YÖK'ün hazırladığı raporlar üniversitelerin durumunu gözler önüne seriyor. Bu raporlara göre 105 üniversitede öğrenci başına düşen kitap sayısı 5'in altında. Akdeniz, İzmir Demokrasi, Giresun ve Celal Bayar üniversitelerinde ise öğrenci başına bir kitap dahi düşmüyor

Üniversiteler kitapsız

MUSTAFA KÖMÜŞ mustafa.k@birgun.net

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan 2018 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporları üniversitelerin durumunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. AKP’nin sayılarıyla övündüğü üniversitelerde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı oldukça düşük. 104 üniversitede öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 5’in altında. 4 üniversitede ise öğrenci başına bir kitap dahi düşmüyor.

İzmir Demokrasi’nde öğrenci başına yalnızca 0,4 kitap düştüğü raporda yer alıyor. Bununla birlikte AKP’nin sık sık hedef aldığı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Boğaziçi Üniversitesi (BOUN) gibi üniversitelerde öğrenci başına düşen kitap sayısı oldukça iyi. Bu sayı ODTÜ’de 18, Boğaziçi Üniveristesi’nde ise 31,9 olarak açıklandı. Ayrıca son yıllarda uluslararası kuruluşların üniversitelere verdikleri puanlarda üst sıralarda yer alan Koç Üniversitesi’nde öğrenci başına 34,7, Sabancı Üniversitesi’nde ise 22 kitap düşüyor.

universiteler-kitapsiz-650300-1.
Yunus Yanık

‘Kütüphane yetersiz’

Öğrenci başına 0,8 kitabın düştüğü Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Yunus Yanık kütüphanenin oldukça yetersiz olduğunu ifade etti. Yanık “Ödevlerimiz için araştırma yapmak istediğimizde kitap bulamıyoruz. Herhangi bir konuyu merak edip kütüphaneye bakmak istesek bile yetersiz kalıyor. Vize ve final zamanlarında yaşanan kalabalık dolayısıyla çalışacak masa bulamadığımız oluyor” dedi.

***

Öğrenci başına 5’in altında kitap düşen üniversiteler:

universiteler-kitapsiz-650233-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.