birsen Aydemir (18), Abdülbaki Taş (32), Hayrettin Denizer (32), Vahdet Kaya (37), Nihat Çelik, Giyatet Gülcan, Engin Demir-taş, Erdal Denizer, Velyettin Tango, Mehmet Nuri Aksu ve Erhan Biçer'in hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.

MAN marka 54 yolcu kapasiteli otobüsün İstanbul'dan 39 biletli yolcu 2 şoför ve 2 muavin ile hareket ettiği, ayrıca biletli olup olmadığı öğrenilemeyen 4 bebeğin bulunduğu belirtildi. Bu durumda otobüste 43 ya da 47 kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

'YOLDA FREN İZİ YOK SÜRÜCÜDE UYKU İZİ VAR'
TOKAT
Vali Vekili İzzet Ercan, karayolları ve trafik polis ekiplerinin yolda inceleme yaptığını ve herhangi bir fren izine rastlanmadığını açıkladı. Trafik yetkilileri, otobüsün azami 70 kilometre hızla girilmesi gereken viraja 120 kilometre hızla girmesi sonucu Kelkit Çayı'na uçtuğu, yolda hiç bir fren izine rastlan-mamasının da kazanın sürücünün uyumasından kaynaklandığı sonucuna vardı.

YÜZEREK KURTULDU, KÖYE GİDİP HABER VERDİ
NEHRE
uçan otobüsün kırılan ön camından çıktıktan sonra 15 metre yüzerek kıyıya ulaşan 30 yaşındaki Erhan Biçer, Darıdere köyüne yürüyüp kazayı haber vererek yardım istedi. Reşadiye Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Biçer, kazayı şöyle anlattı:

"Bir gürültüyle uyandım. Otobüs suyun içindeydi. Ön cam kırılmıştı, ben ön tarafta 7 numaralı koltukta oturuyordum. Nasıl çıktığımı tam hatırlamıyorum. Suda sürüklenirken kendime geldim, yüzerek karşı kıyıya çıktım. 300 metre yürüdükten sonra halat köprüden geçip yine yolun bulunduğu tarafa geçtim. Orada bir köy yolu gördüm. Yürüyerek gittim ve köylülerden yardım istedim. Otobüs koltukları doluydu. Üç de çocuk vardı."