Cumhurbaşkanı Gül, Teziç'ten boşalan YÖK Başkanlığı'na Prof. Dr. Özcan'ı atadı. Yeni başkan üniversite ile polisin işbirliğini ve türbanın serbest bırakılmasını savunuyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi dolan Prof. Dr. Erdoğan Teziç'ten boşalan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na ODTÜ kökenli Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı atadı. ODTÜ Sosyoloji bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'm "İslam Ekonomik Gelişmeye Engel Midir: Karşıt Delil ve Bazı Metodolojik Düşünceler", "Muslims in Canada" (Kanada'daki Müslümanlar), "Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Sayısal Bir inceleme" başlıklı çalışmalarına dayanarak muhafazakar bir geçmişi olduğu belirtiliyor.

Öğrenci eylemlerine sahne olan ODTÜ'de çeşitli konularda polisle işbirliği yaptığı belirtilen Öz-can'ın "Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi" adı verilen çalışma ile polisin elindeki bilgiler ile üniversite birikimini bir araya gelmesi sonrasında hazırlanacak raporlarla, ulusal güvenlik politikalarının tespitini amaçladığı kaydediliyor. Özcan'ın ODTÜ kampusünde konuşlandırılacak "Uluslararası Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi"nin çalışmalarına, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile birlikte başkanlık ettiği gelen haberler arasında.

YÖK Başkanlığı için Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, AKP tarafından YÖK üyeliklerine atanan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Halis Ayhan ve Prof. Dr. Enver Hasanoğlu'nun isimlerinin geçtiği bir anda Özcan'ın atanması sürpriz olarak değerlendiriliyor.

ÇANKAYA ANKETİ ÖZCAN'IN ŞİRKETİNDEN
Prof. Yusuf Ziya Özcan'ın Ankara merkezli düşünce-araştırma kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (UŞAK) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı olduğu, Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi (UHP)Yazı Kurulu'nda olduğu da kaydediliyor. Özcan'ın ayrıca Pollmark araştırma kuruluşunun kurucularından olduğu, Erdoğan'ın Ahmet Necdet Sezer'den sonra cumhurbaşkanı adayını belirlemek için araştırmayı da bu şirkete verdiği hatırlatılıyor; AKP'liler arasındaki anketin sonucunda "Abdullah Gül" ismi çıktığı kaydediliyor.

TÜRBAN İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?
Özcan'ın, "Türban yasağı kalkarsa, üniversitede başı açık kimse kalmaz" diyen Tarhan Erdem'in analizine, Sabah gazetesinde ıo Eylül 2007 tarihinde yayımlanan şu yorumu da hatırlatılıyor: "Hiç öyle düşünmüyorum. Hatta serbestlik ortamı oluşacağı için türban takanların bir kısmı vazgeçecek. Türban takmayanların gereksiz korkuları var. Serbestlik olursa, daha liberal demokrasi olur. O zaman bu mesele konuşulmayacak. Çevre baskısı asla olmayacak. Kadınlar ilk aşamada eşitlik konusunda kan kaybedebilir. Erkekler açık olana ilgi duyup, farklı davranabilir. İnşallah bunla uğraşmak zorunda kalmayız."

GÜVENLİK UZMANI
Prof. Özcan 5 Mart 1951'de doğdu. Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden 1973 yılında mezun oldu. 1973-1975 yılları arasında aynı bölümde asistan olarak görev yaptı. Sosyoloji eğitimine ABD'deki Chicago Üniversitesi'nde devam etti, yüksek lisansını 1978 yılında, doktorasını 1981 yılında tamamladı.

ABD'den dönüşünün ardından 1981 yılında ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü, aynı yıl yardımcı doçent, 1989 yılında da doçentliğe yükseldi; 2003 yılında profesör oldu. Bir süre ODTÜ Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Özcan, TÜBİTAK'ta başkan danışmanlığı görevinde bulunuyor.

Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, sosyoloji, araştırma metotları, oy verme davranışı, polis, sosyal istatistik, istatistik, sosyal kontrol ve sapma, sosyal tabakalaşma ve hareketlilik konularında uluslararası ve ulusal düzeyde çok sayıda kitap, makale ve çalışma yayınladı.

* * *
YÖK Başkanvekili Ertepınar istifa etti
YÖK
Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, bu görevinden istifa etti. Ertepınar, yaptığı açıklamada, istifa gerekçesini şöyle açıkladı: "Başkanımızın görev süresiyle birlikte benim başkanvekilliğimin de bitmesi gerektiği inancındayım. Dolayısıyla yeni başkan tabii ki yakın çalışmak istediği kişiyi seçme özgürlüğünü kullanacaktır, kullanma hakkına sahiptir. Bu serbestliği hemen kullanabilmesi için hazırlamış olduğum dilekçeyi YÖK Genel Sekreterliğine bıraktım. Çünkü onların da ilgili düzenlemeleri yapmaları lazım." Ertepınar YÖK üyeliğinden de istifa etmeye hazırlanıyor.