Üniversitelerde gericiliğe  yer yok

Dilan ESEN

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) profesör olan Bedri Gencer, Elazığ'da 41 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremi çocuk yaşta evliliklere izin verilmemesine bağlayan bir açıklama yaptı. Gencer, yurttaşların tepki göstermesine rağmen bir açıklama yaparak, paylaşımını savunmaya devam etti.
Ancak YTÜ’lü öğrenciler Gencer’in üniversiteden ilişiğinin kesilmesine yönelik mücadele başlattı. Özellikle kadın öğrencilerin yoğun çabası sonucu Gencer’in dersleri başka bir öğretim görevlisine verildi. Fakat kadın öğrenciler gerici profesörün okuldan gönderilmesini istiyor.

Gerici Gencer’in okuldan gönderilmesine yönelik mücadele yürüten 2 öğrenci BirGün’e konuştu. Gencer’in açıklamalarının çocuk istismarını meşrulaştırdığına dikkat çeken öğrencilerden Sarya Toprak, “Bilimsel, akılcı bir eğitim alabilmek için geldiğimiz YTÜ'de Elazığ depremini çocuk yaşta evliliklere izin verilmemesine bağlayan bir profesörün olması kabul edilemez” dedi.

“Dersini terk eden öğrencilere olan üslubu kadın düşmanı olduğunu belgeliyor” diyen Toprak, süreci şöyle anlattı:

“Bedri Gencer gibi gericiler bize ders veremez. Kadın düşmanı, çocuk istismarını savunmanın doğru yanı olamaz. Üniversitelerimizin bizim olduğu bilinciyle YTÜ'den kadınlar olarak bir bildiri yayımladık. Bu bildiriyi okulun her yerinde dağıttık. Bunların sonucunda ise okulda özel güvenlik birimleri tarafından takip edildik. Hatta sözlü tacize bile maruz bırakıldık.”

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Güvenlik görevlilerinin kimliklerine dahi baktığını söyleyen Toprak, “Bir kez daha özel güvenliğin kimin tarafında olduğunu gördük. Akabinde rektörlüğe dilekçelerimizi verdik. Şimdi Gencer'in dersi başka bir öğretim görevlisine verildi. Okul yönetimi de, Gencer de gericileri okulumuzda barındırmayacağımızı, o derse sokmayacağımızı çok iyi biliyordu. Gencer’in okuldan tamamen gönderilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen kadın öğrenci ise kadın arkadaşıyla bir araya gelerek bu konunun üniversitede ortak bir sorun olduğunu konuştuklarını belirtti. Okul yönetiminin daha önce Gencer hakkında inceleme başlatıldığını açıkladığını hatırlatan öğrenci, şöyle konuştu: “Biz bu adamın artık okula girmemesini istiyorduk. Bir şey yapmamız gerekiyor diye konuştuk ve bildiri hazırlayıp dağıttık. Bu süreçte güvenlik görevlileriyle de mücadele ettik. İstismarı savunan gerici söylemlerde bulunmak kimsenin haddi değil. Paylaşımlarında eşcinsellere, kadınlara sürekli saldırıyor. Yüksek lisans öğrencisi kadınlara, ‘Erkekler askere gitmemek için yapıyor, siz niye yüksek lisans yapıyorsunuz’ gibi söylemleri var. Derslerinin başka öğretim görevlilerine verilmesi bu süreçte okulda bulunmamasını sağladı ancak bu bize yetmez okuldan tamamen gitmesini istiyoruz. Unutulsun diye bizi oyalayamazlar.”