2007 yılında dini inançları gereği askerlik yapmayı reddedince, geçen ay tutuklanan Enver Aydemir'in yargılandığı davaya perşembe

2007 yılında dini inançları gereği askerlik yapmayı reddedince, geçen ay tutuklanan Enver Aydemir'in yargılandığı davaya perşembe günü başlandı. Eskişehir'deki 1. Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bulunan Askeri Mahkeme'de görülen duruşmaya, Enver Aydemir getirilmedi. Aydemir'in askeri elbiseyi giymeyi reddettiği için duruşmaya getirilmediği belirtildi.
Avukat Davut Erkan, mahkemeden, Enver Aydemir'in duruşmalara askeri elbise giymeden getirilmesini talep etti. Askeri Mahkeme Hakimi Üsteğmen Yusuf Hatip, tek hakimlikle yürütülmekte olan davanın Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılanma Kanunu gereğince kurul tarafından yürütülmesi gerektiğinin anlaşıldığını belirterek, mahkemenin görevsizliğine, davanın kurul tarafından yürütülmesi için mahkeme kıdemli hakimliğine tebliğine karar verdi.
“Hizmetten kısmen veya tamamen sıyrılmak kastıyla emre itaatsizlikte ısrar”dan hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istenen Enver Aydemir'in, Eskişehir'de askeri hakimlerden oluşturulacak bir kurul tarafından yargılanacağı kaydedildi.
‘ASKERİ HÂKİMLER BAĞIMSIZ DEĞİL’
Avukat Davut Erkan, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, Enver Aydemir'in yakalandığında sivil olduğunu, bu nedenle emre itaatsizlikle yargılanmaması gerektiğini belirterek, askeri hakimlerin bağımsız olmadığını vurguladı.
Bu arada, duruşmaya katılmak için Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir'in de bulunduğu bir grup Eskişehir'e geldi. Baba Ahmet Aydemir, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, oğlunun geçen Aralık ayında tutuklanıp Maltepe Askeri Cezaevi'ne konulduğunu, burada işkence gördüğünü söyledi. Ahmet Aydemir, “Maltepe Askeri Cezaevi'nde falakaya yatırılmasına, soğuk odada durmasına tepkiliyiz. Kamera görüntülerinin izlenmesini istiyoruz” dedi. Ahmet Aydemir oğlunun askerlik yapmak istememesi ile ilgi soruya ise “Bu onun dini inancıdır, bizi ilgilendirmez” yanıtını verdi.
'HİÇ GENERAL ÇOCUĞU ÖLDÜ MÜ?'
Vicdani redci Halil Savda da, Dağlıca baskınında esir düşen askerlerin ölmediklerinden dolayı mahkeme tarafından cezalandırıldığını hatırlatarak, “25 yıldır bu topraklarda 40.000 canı kaybettik. 3.500 köy boşaltıldı. Binlerce insan gözaltında kaybedildi. Halklar birbirine düşman edilmeye çalışıldı. Soruyoruz; bu ülkede süren savaşta patron, başbakan, general çocuğunun öldüğünü duydunuz mu? Ölenler hep emekçi, yoksul çocuğudur. Artık yeter, anaların gözyaşı son bulsun akan kan dursun diyoruz. Barış için vicdani red mücadelesini tüm baskılara karşı büyüteceğimizi arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağımızı ifade ediyoruz” dedi.