Üniversiteler uzaktan eğitim mağduru

BERKAY SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi, uzaktan eğitimde çöken sisteme rağmen online sınav gerçekleştireceğini açıkladı. Uşak Üniversitesi'nde uzaktan eğitim sistemi ilk gün çökerken benzer bir durum Pamukkale Üniversitesi'nde de yaşandı.

Uzmanların bazı fakültelerde uzaktan eğitimin yeterli olmadığını açıklamasına rağmen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzaktan eğitimin yanı sıra sınavları da online bir şekilde yapacağını açıkladı.

Öğrencilere gönderilen yönergede sınavların 100 sorudan oluşacağı ve 125 dakika süre verileceği açıklandı. Öğrenciler yapılan canlı yayında endişelerini ve taleplerini dile getirdiklerini ancak herhangi bir şekilde çözüm üretilmediğini belirtti. Öğrencilere internet bağlantı problemlerini sorduklarında, sorunun kişisel olduğu, sistemin gayet yeterli çalıştığı ve bağlantı problemi nedeniyle sistemden düşmeleri halinde direkt olarak telafi sınavına girmeleri gerektiği yönünde cevaplar verildiği öğrenildi. Öğrenciler ise tepkilerini sosyal medya üzerinden #deutıpsesimiziduy etiketi üzerinden gösterdi.

Eğitimin uzaktan yapılması kararının verilmesiyle mart ayında Google Classroom üzerinden eğitime devam eden Uşak Üniversitesi, güz dönemiyle beraber kendi sistemini kullanacağını açıkladı. 12 Ekim tarihinde güz dönemi için eğitimin başlamasıyla birlikte üniversitenin kurduğu sistem ilk günden çökerken, binlerce öğrenci mağdur oldu.

Pamukkale Üniversitesi'nde de durum pek farklı değil. Üniversitenin kullandığı PAÜ Pusula sistemi mart ayında çökmüş ve binlerce öğrenci tepki göstermişti. Yaklaşık 8 ay sonra eğitimin tekrar başladığı Pamukkale Üniversitesi'nde PAÜ Pusula sistemi yine çöktü ve geçen sürede üniversitenin hiçbir şekilde sistemi iyileştirmediği görüldü. Öğrenciler ve akademisyenler yaşanan sorun üzerine sosyal medyadan duruma tepki gösterdi.